Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický příběh o kopáčích vltavínů, pro něž se ilegální těžba těchto polodrahokamů stala nekontrolovatelnou vášní, ale i způsobem obživy... Propletenec přátelství, zrady, lásky a zklamání nás zavede do specifické a unikátní společnosti nelegálních prospektorů, kteří se pohybují za hranicí zákona a ve střední Evropě 21. století žijí svůj sen o nezávislosti a svobodě – až do hořkého vystřízlivění. (Česká televize)

(více)

Recenze (162)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Wlodarczykova dosavadní režijní filmografie by ve mně sama o sobě moc důvěry nevyvolávala, a i z jiných důvodů jsem byl k tomu filmu dost skeptický. Ukázalo se ale, že úplně zbytečně - ten film mě vážně bavil a upoutal mou pozornost od začátku do konce. V první řadě je to díky vynikajícímu námětu - s Hájíčkovou předlohou sice obeznámen nejsem (ostatně od tohoto autora jsem dosud nečetl nic), ale vše naznačuje tomu, že by to vůbec nemuselo být marné čtení, a nevybavuji si za poslední dobu jiný český film, který by mě po této stránce tak nadchnul (kolem námětu filmu - hledání vltavínů - se ostatně točila i většina otázek na tiskovce po novinářské projekci - zdá se, že většina lidí o tom v životě neslyšela, včetně samotných tvůrců filmu; osobně mi to téma přijde naprosto fascinující). Ten film mě dostal výbornými hereckými výkony (Pavel Liška naprosto famózní, Marek Adamczyk velmi dobrý, a z Jenovéfy Bokové jsem pravidelně upadal do mdlob - snad v žádné předchozí roli se mi nikdy nelíbila víc), dokonale zvolenými lokacemi (na kterých se v reálu skutečně kopou vltavíny), a celkovým technickým zpracováním, které mi velmi sedlo. Co by na tom filmu mohlo někomu vadit, je možná přemíra vulgarismů, jimiž se se to tam jen hemží - vybavuji si diskuzi jakýchsi dvou ženských za mnou, z nichž jedna se pohoršovala nad tím, jak vulgárně se v tom filmu mluví - je fakt, že i mě to trochu zarazilo, na druhou stranu uznávám, že spousta lidí tak v reálu prostě mluví, a ten film to prostě jen reflektuje, aby se svým postavám přiblížil. Ještě mě tam zarazilo to, že hlavní postava jezdí předpotopním favoritem, ale to režisér zdůvodňoval tím, že se film neodehrává v současnosti, ale blíže neurčité minulosti, řekněme někdy v devadesátkách (samotná předloha se prý odehrává ještě dřív a její děj je navíc roztažen na plochu kolem 10 let, od čehož se filmaři z mnoha důvodů odklonili). Do kina na ten film podle mě moc lidí nepřijde (můj odhad je 30 tisíc max.), ale až to půjde brzo v České televizi, mohl by ten film oslovit celkem slušnou hromadu lidí - osobně bych mu to přál. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Velmi nadějná tvůrčí skupina. Režie, herectví, kamera i hudba. Nicméně na celovečerní, kvalitní drama s dobrou zápletkou, se tu toho odehrávalo příliš málo a příliš rychle, snad příště. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Skoro by to vyšlo až k štyrom hviezdam, ak by film nakoniec tak akosi nevyšumel v závere do prázdna, respektíve som mal ihneď chuť sa dozvedieť, ako to bolo s postavami ďalej. Áno, všetko sa kvázi vyrieši, hriechy minulosti vyplávajú na povrch a tak postavy môžu začať žiť nanovo v podstate s čistým štítom, lebo čo bolo, bolo, len je škoda, že Zlodeji zelených koní skončia akoby pred finále. Pritom celý príbeh mi perfektne sadol, bol som v napätí, každá scéna ma bavila, dokonca aj tie, ktoré boli možno zbytočné. Tak mám pocit, že každý scenárista sa venoval svojej dejovej línii a na konci to proste nejako spolu preplietli. Obávam sa, že ono tajomstvo z minulosti, ktoré nemusí byť ani vyslovené nahlas, aby každému bolo jasné, o čo ide, napísal Jarchovský. 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Exkurze do světa moderních zlatokopů, která se utopí ve velmi šedivém dramat s nudným milostným trojúhelníkem. Liška jako křupan dobrý, Adamczyk dokonce i snesitelný a Bokové postava divně napsaná i sehraná. Typický filmový šumák a teď při psaní komentáře už vyšuměl. Škoda. Silnější dvojka. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Anotace začíná souslovím „dramatický příběh“. A to je přesně to, co by tenhle film potřeboval, ale nějak se toho nedostává. Takové normální vztahové drama trochu ozvláštněné o zřejmě nelegální kopání vltavínů. Dobře natočené, ale čekání na překvapivé odhalení, které zřejmě nikoho nepřekvapí, prostě nebylo moc zábavné (50%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kvalitních českých dramat se v naší kinematografii rodí jako šafránu. ZZK k nim sice nepatří, ale pokus je to slušný, a jako dobrodružný film docela fungují. Marek Adamczyk dobrý, ale Liška opět hraje debila, a ne že ne. Celkově se tvůrcům podařilo obsadit nesympatické herce, snad to byl záměr. Výpitek Bohůš to nezachrání, jeho docent je uvěřitelný asi jako, že Olympia nezaplatila. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Doufal jsem, že Zloději zelených koní by mohli být tím lepším, co za rok 2016 v české kinematografii vzniklo. Bohužel, skoro nic ve filmu nefunguje na nějaké pořádné úrovni. Klasicky toporné herectví (neumětelské dialogy a strnulost podporující postsynchrony), nezajímavé vizuální provedení a ve výsledku i dost nudný příběh. Prostě film, na který si za pár měsíců patrně ani nevzpomenu. 4/10 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

