Reklama

Reklama

Očekávané válečné drama vizionáře Christophera Nolana vychází z událostí evakuace obklíčených francouzských, britských a belgických vojáků z pláží severofrancouzského Dunkerku na jaře 1940. (Vertical Entertainment)

Recenze (1 732)

HiddenDragon 

všechny recenze uživatele

Kvalitni filmarina od zacatku do konce, to bezpochyby. Bohuzel na poli valecnych filmu ma Nolan neprebernou konkurenci. Navic odvazne zvolil trochu anti-hrdinske tema. Nedockame se tedy hrdinnych vitezstvi, ale naopak sledujeme zoufalou a casove i mistne obtiznou evakuaci z oblezeneho Dunkirku. Vysledkem alespon pro me bylo, ze se mu podarilo natocit pomerne syrovy snimek, kde na sebe nestrhavaji pozornost herci, ale situace a okolnosti samy o sobe. Neni to tedy tak dojemne a "pribehove" jako napr. Spielbergovo oscarove "Zachrante vojina Ryana" (1998), ale zase clovek zazije tu oklestenou snahu vojaku prezit a vratit se domu. Ale ani na hrdiny se uplne nezapomnelo. Jsou tu tri dejove linie - jedna se venuje civilistum, kteri dobrovolne se svymi plachetnicemi jedou pres Kanal zachranit sve krajany, a druha sleduje malou squadru pilotu v cele s T. Hardym, ktera ma zabezpecit nebe - alespon na chvili. Treti storyline se pak zameruje na vojaky na plazich Dunkirku. Tohle byl pro me taky docela problem. Tri casove oddelene linie, ktere se obcas protnou, ale samy o sobe maji proti zbylym dvema casovy posun. V kine jsem to pochopil az v pulce filmu a to neni uplne dobre. Je jasne, ze pomerne chudobny dej potreboval Nolan nejak ozvlastnit, ale casove posuny jsou na pozornost divaka casto to nejobtiznejsi. Rozhodne tedy budu potrebovat videt Dunkirk znovu s tim, ze uz clovek vi, o co jde. Pokud ale Dunkirk na oscarech neco ziska (coz nepochybuji), budou to technicke kategorie. Tak brutalni zvukovou kulisu jsem uz dlouho nikde neslysel a i bez IMAXu jsou zde chvile, kde vam zvukove efekty rozbusi srdce a rozechveji cele telo. Dale je treba zminit kameru - tocit neco tak monumentalniho na obri IMAX kamery si zaslouzi respekt samo o sobe. I vizualni efekty jsou podle me bezchybne - vpodstate nikde jsem nemel pocit rusiciho CGI. Vsechno pusobi velmi realisticky a syrove, i kdyz jsem presvedcen, ze ani zde se Nolan neobesel bez pomoci pocitacu. Zaverem tedy shrnu, ze se jedna o technicky precizni zalezitost z pocatku 2. svetove valky. Pokud ale chcete vice osobnich pribehu a slz, asi spise sahnete po zminenem Ryanovi a podobnych filmech. ()

Nassau 

všechny recenze uživatele

Nolan je prostě jiná liga. Výborný a hlavně neuvěřitelně strhující film podpořený fantastických hudebním podkresem. Audiovizuální skvost. You can practically see it from here. What? Home. (10/10) ()

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Super kamera a super muzika. Zimmer je fakt frajer. Díky tomu naladil neskutečnou atmosféru ale tím to u mě skončilo. Nic v tom film ve mě nezanechalo žádný pocit žádnou scénu kvůli čemu bych si ten film pustil znova nebo se nad ním víc zamyslel. Je to prostě jen skvěle natočený válečný film. Ale je to taky podle mě jeho nejslabší film. 60% ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nolan mě tentokrát velice zklamal. Dunkerk nebyla žádná slavná bitva, ale evakuace vojáků z francouzského pobřeží. A Nolan z toho udělal odosobněné, pseudodokumentární a zmatené drama skákající naprosto nesmyslně napříč časovými liniemi. Žádná z postav není nijak představená, čímž pádem je Vám úplně ukradené co se s nimi stane. Válečná vřava či monumentální bitvy se taky nekonají a tak film zachraňují především dílčí scény jako bombardování na pláži, drama na potápějící se lodi či letecké souboje. Jenže když jednu leteckou bitvu vidíte pošesté z jiného pohledu, začne Vás štvát i ta. Do pekla film posílá příšerná nervydrásající antihudba, kterou nechápu jak mohl zplodit můj kdysi oblíbenec Hans Zimmer. A nejvíce mě to připomělo podobně nudnou a zmatenou Tenkou červenou linii... zkrátka 84%? Jděte do háje. ()

hEmy_ odpad!

