Reklama

Reklama

Zlatý podraz

  • Slovensko Zlatý podraz (více)
Trailer 2
Drama / Romantický / Sportovní
Česko / Slovensko, 2018, 106 min (Alternativní 103 min)

Režie:

Radim Špaček

Hrají:

Filip Březina, Patrycja Volny, Zdeněk Piškula, Ondřej Malý, Alena Mihulová, Jan Hartl, Stanislav Majer, Jiří Roskot, Jan Mansfeld, Jiří Vojta, Martin Klapil (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Příběh o vášnivé lásce, basketbalu a životě ve stínu politiky. Film začíná v roce 1938. Hlavní linii snímku tvoří osudová láska mladého právníka a sportovce Franty (Filip Březina) k tanečnici Michelle (Patricia Volny), s kterou se seznámí na poválečném Mistrovství Evropy v basketbalu v Ženevě. Michelle je osudem pronásledovaná dívka, která prchla z vlasti před Stalinem i Hitlerem. Jejich příběh, který kromě politiky ovlivní i dva protikladní jedinci trenér Valenta (Stanislav Majer) a funkcionář Hrabal (Ondřej Malý), vrcholí v roce 1951, kdy Evropu už na mnoho let rozdělila železná opona. (Falcon)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (208)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Škoda. Chtěl jsem, aby se mi to líbilo, ale asi musím říct to, co všichni. Nějak to nešlape, no. Zápasy vypadaly pěkně, u toho prostředního jsem Čechům doopravdy fandil, na konci mě u hymny zamrazilo - ale jinak tu po většinu filmu není nějaký dramatický tah. Romantická linka je tam úplně k ničemu, linka s otcem taky moc nezahraje. Tak akademický přemýšlím, jak to mělo být lepší - možná začít tím zápasem co je teď v půlce, naexponovat bromance mezi košíkáři a pak sledovat, jak jim komunisti lámou po návratu hřbety. Pak bych možná prožil i ten poslední zápas nějak emočně - ale teď jsem jenom tak krčil rameny. Je to fakt škoda, je mi líto producenta, co na tom nechal majlant, ale prostě to nějak nedopadlo. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

To snáď točil niekto, kto videl maximálne hokej a nemá ani šajnu o tom, ako sa basketbal hrá a ako počas hry reagujú hráči. To čo nám tu predviedli bije do očí aj najväčšiemu športovému nedoukovi. Po prvom či druhom koši v zápase hráči oslavujú akoby hneď vyhrali olympiádu. A následne je stav 5-4 a už je polčas...To aj na paralympiáde padne za polčas tak 60 bodov, nie to na klasických Majstrovstvách Európy. Všetky tie zápasy boli natočené veľmi fušersky, bez snahy priblížiť sa realite. A milostná linka ako tak fungovala, len keby tam polovicu času nehovorili francúzsky, čo je divákovi totálne ukradnuté, proste to nadabujte, kto chce čítať titulky? A čo je najhoršie, táto linka nebola ani ukončená, normálne sa vyparila do stratena. A ten koniec... To si fakt niekto myslí, že ženská vybehne z publika a na jej popud začnú hrať hymnu porazenému tímu? ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TRÉNOVAT MŮŽEŠ, ALE NEBUDE TO ZADARMO. TAK UŽ TO DNESKA CHODÍ…“ /// O komunistech, lásce a basketbalu. Pozor – ne lásce k basketbalu! Prostě o našem basketu v poválečnejch letech, o jehož úspěších jsem neměl tucha. Nejpoutavější je ta love story. Tomu ostatnímu chybí víc emocí. I když se komanči snažej… Možná by to chtělo přidat trochu optimismu. Příběh je totiž zajímavej, ale furt jen obžalovávat tu hnusnou komančskou dobu nestačí. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Knihu „Nebáli se své odvahy: Československý basketbal v příbězích a faktech“, kterou v roce 2014 napsali Jakub Bažant a Jiří Závozda, neznám. 2.) Rád si připomenu úspěchy našeho basketbalu. 3.) Rád si (také) připomenu úspěchy STB. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

To se tak stane, když Vás zaujme dobrý námět, ale zklame nudné zpracování. V rámci celé Evropy to bývá sem tam problém. Přitom je to hrozná škoda. Ti kluci by si velký filmový příběh zasloužili. Tak holt počkáme teď pár let. Uvidíme, jestli se příští rok naši aktuální basketbalisti dostanou na olympiádu a dáme podobnému námětu druhou šanci. Třeba to dopadne líp než Zlatý podraz. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Podľa hodnotení som čakal niečo priemerne nevýrazné, ale napokon sa mi to celkom pozdávalo a vtedajšia atmosféra povojnového Československa bola vystihnutá priam ukážkovo. Spočiatku to vyzeralo pre túto krajinu nádejne, ale po roku 1948 tu padla na ďalších 40 rokov červená opona :( Aj keď sa film profiluje ako športový, tak toho tu zas až tak veľa nebolo a basketbal na ihrisku tu bol skôr v úzadí, keďže sa to viac sústreďovali na politické pozadie a vplyv "víťazného" februára na spoločnosť a slobodu. Čudujem sa Frantovi, že kdesi neemigroval, keď videl, kam sa to celé uberá. A čo sa týka športovej stránky filmu, tá bola veľmi dobrá, aj keď považujem za divné to, že domáce ME 1947 tu boli úplne vynechané (a aj tam ČSR siahalo na zlato - vo finále prehrali so ZSSR). Koniec bol viac než symbolický... 4* ()

Galerie (43)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu byly použity archivní dokumenty zvukových záznamů ze skutečných zápasů. (ČSFD)
  • Natáčení se také odehrávalo v unikátní stavbě – replice ženevské sportovní haly, kde se odehrávalo vůbec první poválečné mistrovství Evropy v kolektivním sportu. (ČSFD)
  • Příběh trenéra Jaroslava Valenty je 100 % věrný realitě. Je to jediná postava u které tvůrci zanechali původní jméno, a to z úcty k němu. Jaroslav Valenta byl tajemník YMCA a odbojář. (WertGar)

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

26. Český lev – výsledky

26. Český lev – výsledky

23.03.2019

Letošní 26. ročník cen České filmové a televizní akademie Český lev se tradičně udílel v pražském Rudolfinu. Večer plný největších hvězd českého filmu moderoval herec Václav Kopta, a to poprvé pod… (více)

Reklama

Reklama