A přesně takhle nemá vypadat filmová adaptace knižní předlohy. Možná byla chyba si prvně přečíst Hájíčkův román a pak se podívat na toto, pač i když je knížka rozsahem útlá, je velice čtivá, správně zasněná, no prostě super. Ve filmu z toho ale nic neuvidíte. Atmosféra zůstala někde za hranicemi jižních Čech, při výběru herců taky nebyla ruka z těch nejšťastnějších, prostě nic, co by mě zaujalo, nebo co bych si snad ještě za týden pamatoval. Jeden z mnoha případů, kdy je knižní příběh jen tak bez ladu a skladu naházen na plátno/obrazovku, aniž by se byť jen snažil to gró knihy uchovat a přenést. Nevadí, příště to určitě (ne)vyjde. (A otázka na závěr- víte, jak se pozná fakt špatný film? Má víc jak jednu zatmívačku ;-). ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Klasický střet kniha versus film. Kniha, ač tenká, mě bavila, vzpomínám, že se mi příjemně četla, ačkoli děj plynul pozvolna. Téma rozhodně neotřelé, které však nezaujme milion lidí. Film je podle mě nevhodně obsazen, to jej celkem sráží. Pavel Liška ani Boleslav Polívka se do svých rolí vůbec nehodí, naopak Jenovéfa Boková tradičně odvádí, co se od ní očekává. Suma sumárum tři hvězdičky ani lepší, ani horší. Nedivím se, že kiny a většinovým vnímám film pouze nenápadně proplul. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Příběh "českého" přátelství, rozdílných charakterů, které se odehrává v prostředí hledačů minerálů, pokladů. Pro mě to byl takový menší dokument o nerostech a jejím nelegálním prodejem. Celé to je zasazeno do vesnického prostředí mezi trojici celkem nesympatických postav, zvláště v podání Lišky. Herci jsou perfektní a jako drama film docela dobře funguje. Film je předvidatelný, ale vůbec mi to nevadilo, neboť se neustále něco děje a pnutí mezi hrdiny pořád graduje. Problém je, že vyhrocení nikdy nedojde na doraz, aby diváka strhla na maximum, neboť je dějová linka moc natahovaná. Když to celé shrnu, tak režisér na české poměry odvedl velmi dobrou práci a určitě z českých filmů patří k tomu nejlepšímu za rok 2016......7/10 ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Zloději zelených koní představují možná první seriózní pokus o český western (snad s výjimkou Zdivočelé země). Tedy nedočkáme se únosů dostavníků či rozladěného piána v saloonu ani jiných atributů příběhů z Divokého západu, ale zápletka o dvou "zlodějích koní", co jsou neustále na útěku před "šerifem", je v podstatě westernová. Z tohoto hlediska film nedopadl špatně - krásná kamera, záběry přírody, napětí a originální prostředí (před zhlédnutím filmu jsem o těchto novodobých zlatokopech neměl ani tušení)... Bohužel ale negativa trochu převažují. Děj je naprosto předvídatelný - hned v jedné z prvních scén se náhodou setká Kača s Karolínou a my vidíme, že spolu mají nějaký problém. Tento jejich nepříjemný vztah je pak úmorně rozehráván přes celý film, než si až v samotném závěru konečně Karolínin přítel Pavel všimne, že něco není v pořádku. Z toho vyplývá plochost postav, která pak zase negativně ovlivňuje herecké výkony - herci jsou slušní, ale jaksi nemají co hrát. Např. výraz Jenovéfy Bokové spočívá jen v různých variacích na téma "jsem naštvaná" případně "mám problém", Marek Adamczyk je zase stylizován tak trochu do role blbečka, který neustále chodí kolem své naštvané ženy a nadšeně jí vypraví, co všechno si za peníze z vltavínů budou moci koupit, aniž by si všiml, že něco nehraje. Nejzajímavější postavou je tak asi Kača Pavla Lišky, který aspoň tu a tam dokáže překvapit, ať už pozitivně či negativně. Jinak v tomto filmu je vše prostě tím, čím je. Není tu nic navíc, žádný přesah, žádné tajemství. Když Pavla s Kačou přepadnou zloději, naši hrdinové je prostě dohoní a zmlátí a tím scéna končí, postavy zlodějů už se neobjeví dál, nevrátí se, aby si s nimi vyrovnali účty, nezavolají policii, takže scéna s nimi nemá jiný význam, než "hlavní hrdiny přepadnou zloději". Když je někdo naštvaný, je prostě naštvaný, když má někdo radost, má prostě radost, není tu žádný scénáristický konstrukt, nic co by se spojilo v silný (nebo aspoň jakýkoli) závěr. Hlavně kvůli tomu tak první český pokus o seriózní western skončil u pokusu. ()