všechny recenze uživatele

"Dáte si čaj? Deku?" Dal bych deku panu režisérovi za to, že dokázal natočit válečný film o ničem a panu Zimmerovi, jehož hudební doprovod mi dělal fyzicky zle a celý film posunul daleko za hranici snesitelnosti. ()

matolas 

všechny recenze uživatele

Nečakal som, že zrovna Nolan oživí európsky mýtus, ale stalo sa a stalo sa tak so všetkou parádou. Jasné, ako vo všetkých Nolanovkách, aj tu väčšinu atmosféry robí najmä Zimmer, ale Nolanovi očividne prospelo, že sa už nemusí moriť divácky atraktívnymi blbosťami ako tretí Batman a Inception a vyberá si filmy, kde sú dvojplošné postavy skôr devíziou, ako neduhom. Len tak ďalej! ()

Rudinsky 

všechny recenze uživatele

Epicky umiernený Nolan, tvrdo atakujúci Hollywoodske precedensy čistou, technicky brilantnou (v každom ohľade) formou, ktorá zobrazuje menej sprofanovaný výstrižok dejín. No viacnásobná projekcia pre číru radosť pri tomto dokumente nehrozí, pretože v ňom absentuje čokoľvek, čo chytí diváka za srdce. Vážny, osobný a sofistikovaný prírastok do Nolanovho komerčného portfólia. Revenant vojnových filmov s dušou vyúdenou v ropnej škvrne na mori. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Keby som chcel byť strašne arogantný, tak dám tomu jednu hviezdu, pretože natočiť vojnový film pre novodobé kino, bez krvi a bez hlavných postáv, tak to by som nečakal od nikoho a nieto ešte od bombardéra typu Nolana. Prvý film, ktorý mu nevyšiel. Ale triezve hodnotenie predsa len kulminuje nad priemerom, pretože z TV vôd ho ťahajú hore jednak klasická Nolanovská previazanosť a vyústenie až do samotného konca a Zimmerova hudba, ktorá bola tak intenzívna, že po skončení filmu som podobne ako POMO rád uvítal ticho. Škoda premárnenej šance, pretože výsledok zatienila ambicióznosť jeho tvorcu a svojej značke v podobe prepletenej kostry podriadil všetko a v podstate všetko ostatné šlo do úzadia. Cillian trestuhodne nevyužitý. Nápodobne Branagh. Mark Rylance skvelý civilný výkon a samozrejme čerešnička na torte, Hardy, ktorý tu bol za spasiteľa, ale podané to bolo fajn. Bohužiaľ tento snímok zapadne prachom, nie preto, že to píšem a neviem oceniť ja, ale pretože jednoducho taký je. Aj Kód Navaho bol ďaleko lepší film, Pearl Harbor s americkým patriotismom rovnako a nedostižný 19 rokov starý Mega vojňák Vojak Ryan? Tak to je úplne iná kapitola a Nolana dokáže deklasovať aj v technickom spracovaní, aj v drsnosti a neútešnosti situácie, v príbehu, vo využití hviezdnych mien vo svojom oscarovom osadenstve. V podstate v porovnaní s Ryanom je Dunkirk len tuctové TV béčko, ktoré vyniká Nolanovskou príchuťou, ktorú som už spomínal. Neľutujem, že som to videl, ale nemôžem si to ani pochvaľovať. Škoda. Ak bolo hlavnou myšlienkou, vymaniť sa z vôd Hollywoodu a urobiť to netradične, tak zvíťazili. Ale jednoducho film bez srdca a emócii z takého obdobia, to jednoducho nejde dokopy. Aby som to nezrovnával len s Ryanom, stačí pozrieť na Hacksaw Ridge rok dozadu. Neskutočná pecka, originálne poňatie, dokonalé technické spracovanie, emócie. A mohol by som menovať xy filmov, ktoré sú lepšie. Nevadí, aj majster tesár sa raz utne, takže verím, že druhý raz sa Nolan už nepopáli :) ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Na filmu je nejúžasnější kamera. Mnohé záběry jsou dech beroucí. Některé scény jsou skutečně hodně sugestivní, vyvolávaly ve mně až pocity klaustrofobie. Povedené drama. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Na Dunkerk jsem byl hodně zvědavý a plný očekávání, neboť se jeden z mých oblíbených režisérů vydal z různých fantasy a sci-fi světů do naší reálné historie. Dopadlo to vcelku dobře, i když to pro mě tentokrát nebyla taková bomba jako předchozí Nolanovy filmy. Filmařina je to precizní, jen mi nesedl (mnohými oslavovaný) styl vyprávění. Více propletených linií v různém tempu ubíhání času na mě působilo zmatečně, ale konečné vyvrcholení při jejich spojení se povedlo. Ono točit válečný film prakticky bez válečných scén a dosáhnout pořádného napětí není jednoduché a Nolan nezklamal a pokusil se o to netradičně - právě touhle formou vyprávění. Prozatím tři hvězdy a nevylučuji, že při budoucím opakování přihodím i tu čtvrtou. Dunkerk doporučuji dát společně s Nejtemnější hodinou, která pojednává o stejném časovém úseku našich dějin, jen optikou spíše konverzačního dramatu, oba filmy se však výborně doplňují. ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Skvelý režisér, výborné tempo a hlavne úplne dostačujúca stopáž, ktorá zásluhou perfektného uchopenia námetu a postsynchrónneho strihu robí z Dunkirku veľmi podarený film . Z Dunkirku, ktorý začal pomaly prepisovať kolobeh dejín druhej svetovky. ()

