Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 657)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Naprostý vrchol světové kinematografie. Dílo (nejen Návrat Krále, ale celá trilogie) rozměrů doslova monumentálních, nevídané, a pravděpodobně nepřekonatelné. Peter Jackson si v síni slávy lidských dějin vydobil svůj flek a nikdo mu ho už nikd nevezme. Chybičky se najdou, ale jako celek naprosto uzemňující! ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Peter Jackson je prostě machr a závěrečná část mě dostala tak, jak se to nepovedlo ani jedné z předchozích (i když, tam k dojetí taky nebylo daleko). Kvalita triků sice místy kulhá, ale to je samozřejmě zapříčiněno monumentálností celého příběhu, ve které se první dva díly nemohou králi rovnat. A v rozšířené verzi je to všechno ještě mnohem lepší. Po tomhle filmu, potažmo celé sérii už nic nebude jako dřív. Další z milníků v kinematografii, za který jsem od srdce vděčný. Jen na závěr: Peter si těch několik konců taky mohl odpustit, ale to je jenom taková malá, miniaturní vada na kráse. Good job Peter and thanks a lot. ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

<- Návrat krále je v mnoha ohledech syntézou předhozích dvou filmů, neboť nabízí jak rozvětvené dějové linie s relativně propracovanými postavami, tak epické bitvy a desítky minut čistého akčního potěšení, z kterých právem padá čelist divákům, kritikům i akademikům. Návrat krále posunuje hranice velkofilmu až do nejzazších mezí, už jen proto, že má přes 4 hodiny (ve "správné" rozšířené verzi), útočí několika katarzemi vázanými na více než jen jednu hlavní postavu a ždíme divácké emoce prakticky půl hodiny... Není to však samoúčelné, vše je výsledkem nekonečného potenciálu předlohy, pečlivé a detailní filmařské práce v oblasti ztvárnění fantasy světa, vzrušujícího vyprávění příběhu v něm zrozeného a nakonec také umožnění divákům vyplňit svou představivostí okolní prostor. 10/10 ()

RedAK 

všechny recenze uživatele

Předlouhá nudná slátanina, kde nějací malí lidé v sandálech furt jen žvatlají a žvatlají. Ale oku lahodí velkolepý luxusní háv, do jehož útrob jsou ti liliputi vsazeni. Zkrátka a dobře, je to jako kdybyste hleděli na lahodný nadýchaný muffin ve sněhobílém balení, jehož precizně upečený klobouček zdobí decentní vrstva francouzského čokoládového krému Pâtissière, ovšem jakmile se do něj zakousnete, bude chutnat jako týden odstátá stolice strýčka Fridricha po infarktu. Chápete, ne? ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Čtyři hvězdičky vypadají jako hodně špatné hodnocení, když vezmu v potaz, že Návrat krále získal 11 Oscarů. Jenže já si nemůžu odpustit srovnávání s oběma díly a vůči prvnímu mi přece jenom přišel Návrat krále o něco horší. Už tradičně je ještě nabitější než předchozí díl, navíc s geniálními trikovými sekvencemi, úchvatnými bitvami (možná bude z Jacksona jednou nový Ridley Scott)... Návrat krále je skutečně víc než důstojné zakončení triologie. Jenže mi na něm znovu něco mírně vadí. A to jeho konec. V kině jsem skutečně jen nevěřícně zírala, jak film končil a znovu začínal. Sauron padnul, obraz se zatemňuje. Konec?! Ne, ještě se ukáže pohled na Froda. Znovu vše najednou končí, obraz temní a já čekám závěrečné titulky. Znovu nic. Sledujeme korunovaci Aragorna. Obraz po této několikaminutové scéně zase temní - že by už byl konec? - a přeskočí do Hobitína, kam se naši hobiti vracejí. Po svatbě dvou postav už se už tradičně obraz zatemňuje, můžeme očekávat konec? Ne, ještě přijde na řadu loď s Elrondem. A obraz zase tmavne. Tentokrát už Jacksonovi nesežerete, že za chvíli naskočí titulky a čekáte, že se obraz snad ještě obrátí k Legolasovi a ejhle... on je to fakt konec filmu. ()

Galerie (195)

Zajímavosti (208)

  • Po dotočení posledních scén daroval Peter Jackson jeden prsten Andymu Serkisovi (Glum) a druhý Elijahu Woodovi (Frodo) jako dárek. Oba byly samozřejmě použity při natáčení a každý z herců si myslel, že právě on má ten jediný. (Duoscop)
  • Poslední věta ve filmu, kterou říká Samvěd Křepelka (Sean Astin), je identická s poslední větou knihy: "Tak jsem se vrátil." (tb_23)
  • Morgulský poručík zvaný Gothmog, jehož hrál Lawrence Makoare a namluvil Craig Parker, dostal své jméno podle Pána a jednoho ze sedmi balrogů, který – stejně jako kdysi Durinova zhouba a Sauron z prvního dílu – sloužil Morgothovi, Temnému nepříteli světa. (Eru_Iluvatar)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

Reklama

Reklama