contrastic 

všechny recenze uživatele

Průměrná podívaná o hledačích vltavínů s naprosto debilním koncem, který sraží celkový dojem ještě o laťku níž !!! ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem s filmem docela spokojený. Pavel Liška ztvárnil svou postavu skvěle, čemuž jsem z počátku moc nevěřil, ale ukázal, že je skutečně tím skvělým hercem, za kterého ho mnozí mají. A věřím tomu i já. Vltavíny zde mají svoje zhoubné kouzlo, stejně jako některé postavy a jejich osudy, které nejsou jednoduché. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Pavel Liška už asi bude hrát napořád gaunery, idioty nebo jinak potrefená individua. Předurčuje ho k tomu jeho neotřelý zevnějšek. Ale jeho neustále "kolik za to" při nálezu kamene, mě přestalo bavit a pak mě to začalo i štvát. Vždyť v tu chvíli jednal jako zvířátko s Pavlovovým reflexem. Marek Adamczyk má neméně výrazný ksichtít. Toho by se mělo náležitě využít. Kde se asi stala chyba, když z celého příběhu jsou nejzajímavější právě ti zmiňovaní zelení koně? Chyběla mi větší propracovanost, hlubka a trošku větší dávka psychologičnosti. Film by tak získal mnohem zajímavější rozměr. ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Nenadchlo ani tak dějem, který ale není nikterak špatný, jak spíš perfektně zvládlou technickou stránkou. Atmosféričtější, český film jsem už dlouho neviděl (seriálovou Pustinu nepočítám). 68% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Nebylo by to vůbec špatné, nebýt závěrečné pointy, která byla tak klišovitá a předvídatelná, že to film sráží dolů. Jinak příběh zajímavý, hudba super a Liška po dlouhé době konečně v roli, kde ze sebe pořád nedělá kreténa (pomineme-li např. Venkovského učitele). Škoda toho blbého finále. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Atmosféra skvělá, děj nic moc. 1) Nedalo mi to, a rychle jsem přelouskal "geniální Hájíčkovu literární předlohu" (Radek99), abych zjistil, že je méně zajímavá než film. Ten přece jen drží nad vodou dvojka mých oblíbených herců a kompaktnější děj, než jaký nabízí kniha. 2) 29letý Marek Adamczyk (student geologie Pavel) a 44letý Pavel Liška (spolukopáč Kačmar) zdvihají jinak nevýrazný snímek o hvězdičku. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Minulo mě téma, zpracování i obsazení. Na můj vkus až příliš mnoho neherců a těch pár herců nemělo co hrát. Film ve mě vzbudil především netečnost a lhostejnost. K ději, k postavám, k "tajemství", k rozuzlení "příběhu". ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Velmi milé překvapení. Žádná komedie s dramatickými vsuvkami, jak poslední roky vypadá snad 90 procent české filmové produkce (ne že by mi to nějak zvlášť vadilo, ale tahle žánrová změna je velmi osvěžující). Z Liškovy postavy jsem měla během celého filmu velmi nepříjemný pocit, a i když tvůrci postupně dávkují náznaky jeho skutečné povahy, ze "záchodové scény" mě až mrazilo. Potěšily ale výkony i ostatních, méně okoukaných herců. Námět je navíc opravdu zajímavý, o těžbě vltavínů jsem do té doby neslyšela. Škoda jen poněkud useknutého závěru, který s odhalenou pointou už dále nepracuje, pár minut navíc by filmu nemuselo uškodit. Přesto jsem velmi ráda, že jsem se ke "Zlodějům" dostala alespoň díky projekci na KVIFF. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

V rámci nesystémového hledání režiséra, který natočí slušný český film, jsem zkusil Dana Wlodarczyka - a výsledek byl obvyklý. A přitom: téma vltavínů a všechno kolem nich je rozhodně zajímavé. Bohužel však pouze toto. Film je založen na příběhu, který je zbytečně zamotaný a v podstatě nezvládnutý; končí rozchodem "kamarádů", kteří se už jednou rozešli, a je možno předpokládat, že se opět sejdou, protože vltavíny, to je jako droga. Kromě štěku Bolka Polívky je tu jediným hercem Pavel Liška. A divák se přitom neklidně ošívá s přáním, aby to už raději skončilo a mohl si pustit Wurlitzer. ()

Reklama

Reklama