Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Fanusikom sportovych filmov som sa stal pozrenim si Rocky 1 so Stallonem. A odvtedy mam sportove filmy dost rad, a vobec tam nemusi byt box. Tu ani nebol, tu bol baseball. A aj ked osobne baseballu nerozumiem, pribeh slusne odsypal, Redford podal kvalitny herecky vykon a reziser Barry levinson odviedol slusnu rezisersku pracu. Kvalitna podivana : 81 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ by sa ma niekto opýtal, napríklad študent réžie, alebo mimozemšťan, čo je to tá hollywoodska rozprávka pre dospelých, tak by som mu povedal, nech si pozrie The natural. Všetko je síce predvídateľné, mierne patetické, ale je to natočené so záujmom, s inteligenciou, pre vyzretejšie publikum a maximálne profesionálne. Proste cesta hrdinu cez prekážky za víťazstvom. Tomu sa prispôsobuje kamera, strih, hudba a herecký štýl. Chvíľami som myslel, že sa dej bude točiť okolo potenciálneho konfliktu Redfordovej postavy s Madsenovou, keďže nahrádza jeho post (aspoň som to tak pochopil), ale ani náhodou, všetko sa rýchlo dostane do klasických koľají. ()

Reklama

neoBlast 

všechny recenze uživatele

Potom co jsem několik baseballových utkání viděl naživo si troufnu tvrdit, že film Barryho Levinsona je docela přesný. Zachytil těch několik scén z utkáních tak nudně a v pomalém tempu, že se dostavuje ospalost a únava. Robert Redford téměř také spí a nudná vizuální stránka rozhodně nic neoživuje. Nejhorší baseballový film? Možná i nejnudnější sportovní film co jsem viděl, ale rozhodně nejhorší film Barryho Levinsona. 25 % ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Let's play ball!"  Keďže "najskvelejšiu hru na svete" nemám rád, dúfal som, že film nebude len o bejzbale, očakával som niečo v štýle filmu Field of Dreams, ktorý sa mi veľmi páčil a v ktorom bejzbal nie je to podstatné. Žiaľ, sklamal som sa, film je predovšetkým o bejzbale a všetko ostatné je v úzadí, na vedľajšej koľaji. Tak je to so psychológiou postáv, ktorá je veľmi plytká, tak je to s povrchnou romantickou linkou, ktorá vyznieva veľmi pateticky a podporuje ju v tom žiaľ aj hudba Randyho Newmana (inak výborného, hlavne v rozprávkach) a tak je to aj s plytkými vedľajšími dejovými linkami, ako sú intrigy v zákulisí, či snaha novinára o senzačný príbeh. Čo naopak vystupuje do popredia, je množstvo otravného klišé z takýchto športových filmov, ako večne žuvajúci a pľujúci realizačný tím, frajerské pózy hráčov, kvázi vtipné príhovory v šatni (trápny doktor), groteska na ihrisku v dobe, keď sa tímu nedarí a to všetko je prešpikované množstvom pátosu a prázdnymi rečami. Jednoducho takto namiešaný mix je pre mňa len veľmi ťažko stráviteľný a jeho otravnosť a nezáživnosť zmierňuje len výborný Robert Redford a čiastočne ešte femme fatale Kim Basinger vo svojom vrcholnom období. Glenn Close mi je dosť nesympatická a hodí sa mi skôr do role mrchy, než do role milej a príťažlivej dievčiny. Zisťujem, že režisérsky štýl Barryho Levinsona mi príliš nevyhovuje a jeho Rain Man musel byť zrejme len momentálny záchvev geniality a zhoda okolností. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Krásný, nenáročný, odpočinkový film, který se mi zdál propracovaný do nejmenšího detailu. Ruka Barryho Levisona je patrná v každém záběru. Snad jsou některé scény na hřišti trošku přehnané, ale R. Redfordovi lze uvěřit všechno:-) Hraje tak přirozeně, že se mi zdálo jak kdyby si odskočil od odpolední kávy... Celé herecké obsazení bylo trefou do černého, obzvláště obsazení dvou nejen krásných, ale velmi dobře hrajících dam: Glenn Close a Kim Basinger. Jak nominace G. Close na Oscara tak nominace K. Basinger na Zlatý Glób byly naprosto zasloužené. Iris a Memo si byly nalíčením tak podobné, že vypadali skoro jako sestry. Výborná byla i hudba a kamera! Nenapadá mě nic co bych dodal, snad jen, že bych nevěřil, že film o baseballu, o kterém mimochodem nevím vůbec nic, mě bude tak bavit. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • Filmový Roy Hobbs (Robert Redford) má od své reálné předlohy dost odlišný osud. Skutečný hráč Eddie Waitkus nezačínal v profesionální soutěži ve 35 letech jako Hobbs, ale už ve 22 letech. Bylo to v roce 1941. Ročník 1942 odehrál v nižších soutěžích a poté 3 roky sloužil v americké armádě a do USA se vrátil až po jejím konci v roce 1945. Baseball začal opět profesionálně hrát v roce1946 a v roce 1949 ho postřelila jeho fanatická fanynka. Na rozdíl od sttřelkyně ve filmu se nezabila, ale skončila v psychiatrické léčebně. (Tonula)
  • Sklo hodin [značky Bulova], které byly na pravé straně výsledkové tabule a ukazovaly přesně 16:25 hodin, rozbil ve skutečnosti druhý metař Carvel „Bama“ Rowell, a to 30.05.1946. (Kulmon)
  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama