Reklama

Reklama

Doktor Spánek od Stephena Kinga

  • USA Doctor Sleep (více)
Trailer 1

Film navazuje na děj filmu Osvícení (Stanley Kubrick) popisující hrůzné události, ke kterým došlo před 40 lety v hotelu Overlook. Nyní dospělý Dan Torrance (Ewan McGregor) se usilovně snaží vyrovnat se svým hrůzným zážitkem z hotelu a najít klid v duši. Vše se ale změní ve chvíli, kdy se setká s Abrou, odvážnou mladou dívkou obdařenou mimořádnými mimosmyslovými schopnostmi označovanými jako „osvícení“. Abra instinktivně vycítí, že Dan má stejné tajuplné nadání jako ona, a obrátí se na něj se zoufalou prosbou o pomoc. Nelítostná bytost Rose a její následovníci totiž čerpají energii z „osvícení“ dalších nevinných dětí a pro dosažení své nesmrtelnosti jsou rozhodnuti udělat cokoliv. Tato nesourodá dvojice spojí své síly a pustí se s Rose do nemilosrdného boje na život a na smrt. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (627)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Ako samostatná snímka super, ako pokračovanie Shiningu nič moc. Ale i tak mám rád pokračovania po toľkých rokoch. Režisér Mike Flanagan si vybral zdanlivo jednoduchú cestu, rozhodol sa nadviazať na veľmi úspešnú snímku, takže už mal takmer polovičný úspech zaručený. Lenže tu vyvstáva jeden z hlavných problémov filmu, aj keď sa dokonca opakujú rovnaké citácie aj scény z Osvietenia, kvalitou sa mu Doktor Spánok ťažko vyrovnáva. Dej sa rozbieha pomaly. Kvalitu dvíhajú skvelé herecké výkony Ewana McGregora v úlohe Dana a Rebeccy Ferguson, ktorá predstavuje Rose. Ďalšou výraznou stránkou filmu je bravúrna hudba, kde Flanagan ukazuje, ako skvele sa dá použiť aj tlkot srdca. Geniálna je aj mačka symbolizujúca predzvesť smrti alebo otváranie imaginárnych šuplíkov vnútri ľudskej mysle. Mínusom snímky je až priveľmi ľahký koniec s Rose a že snímke chýba akýkoľvek náznak strachu. Áno, temnota tam je, ale strach vôbec. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Film nie je strašidelný a tiež je bez akýchkoľvek ľakačiek. Knihu nepoznám osobne, film "The Shining" som videl pár krát. Toto je taký zaujímavý fantasy film o bande hipisáckych cigošov, ktorí sa živia vysávaním ľudskej duše z čerstvo zavraždených obetí a prekaziť im to majú práve Ewan McGregor (ktorý sa ako malý štvoročný fagan preháňal pred 40 rokmi po chodbách kultového hotela na tej trojkolke) s novou hrdinkou. Zaujímavé to práve bolo tým pre mňa, že ho na diaľku psychotelepaticky kontaktovala táto nová malá baba s nadprirodzenými schopnosťami, spolu s ktorou sa pokúsia zničiť práve túto bandu s ich šéfkou - Rebeccou Ferguson, ktorá bola kurevsky otravná. A čím dlhší bol koniec filmu, tým otravnejšia tá baba bola! Za mňa silnejšie dve hviezdičky, alebo teda slabšie tri. [VUE cinema, Redditch, UK] 45% ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Ani bych nečekal, že se na Kubrickovu klasiku dá tak dobře navázat. Mikeu Flanaganovi se povedlo skvěle. Děj se posouvá o 40 let a dost rozvíjí mytologii tohoto světa. Danny je už dávno dospělý a má své problémy. Občas si pomůže díky své schopnosti. Kontaktuje ho malá holka Abra, která je v nebezpečí. Jde po ní totiž jistá skupinka bytostí, které pojídají lidské duše. Začíná tedy závod napříč státy a hra o přežití. Dost se mi to líbilo a přišlo mi to originální. McGregorovi role Dannyho docela sedla. "Musím za sebou zavřít dveře." ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Ewan McGregor mi přišel takový mdlý, Rebecca Ferguson zcela excelentní (její postavu jsem z duše nenáviděl), a Kyliegh Curran je podle mě velký talent a hodně se mi v roli Abry líbila. Nic jsem od toho nečekal a byl jsem celkem příjemně překvapený, místy je to fakt strašidelné, hlavně ten hotel na konci z původního filmu. Celkově to mě působilo velmi dobře a neměl jsem dojem, že by to byla nastavovaná kaše; na původní film to navazuje organicky a všechny narážky na něj mě tam bavily. Váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdami, nakonec jsem se spíš přiklonil k vyššímu hodnocení, byť s jistými výhradami - film mi přišel poněkud krotký a též by mohl být o něco kratší. ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jedna z nejlepších knižních adaptací, co jsem kdy viděl. Film, který ctí film, na který navazuje, ale zároveň skvěle převádí na plátno knihu, podle které je, a napravuje Kubrickovo "hříchy", které se Kingovi na první adaptaci Osvícení nelíbily. Skvělé obsazení (Rose, Danny, Crow a Grandpa Flick neskutečně skvělej casting), boží kamera, neskutečně vyřešenej zvuk a hudba (zase skvělý odkazy na knihu a Kubrickovo film), parádní změny ve scénáři, který rozhodně celej příběh nedegradujou, ale opět odkazujou jak na knihu, tak na Kubrickovo Osvícení a spousta dalších detailů, který mi jakožto Kingovo fanouška přiváděly miniorgasmy. Všechna poklona Miku Flanaganovi - dokázal totiž natočit film, který nejen že ctí Kingovo svět jako takový, ale především vychází vstříc jak fanouškům knihy, tak i fanouškům Kubrickovo hororu, který je bezpochyby skvělým filmem, ale velmi špatnou adaptací, a toho všeho si režisér a scénárista Doktora Spánka byl velmi vědom a dokázal z toho vytřískat i to, co jsem si nikdy neuvědomil, že by se dalo. Navíc je film natočený takovým způsobem, že i bez znalosti Osvícení (knihy i filmu) z toho může být plnohodnotný a hlavně srozumitelný filmový zážitek. A takový film jen tak někdo natočit nedokáže. Díky, Miku, a těším se na další Kingovku. ... “The world's just a hospice with fresh air.” ()

Galerie (41)

Zajímavosti (18)

  • Když Dan (Ewan McGregor) ve 36. minutě filmu vytírá podlahu, tak ji vytírá směrem dopředu, tudíž si po vytřeném šlape. (Mydlivoj)
  • Danny Lloyd, který ztvárnil roli Dannyho v Osvícení (1980), když mu bylo 6 let, si zde střihnul cameo. Je ve scéně s baseballovým klukem, když se hraje zápas. Sedí v hledišti hned vedle muže, který povídá. (JoannaKey)

Související novinky

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

Netflixovský dům Usherů našel nového patriarchu

01.05.2022

Jsou tomu přibližně dva týdny, co filmový svět obletěla zpráva o vyhození legendárního herce Franka Langelly z probíhajícího natáčení netflixovského hororového seriálu The Fall of the House of Usher… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

Režisér Doktora Spánka chystá další kingovku

10.05.2020

Mike Flanagan (The Haunting of Hill House) už s adaptacemi knih Stephena Kinga má nemalé zkušenosti. Po Geraldově hře dostal od studia Warner Bros. šanci natočit velkorozpočtové pokračování Osvícení… (více)

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

Reklama

Reklama