Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“ (CinemArt)

(více)

Recenze (563)

Binne 

všechny recenze uživatele

Film pojednává o bývalé učitelce - Ivě Janžurové, která se stará o svou umírající kamarádku a bývalou kolegyni - Eva Holubová. Žijí spolu v chatové oblasti, která je příznivým místem primárně pro seniory, které už velké město nebaví a chtějí mít kýžený klid. Nicméně vrchnost má jiné úmysly s danou oblastí a poslední, co se dá říci je, že je to klidné prostředí. Hospůdka hned vedle domku umírající Holubové nikomu ze sousedstva nedá spát, vše se stupňuje a předním manipulátorem celé situace je Hofmann. Na základě eskalující situace a několika dalších konfliktů se Iva Janžurová rozhodne spáchat vraždu ve jménu vyššího dobra (kde už jsem to jen slyšela?) a tak odjede za svým bývalým žákem, který pro ni byl pouze kriminální živel (Liška) a žádá jej o zbraň. Ve zkratce, co to má být? To jako proto, že někdo využívá lidské slabiny, není férový a upřímný a ještě k tomu je ulhaný - kombinace toho všeho z něho dělá špatného člověka, tak jej zavraždíme? Stupidní. Nebylo to vtipné, záživné, zábavné, smutné - nebylo to nic - ani špatné. Plytké a ztráta času? Ano možná - ale stojí zatím práce lidí, nedovolím si hodnotit krutě. Nedoporučuji. ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Byl jsem připravený na nejhorší, jsem však příjemně překvapen. Pokud chcete vidět film, který se odehrává v realitě, hledejte dál. Teroristka je v jádru lidová řachanda, přepálená komedie, s místy až dada výstupy a exhibicemi výborných herců, kteří se zjevují v pravou chvíli jak na divadle, a ono je těžké dneska diváka rozesmát. Když šel ale lokální mafián polít bábě chatku benzínem, ta ho střelí 2x do prsou, a on na to "Přijdu jindy", tak to mě teda rozsekalo. Vyčítat se dá mnohé, nezvládnuté tempo, první půlka klame tělem, jakoby snad mělo jít o něco vážnějšího (společenskou satiru?), postavy jsou jen načrtnuté karikatury, a příběh končí komunitně smířlivě ve stylu "U mě dobrý". A víte co? U mě taky. ()

brzozin 

všechny recenze uživatele

Absurdní taškařice pro příjemný večer, kdy potřebujete vypnout mozek a fungovat jen na první signální. Dějově zcela stupidní, herecky průměrné. Ale bylo tam docela dost vtipných gagů. I když to morální poselství řešení problémů s kvérem v ruce se mi moc nelíbilo. ()

Xpojntman 

všechny recenze uživatele

Nevim je to takový rádoby rebelské, ale skutečnosti je to revoluční. Ne neobyklým stylem, styl revoluce komunistické. Zase obvinění, že bohatí jsou špatní. ()

hrumsrt 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to... ALE štve mě, jak neorginální to je, jaký kýč z toho několirát vznikl. Kultovní zahraniční hudební motivy, Tarantinovské dialogy. To vše zaobaluje absurdní příběh, který někdy musí ze sraček tahat jen výborný Martin Hofmann. Na české poměry ale poměrně odvážné a určitě se řadí k těm lepším filmům za poslední dobu. Finální vygradovaná konverzační přestřelka výborná! 60% ()

walkingdead 

všechny recenze uživatele

První polovina celkem nudná, ale od chvíle, kdy začne přepadení v mafiánově domě, se z filmu stává docela slušná absurdní černá komedie, kterou pak korunuje úplný závěr. Plus je, že všem podstatným hercům jejich role dobře padly. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Já jsem od toho neměl očekávání vůbec vůbec žádná. Leč takovýto vývoj jsem vážně nečekal. Já to vždycky říkal, v brokovnici je síla. Ono je to vlastně tak blbý, až je to celkem dobrý, člověk by na to šel třeba i večer do letňáku. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Vobyčejnej důchodce, paní starostko, není takhle šťastnej!" Učiteľka na dôchodku Janžurová sa pokúša napraviť neprávosti v obci legálnym spôsobom, no keďže s nulovými výsledkami býva málokto spokojný, rozhodne sa skúsiť to nakoniec po pretečení šálky trpezlivosti na spôsob Charlesa Bronsona. K tomu jej dopomáhajú nekalými spôsobmi nadobudnuté strelné zbrane a westernová hudba. Zodpovedne sa pripravuje na úlohu pomstiteľky a skupinové zúčtovanie s vynikajúcich podnikateľským zlosynom Hofmanom v jeho luxusnom dome je ozaj skvostné. Následné zloduchove posledné horúce momenty, cyklistická konfrontácia a potitulkový zásah do lokálnej politiky sú trochu drsnejšieho charakteru. Vynikajúca čierna komédia s mierne zdvihnutým ukazovákom ohľadom medziľudských vzťahov. Herecky ma okrem už spomínanej dvojice zaujali napravený basman Liška a milfstarostka Vilhelmová. Pobavilo. Dva náboje do guľovnice plus dva do brokovnice. ()

kubas369 

všechny recenze uživatele

6.5/10. Je to poměrně povedená komedie, která si obstojně hraje s dramaten, nadsázkou a černým hůmorem. Janžurová má přirozený komediální talent, což dokazuje už několik desetiletí. Hoffman opět hraje pěkného šmejda na odstřel. ()

