Reklama

Reklama

Vynikající kriminální komedie rozehrává mistrovskou šachovou hru mezi šarmantním milionářem Thomasem Crownem (Steve McQueen) a mazanou vyšetřovatelkou pojišťovny Vicki Andersonovou (Faye Dunawayová). Znuděný Thomas se z životního rozmaru rozhodne, že uskuteční velkou bankovní loupež. Najme pět lupičů, kteří se vzájemně nikdy nepotkají, a zosnuje puntičkářský plán, jenž vyjde bez sebemenšího zádrhelu. Thomas zlodějíčky vyplatí, zbytek nehorázné sumy uloží na švýcarské konto, aby začal nový život, daleko od Bostonu a zdejší korporace. Zádrhel se však objeví v neméně půvabné a inteligentní Vicky, která je pojišťovnou vyloupené národní banky pověřena, aby celý případ prozkoumala. Teprve tím začne pro všechny zúčastněné to pravé dobrodružství, v němž nebude nouze o napětí, lásku …a falešnou hru. Kdo ale nakonec zakončí partii šach matem? Ačkoli slavná kriminální romance dosáhla na Cenu Akademie i Zlaté glóby za hudbu (Michel Legrand, Alan a Marilyn Bergmanovi), snímek proslul strhujícím způsobem vyprávění, na němž se výrazně podepsala jak rozvážná režie zkušeného Normana Jewisona (V žáru noci, Šumař na střeše, …a spravedlnost pro všechny, Jesus Christ Superstar), tak promyšlená prvotina právníka a scenáristy Alana Trustmana, jenž dále proslul scénářem k akčnímu thrilleru Bullittův případ (kde si taktéž zahrál Steve McQueen). Dynamiku příběhu posiluje na hollywoodský styl dobově netradiční práce se zmnoženým rozděleným obrazem, souběžně uvádějícím hned několik akcí současně (split screen). Tvůrci se inspirovali avantgardní montážní technikou Christophera Chapmana, která byla uvedena v Montrealu na mezinárodní výstavě Expo 67. A byl to právě Chapman, jenž ve spolupráci s pronikavou kamerou velikána Haskella Wexlera (Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Rozhovor, Přelet nad kukaččím hnízdem) a hned trojicí pohotových střihačů (Hal Ashby, „Buzz“ Brandt a Ralph E. Winters) umocnil takřka jazzovou obrazovou jízdu, dodnes oslňující svou nápaditostí. (Česká televize)

(více)

Recenze (129)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Když se milionář nudí, je schopenb i bankovní loupež naplánovat. Je ale otázkou, zda systém možného vyloupení americké banky byl ve své době tak jednoduchý nebo byl Thomas Crown tak geniální. Ať tak či tak, policie na něj nemohla a sexuální napětí mezi ním a Vicki Andersonovou jí v odhalení pravdy pomocí důkazů nepomohlo. Celkem dobrý scénář mi ale trochu narušuje jednoduchý fakt. Nejsem si jist, zda bylo úplně dobře, že se vyšetřovatelka pojišťovny odhalila hned tak na začátku. Veškeré její další počínání totiž vycházelo buď z neskonale trpělivého doufání nebo až neuvěřitelně jednoduché naivity. T. C. ji jednoduše intelektuálně převyšoval a ona vsadila čistě na své ženské křivky, což ale nedávalo v takovémto případě moc logiku, vsadit vše na jednu kartu a ještě takovou. Nesmírně zajímavý je tak začátek a pak nepříliš překvapivý konec. To celé kolem toho je omáčka, která navíc přílišným vtipem nesrší. ()

bobin 

všechny recenze uživatele

Nemohl jsem strávit , že tahle pamětnická kriminálka je postavena na cukrkandlové romantice . Ani Steve McQueen tomu nepomohl . Naopak . Působí zde až komicky koženě . Převážně se budete nudit . ()

macco33 

všechny recenze uživatele

Tak to vůbec nebylo špatné... Rozplývat se nad výkony obou hlavních protagonistů by bylo jen nošení dříví do lesa. Ale jinak, pěkně vystavěný příběh, dokonalá pointa. Největší skvost - ne nejdelší polibek, ale šachová partie před ním, o tom už také bylo mnohé napsáno ... Člověk musel vnímat i drobně jizvičky na Fayenině čele... K tomu další kráska Astrid Heeren, pohříchu se ukázala jen ve třech filmech. Jen policejní důstojník byl až za příliš velkého statistu, takhle by to asi nefungovalo, ale viva film... ()

Gortyna 

všechny recenze uživatele

Normálně za tři hvězdy. Jedna navíc za neuvěřitelně padnoucí Stevovy obleky a za Faeyny krásné kostýmy. A jako šachista taky za partii šachu. ()

Muf911 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem nikdy před tím neslyšel a moje škoda. Je skvěle natočený, naprosto geniální atmosféra, super dialogy a samozŕejmě skvělí herci, mezi kterými to funguje. Ideální podívaná na nedělní podzimní večer s whiskou v ruce a partnerkou vedle sebe. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Sklamanie! Od pôvodného snímku som očakával viac. Slabšie ako remake po každej stránke a dokonca bez zapamätateľnej situácie. Romantická aféra medzi postavami až príliš sladká a preto nechutná. Snímok pravdepodobne staval iba na hviezdnych protagonistoch a nie na príbehu. ()

Leník 

všechny recenze uživatele

Naivní až dětinské. Šachová scéna nekonečná. Svůdnické kukuče Faye Dunawayové po chvíli dost otravné. O konci nemluvě. Dvě hvězdičky jen z úcty k Stevu McQueenovi. ()

Okocha 

všechny recenze uživatele

Po skončení filmu jsem byl opravdu nadšenej. Parádní herecké výkony obou hlavních protagonistů, kteří si vzájemně dokonale sedli, a skvělé závěrečné finále rozhodly o tom, že jsem ve svém hvězdičkovém hodnocení musel jít až na úplné maximum. Film není ani tak postaven na napětí při odhalování pachatele, ale spíše na precizních dialozích a vztahu mezi přitažlivou vyšetřovatelkou a jejím šarmantním podezřelým. Hrají tak dobře, že naprosto nedají nikomu jinému šanci se herecky předvést. Fakt se během sledování děje těšíte, až se tam zase budou spolu navzájem dobírat. Co se týče celkového zpracování, tak mě ještě zaujalo vložení několika krátkých scén v určitých fázích filmu souběžně vedle sebe. Nevím jak hodně to byl byl v té době novátorský nápad, v doprovodu s vhodně zvolenou hudbou to ale určitě nerušilo a myslím, že to i přispělo k většímu vychutnání příslušné pasáže. Závěrem jen dodám, že kdo chce vidět, jak zahrát milionáře jako opravdovýho frajera, ať se podívá na výkon Stevea McQueena v tomhle filmu. ()

vrgulnik 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky a ani ťuk navíc. Nemělo to náboj a nemělo to nápad. Když jsem viděl remake s Piercem Brosnanem, říkal jsem si, že nic moc, protože je to prostě remake. Ale on i ten průměrný remake je vlastně lepší než originál! Picture in picture ani lehce trapná - rádoby sexy - scéna u šachovnice nezachrání plytkost celého dílka. Fay je "v rozpuku" (nevím, proč jsem si při pohledu na ni vybavil Pamelu Anderson...?) a Steve McQueen sev obleku zjevně necítí. Stejné hodnocení jako Rob Roy. ()

gizi 

všechny recenze uživatele

Nijak výjimečný snímek, ale přesto příjemné podívaní, děj je oživen např. pěknou scénou s buginou na pláži... Taky hudební dobrovod je dobrý, celkem originální. 75%, 10.3.2015. ()

Feacher 

všechny recenze uživatele

Úplně zcela upřímně se mi pozdější remake líbil asi více, ač je možné, že jsem ovlivněn tím, že jsem remake viděl dříve. Přijde mi, že Pierce Brosnan daleko lépe vyjádřil to, že to dělá pro zábavu a obecně v remaku mi přijde příběh daleko lépe procítěný a propracovaný. Tento film má velkou přednost v kvalitních hercích a době kdy vznikl... I když ta chyba ve střihu šachových pozic je i na 60. léta neodpustitelná:). Šlo z toho udělat ještě o špetičku větší dílo a s trochou větší hlouby by to bylo dokonalé, 4*! ()

Kolárek 

všechny recenze uživatele

Je to klasická filmová oslava zloděje jako romantické postavy. To se mi nelíbí, ale tenhle film se mi naopak líbí. ()

Mirrabel 

všechny recenze uživatele

Výborný film. I když jsem ho viděla až nyní, tak má pořád své kouzlo. Znala jsem jen remake s Piercem Brosnanem a ten je skvělý, ovšem první verze je očividně jen jedna:) ()

Archvile 

všechny recenze uživatele

Celý čas som sa nudil. Vicky Anderson pravdepodobne pra-pra-vnučka Sibyly vyšetruje bankový prepad ktorý zorganizoval životom znudený Thomas Crown. No a to je celé, teda až na nútené dejové prestávky okorenené pesničkou, alebo online šachová partia. ()

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Zemřel skladatel Michel Legrand

Zemřel skladatel Michel Legrand

27.01.2019

Oscarový skladatel Michel Legrand zemřel v 86 letech. Francouzský skladatel, pianista a dirigent kromě tří Oscarů držel také pět cen Grammy. Ve Francii pak vyhrál za svou hudbu třikrát cenu César.… (více)

Reklama

Reklama