Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto příběhu zasazeném do doby zlaté horečky v oblasti Yukonu, chtějí dva dobrodruzi, James Stewart a Walter Brennan, přijít rychle k penězům, a tak prodají stádo dobytka za výhodnou cenu. Brzy se ale dostanou do konfliktu s místním samozvaným soudcem, Johnem McIntirem, a jeho partou nohsledů. Brennanova vražda donutí Stewarta ukončit vlnu nekontrolovatelného bezpráví v dramatickém souboji pistolí. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (47)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jakoby se to podstatné z filmu odehrálo v posledních dvaceti minutách. Před tím sledujeme nějaké ježdění a okrádání, přičemž hlavní důraz je na nezúčastněnosti hlavního hrdiny, který se stará jen sám o sebe. Když ale příběh začne být i pro něj příliš osobní, přece jenom se tím hrdinou stane. První část je průměrná, druhá docela silná. /9. 6. 15./ ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Western z období zlaté horečky má tolik novějších následovníků, že už dnes působí naprosto neoriginálně. Jenže spousta těch novějších snímků citovala právě odsud. Anthony Mann a James Stewart byla dvojice s tímto žánrem spjatá, Stewart tady byl dokonce trochu drsnější než obvykle, Manciniho hudba může být synonymem pro klasický Hollywood a kanadská příroda je lepší než běžné žánrové kulisy. Znamenitý kousek! ()

Reklama

liquido26 

všechny recenze uživatele

Další silný westernový příběh dvojice Mann - Stewart. Jimmy hraje tentokrát sobeckého zlatokopa, dobrodruha a pistolníka, který nemá rád lidi, přestože oni by chtěli mít rádi jeho. Skvělá postava, skvěle zahraná. Příběh se odehrává ve dvou městech na hranicích USA a Kanady. Hodně se mi líbila nestrojená drsná atmosféra zasněžených hraničních měst, kde zákon neplatí. Jenom si myslím, že to mohlo být o trošičku kratší a mít větší tempo. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Pěkný Mannovsko-Stewartovský western s tradičními známkami tohoto režiséra. To znamená spousta divočiny, nějaká ta těžba zlata a honba dobytka, nuzné zlatokopecké městečka a také lidi, kteří by chtěli něco více. Jenže proti nim stojí záporák, který v jednom městečku představuje zákon a když na druhé straně hranic nemá pravomoc, prostě se svou bandou začnou loupit a zabíjet. Hlavního hrdinu v podání Stewarta nic z toho nezajímá, lidi jsou mu ukradení a prohlídne až na závěr, kdy se samozřejmě postaví bandě a v přestřelce je vyřídí. Tradiční chlapská podívaná, nemám větších výhrad. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších westernů - 100 Greatest Western Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. James Stewart jako Jeff Webster, nezávislý honák , pistolník a později zlatokop vede stádo krav na Aljašku v době zlaté horečky. Zlato však přitahuje i lupiče a samozvaného soudce Gannona, který se stává Jeffovým protivníkem. Dlouho se Jeff snaží nevidět nespravedlnost páchanou gangstery na zlatokopech a obyvatelích Dawsonu, ale po zabití svého parťáka se postaví ve finále na správnou stranu. Western v režii Anthonyho Manna položený zčásti do vysokohorského prostředí zdobí skvostné snímky přírody i napínavý děj. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=gHNo7dRDomw ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • James Stewart bral po natáčaní percento zo zisku. V roku 1955 William Goetz odhadoval, že James Stewart zarobil na filme 300 000 dolárov. (westerns)
  • Obyvatelia Dawson City (alebo akéhokoľvek iného kanadského mesta) si v skutočnosti nikdy nezvolili amerického maršala s cínovou hviezdou, aby strážil mesto. Jazdecká polícia bola prítomná na Yukone vo veľkom počte pred a počas zlatej horúčky na Klondiku, aby presadzovala zákon. (westerns)

Reklama

Reklama