Luswani 

všechny recenze uživatele

Přesně to, co funguje v mnoha českých filmech posledních let (a fungovalo to i v Teorii tygra) se zde naprosto rozpadá a je na sebe násilně naroubováno. Mám na mysli střídání prvků dramatu a komedie. Kdo čeká komedii bude patrně zklamán. Skutečně vtipných momentů se ve filmu objeví jen několik a ty vůbec nejvtipnější právě ve chvílích, kdy by je člověk čekal nejméně. A to ve scéně, kdy se hlavní hrdinka (s pomocí dalších osob) snaží zavraždit hlavního padoucha. A to je další problém, film divákovi téměř nutí myšlenku, že se mezisousedské vztahy (byť velmi špatné) dají řešit vraždou. K hercům: Iva Janžurová v hlavní roli na sebe nestrhává pozornost, tradičně přehrávající Tatiana Vilhelmová by měla ubrat a nádherná "nahoře bez" Kristína Svarinská je asi má nová oblíbenkyně. A Martina Hofmanna bych už rád viděl v nějaké výrazně jiné roli. Hudba mě docela překvapila, pohybuje se někde mezi country a dramatickými smyčci. Ale i přes mé výtky se jedná o nadprůměrný film. Na rozdíl od Bajgarovy Teorie tygra ho ale určitě tolikrát nezkouknu. SPOILER: Hlavní padouch byl zastřelen, umlácen, upálen a utopen :D 75% ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Kinematografický priemer, no poskytlo to dostatok zábavy a momentov, vďaka ktorým si divák povie, že nemusí ľutovať výlet do kina. A nemyslím tým iba prsia Kristíny Svarinskej. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Krásný český humor. Bavili jsme se opravdu dobře. Ve chvíli, kdy se celý ansámbl sejde u Martina Hofmanna doma se celé kino nesmírně bavilo. To byla jedna replika za druhou, která odbourávala sál. Iva Janžurová hraje excelentně, Liška je skvělý, Hofmann jako záporák až z něj šel opravdu strach jeho herectví je neskutečně přirozené, takže za nás co jsme byli v kině... opravdu skvělý film :-) ()

Romek1971 

všechny recenze uživatele

Po několika nepříliš vydařených filmech z posledních let kde Iva Janžurová hrála se konečně vrací v parádní černé komedii ve které znovu mně přesvědčila jak je vynikající herečka, jako v dobách kdy točila filmy pánů Vorlíčka a Macourka.Za to by si měla odnést minimální nominaci na Českého lva. ()

Stauff 

všechny recenze uživatele

Absurdno na druhou, už dlouho jsem se v kině takhle nezasmál. Víc takových učitelek. edit: Teď jsem dokoukal polský film od A. Hollandové: Pokot, česky "Přes kosti mrtvých." Vypadá to, že teroristka, tedy její autoři asi trochu opisovali... ()

Lucik80 

všechny recenze uživatele

Mých 5* si film pojistil z více stran. V prvé řadě mě bavil a uteklo to jako voda. Do kina přišli film osobně představit páni režisér a kameraman. Natáčení proběhlo za mými humny (v Mokropsích) a v neposlední řadě se mi také líbilo herecké obsazení. Zvláště bych vyzdvihla Ivu Janžurovou, Martina Hofmanna, Tatianu Vilhelmovou, Evu Holubovou a Pavla Lišku. Také znám ono idylické místo, o které v ději běží, takže jsem si dobře dovedla představit "konání" hlavní hrdinky, ale zároveň jsem její řešení nebrala vážně, ale jako filmovou nadsázku. Já jsem se tedy pobavila a díky za prima večer. ()

Kethryn 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase komédia, ktorá ma rozosmiala. Na tie najvtipnejšie časti si treba síce počkať, ale stojí to za to. Chcela by som vyzdvihnúť skvelú atmosferickú hudbu, ktorá by určite bodovala aj v zahraničných filmoch. Potešila aj účasť slovenskej herečky Kristíny Svarinskej v českom filme (pre pamätníkov Nika zo seriálu Panelák). Teším sa, keď film dajú do televízie a pozriem si ho znovu. Videorecenzia ku filmu v mojom profile. ()

ZHODNOTITEL 

všechny recenze uživatele

Kvalitní komediální záležitost. Možná jsem nerozuměl potřebě dostat do filmu Gabrielu Koukalovou, ale řekněme, že postava Martina Hofmanna tím potřebovala demonstrovat, že v rámci příběhu může domluvit všechno. A snad se protitroškovští fanatici nezblázní, když Iva Janžurová kopne jednoho z myslivců do citlivějšího místa. Westernový hudební doprovod celý děj krásně paroduje ale zároveň podtrhává. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Čeští filmaři si rozdělili peníze

Čeští filmaři si rozdělili peníze

15.06.2018

Státní fond kinematografie čerstvě rozdělil celkem 65 milionů mezi devítku vybraných filmových projektů. Největší částku 15 milionů korun obdržel chystaný snímek Davida Ondříčka (Ve stínu) Zátopek,… (více)

Reklama

Reklama