Reklama

Reklama

Pán prstenů: Návrat krále

  • USA The Lord of the Rings: The Return of the King (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Nadchází čas rozhodující bitvy o přežití Středozemě. Putování jednotlivých členů Společenstva prstenu se dostává do poslední a rozhodující fáze. Čaroděj Gandalf, elf Legolas a trpaslík Gimli spěchají s dědicem trůnu Aragornem na pomoc zemi Gondor, která odolává ohromnému Sauronovu vojsku. Hobiti Frodo a Sam se v doprovodu Gluma snaží dostat hluboko do země Mordor, kde musí v ohních Hory osudu zničit magický Prsten moci. Jedině tak bude síla mocného pána temnot Saurona zlomena. Podaří se jim naplnit poslání Společenstva a zachránit Středozem? A za jakou cenu? (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (207)

  • Spoiler: Na rozdíl od vystřižené filmové verze Saruman (Christopher Lee) v knize nezemřel na vrcholu věže Železného pasu, ale s Grimou Červivcem (Brad Dourif) uprchli do Kraje, který ovládli a pokusili se z něj učinit novou Sarumanovu základnu. Hobiti se jim ale vzepřeli a porazili je v bitvě u Povodí, a až poté byl Saruman Grimou zavražděn. (Nick321)
  • Spoiler: V poslední scéně v Šedých přístavech si je možné všimnout prstenu, který nosí Gandalf (Ian McKellen). Jedná se o Naryu, prsten ohně, jeden ze tří elfských prstenů moci. Gandalf jej dostal od Círdana Loďaře hned, co dorazil do Středozemě. Tento prsten celé ty roky posiloval jeho odhodání a vůli bojovat proti zlu, a stejně tak posiloval i vůli jeho společníků. Gandalf díky němu také nemohl začít scházet věkem (psychická porucha, v podstatě deprese a únava životem, která dokáže zabít i jinak nesmrtelné elfy). Snad i díky jeho pomoci Gandalf, na rozdíl od ostatních Istari, nikdy nezanevřel na svůj úkol a dotáhl jej až do zdárného konce. (vojtaruzek)
  • Spoiler: Důvod, proč mohla Éowyn (Miranda Otto) zabít Pána nazgûlů (Lawrence Makoare), spočívá ve zranění, které mu způsobil Smíšek (Dominic Monaghan). Ve filmech se to nikdy neřešilo, ale meč, který k tomu použil, byl nalezen v Dúnadanské (Aragornův národ) pohřební mohyle a byl vyroben a očarován speciálně pro boj proti prstenovým přízrakům. Smíškův útok tak narušil moc, která držela vůli nazgûla v jeho „těle“, což umožnilo jeho trvalé zabití. (vojtaruzek)
  • Spoiler: Cesta ze Dna pytle do Hory osudu je dlouhá 1 800 mil. Frodo (Elijah Wood) a Sam (Sean Astin) ji ušli za 185 dní (23. 9. 3018 – 25. 3. 3019). Úvodní prolog k prvnímu dílu, který se odehrává 22. 9. 3001 – 26. 2. 3019, shrnuje přibližně 4 900 let. Gandalfův (Ian McKellen) souboj s balrogem, skon, zmrtvýchvstání, cesta do Lothlórienu, apod, to vše proběhlo 15. 1. – 17. 2. 3019. Druhý díl se odehrává 27. 2. – 3. 3. 3019. Prolog k tomuto dílu, jenž se odehrává 4. 3. 3019 – 6. 10. 3021, shrnuje 500 let. (Zdroj: ČSFD)
  • Spoiler: K roku 2012 se s 836 mrtvými jednalo o film s největším počtem zabití. (Žralok)
  • Spoiler: Zvláštní pozornost byla věnována tomu, aby zničení Sauronovy věže nevypadalo jako pád Světového obchodního centra. Zvuky obstaralo rozbití skla, aby nezněly jako exploze. (HellFire)
  • Spoiler: Ve scéně, kdy Denethor (John Noble) upaluje Faramira (David Wenham), nemohla být ve skutečnosti hranice zapálena, protože by se k ní Gandalfův (Ian McKellen) kůň nepřiblížil. Štáb proto před kameru postavil skleněnou tabuli, na které založil oheň, aby tak docílil zamýšleného efektu. (HellFire)
  • Spoiler: Při filmování smrti Sarumana (k vidění v prodloužené edici filmu) se Peter Jackson snažil vysvětlit Christopheru Leeovi, jak reagovat na bodnutí do zad. Lee jej, jako veterán druhé světové války, ujistil, že dobře ví, jak zahrát muže, kterého bodli do zad. (HellFire)
  • Spoiler: Éowyn (Miranda Otto), jež zabila Černokněžného krále (Lawrence Makoare) se slovy: "Já nejsem žádný muž," ve skutečnosti nebyla jedinou ženou mezi rohanskými válečníky. Pro natáčení scén s rohanskou armádou se sjely stovky jezdců z celého Nového Zélandu. Přesto jich bylo málo, takže řadu válečníků představují ve skutečnosti ženy s nalepenými vousy. (109)
  • Spoiler: V celej trilógii Pána prsteňov sa nikdy nerozprávali dve ženské postavy. (YoZo8)

Související novinky

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

Čeká Hollywood historické spojení dvou studií?

22.12.2023

Americký filmový průmysl v blízké budoucnosti možná čeká spojení obřích firem, které by se zapsalo do historie. V první polovině tohoto týdne totiž v New Yorku proběhla jednání mezi šéfy studií… (více)

Lord of the Rings in Concert

Lord of the Rings in Concert

09.11.2023

Cesta „Společenstva Prstenu“ je u konce, rozhodující bitva o Středozem začíná! Vychutnejte si dramatický závěr celé trilogie v unikátním filmovém představení za doprovodu živé hudby oscarového… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama