Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Baz Luhrmann rozehrává klasické drama v moderní podobě o panensky čisté lásce a zbraních s plnými zásobníky. V oslnivé adaptaci Shakespearova proslulého milostného příběhu se představuje na Oscara nominovaný Leonardo DiCaprio společně s Clair Danes. Oba září na filmovém plátně jako milenci narození pod nešťastnou hvězdou, jejichž osudové drama - odvážně umístěné do současnosti - podporuje energická hudba. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (437)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Pestrofarebnosť v gýčovitom zmysle od prvej minúty do poslednej. Na začiatku má človek pocit, že to musí vypnúť. Počiatočná priblblosť však mala pre mňa svôj zámer - film začal hodnotne ku koncu rásť a rásť, verše a široké špektrum farieb prestali vadiť. Tento štýl zdelovania mi však nikdy nebude príjemný. 3ajštvrť za odvahu. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších adaptací dokonalé předlohy, co jsem viděl. Přesun děje do současnosti mi nejprve přišel jako neuvěřitelně špatný a stupidní nápad, ale Baz Luhrmann mě velmi rychle vyvedl z omylu. Moderní podoba dává příběhu (který už je sám o sobě nepřekonatelný) obrovské kouzlo a velice jiný a originální nádech. Leo a Claire jsou nádherný pár a jejich vzájemné city byly až neuvěřitelně silné. Vizuálně je film taktéž výtečně zpracován. Bravo Bazi, bravo! Risk je zisk! Shakespeare by měl určitě radost, jaká mu byla složena pocta! ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Baz Luhrman přenesl nejklasičtější romantický příběh do současnosti, dva soupeřící šlechtické rody nahradil válčícími gangy, celé to videoklipově sestříhal, ozvučil moderní hudbou, přidal nějaký ten situační humor a dal vzniknout formální hříčce, které mě nedokázala přesvědčit o své nesamoúčelnosti. Jak původní název naznačuje, jedná se o matematickou rovnici, bohužel bez jediné neznámé, neboť Luhrman nám hned v úvodní trailerové koláži dává vědět, že se ani o žádnou dějovou inovaci nepokusil. Nepokusil se ani o inovaci v rovině dialogové. Všichni ti „mutha-fucka gangstas“ deklamující Shakespearovy verše působí hrozně nepatřičně. Jakoby zrovna objevovali krásy anglické literatury 16. století a chtěli s nově objevenými výrazy „zamachrovat“ před kámoši. Nefunguje ani chemie mezi DiCapriem a Danesovou, nefunguje z řetězů utržená Luhrmanova režie. Tato verze Romea a Julie spíše připomíná další teenagerskou romanci, která má jenom zcela náhodou neveselý konec. 50% Zajímavé komentáře: Gemini, rawen, Vitason, kitano ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

No Shakespeare by se z toho zřejmě obracel v hrobě, že by se rychlostí otáček provrtal až do Austrálie. Já nejsem moc velký Willův fanda (přečetl jsem od něj jen dvě práce- no nemám se moc čím chlubit:-), takže jsem s moderním zpracováním velký problém neměl. Luhrmann udělal moc dobře, když zanechal dialogy, tak jak je renesanční král napsal (alespoň to tak přiblížil nám-nevzdělancům). K tomu přidal vlastní obrazovou poetiku, kdy je všechno barevné a kamera se střihem vytvářejí z filmu klipovou podívanou. Neznám nikoho jiného, kdo by s takhle divokou vizuální stylizací a mícháním všemožných žánrů vytvářel takhle zábavný kýč (v tom dobrém slova smyslu) a neupadal to trapných scén. Všichni herci podali dobré herecké výkony a Leonardo DiCaprio byl opět famózní (začínám ho mít čím dál tím radši) a Claire Danes se mu jako Julie vyrovnala. Ve svém dalším filmu vybrousil Luhrmann svůj styl už k dokonalosti, uvidíme co nás bude čekat dál... ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Kdysi v devadesátkách, v nějakém pražském artkinu, byl tohle můj první film s DiCapriem. Měl jsem z něho tehdy dost smíšené pocity, ale překvapeně jsem oceňoval fakt, že v Hollywoodu někdo natočil tak nekomerční a nepodbízivý (viděno tehdejšíma mýma očima) film, a že někdo přenesl Shakespearovo renesanční drama do současné Ameriky, což mi přišlo jako skvělý nápad. Teď po čtvrtstoletí jsem dal repete a dokoukal to jen ze setrvačnosti a s jistým sebezapřením. Lezla mi krkem ta veršovaná mluva, muzikálové vsuvky, "romantické" vsuvky, partička hýkajícího Montekova dorostu, tranďácký pozitivně diskriminovaný Merkucio, zženštilý Romeo, příšerná stará Kapuletová, nemastná neslaná nehezká Julie... Jen ten Leguizamův Tybalt byl správný řízek. Hodnocení dávám ale takové, jaké bych dal tenkrát napoprvé. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (19)

  • Paradoxom je, že počas natáčania sa Leonardo DiCaprio a Claire Danes neznášali. Claire Danes kritizovala DiCapria, že hrá ako amatér a Leonardo DiCaprio jej zas vyčítal, že je až príliš seriózna. (BlueNeon81)
  • Skladbu "Exit Music" složil zpěvák a zakladatel skupiny Radiohead Thom Yorke speciálně pro tento film, na základě žádosti režiséra Baze Luhrmanna. (Terva)
  • Hlavní kadeřník štábu, Aldo Signoretti, byl během natáčení unesen místním gangem. Požadovanou částku 300 dolarů Baz Luhrmann zaplatil. (novoten)

Související novinky

Zemřel herec Paul Sorvino

Zemřel herec Paul Sorvino

26.07.2022

Další smutná zpráva z filmového světa. Včera totiž zemřel také druhý slavný charakterní Paul Sorvino. 83letý veterán, známý pro hraní silných urostlých typů mužů, zemřel přirozenou smrtí ve svém domě… (více)

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

Pete Postlethwaite: 1946 – 2011

03.01.2011

Výrazný britský herec s neobvyklým jménem v neděli prohrál svůj zápas s rakovinou. Byl králem vedlejších rolí, přesto jsme jej všichni dobře znali, což je vlastně důkaz, jak výjimečný to byl herec.… (více)

Reklama

Reklama