keoma26 

všechny recenze uživatele

Takový ten druh dokonalýho filmu, který už si třeba nikdy nepustíte znovu, ale jeho střepiny ve vás zůstanou hodně dlouho nebo spíš napořád. ()

Torako.chan 

všechny recenze uživatele

Těžko hodnotit, jelikož nejsem válečnej fanda. Takže mi kupříkladu chybí informace a kdybych se předtím trochu neiformovala z filmu bych se nic moc nedozvěděla, byl "nic neříkající". Zato atmosféra byla supr, hlavně díky hudbě, která člověka držela v neustálém napětí. Za mě tedy lepší 3* ()

Wally 

všechny recenze uživatele

Film je moc dobře natočený a některé záběry jsou prostě geniální, ale přiznám se, že jsem přeci jen čekal trošku víc akce a navíc bych jen těžce hledal film, který mi přišel z hlediska časové souslednosti víc zmatenější....a to se přiznávám, že mi vadilo a kazí mi to celkový dojem. ()

Milano33 

všechny recenze uživatele

Dunkirk je veľkolepý historický vojnový opus od veľmajstra Christophera Nolana. Sprvu som si mysle, že pôjde o inváziu do Normandie - tkz. Operácia Overlord alebo Deň-D, kde Dunkirk zohral výraznú úlohu. Avšak sa ukázalo, že išlo o tzv. Operáciu Dynamo, čo bola evakuácia Britských a čiastočne Francúzskych vojsk z pobrežia Normandie zapríčinená dunkerquským obkľúčením. Nolan zvolil vážne zaujímavé zasadenie, ktoré na filmovom poly nebolo príliš zmapované. Dunkirk je báječnou ukážkou toho, akým báječným režisérom Christopher Nolan v skutočnosti je. Hoci to nie je jeho najlepším filmom, ale rozhodne patrí k jedným z tých najlepšie režisérskym zvládnutým. Pozorný divák určite ocení, ako prirodzene celý počin pôsobí, Nolan sa už klasicky vyvaroval nadmernému používania digitálnych efektov, takže čo mohol natočiť na kameru, aj natočil. Christopher v tomto snímku využíva dosť zvláštnu metódu, ako podať divákovi informácie, ktoré plynú z príbehu. Divák je okamžite vhodení do diania a nemá potuchy, čo presne sa deje - cíti sa ihneď od začiatku stratený. Divák dostáva prostredníctvom jednotlivých výjavov len toľko informácií, koľko v tu chvíľu potrebuje. V podstate sa tým zosobňujeme s postavami, ktoré sú v tomto vojnou zmietanom prostredí takisto úplne stratené a zmätené, takže súhlasne spolu s divákom prežívajú dané zlomové okamžiky v tomto napínavom príbehu. Postupne s plynúcim dejom si začneme všímať i ďalšiu techniku, s ktorou sme sa u Nolanových filmov už niekoľkokrát stretli, a tou sú hrátky s časom. Nejakú chvíľu trvá si navyknúť na nelineárne vyprávanie príbehu, totižto pre naratív dôležité udalosti nie sú chronologicky usporiadané. Avšak tento nelineárny príbeh bravúrne prispieva ku grandióznej výstavbe celého diela, keďže sa rytmicky a synchróne začnú jednotlivé scény stretávať až prelínať. Nolan to má naozaj pečlivo ustriehnuté tak, aby tie vypäté a gradujúce scény sa stretli v jednotnom a tom istom časovom úseku filmu. A už stačí pridať iba dravé prestrihy medzi zábermi, ktoré scelia vrchol tohto dychberúceho zážitku, a Nolanov nenapodobniteľný efekt sa môže porciovať vo veľkom. Na konci sa to všetko pekne a efektne zacyklí, i keď na druhú stanu to nemalo až taký silný účinok ako napríklad pri filmoch Tenet či Inception. Do značnej miery za to môže aj scenár, ktorý v prípade Dunkirku nie je žiadnym extra ťažkým hlavolamom. Scenár ku Dunkirku na Nolanové pomery príliš inteligentným nie je a neprináša ani hlbšie myšlienky ako iné intelektuálne veľdiela typu Inception alebo Interstellar.  Ale minimálne tie časové línie dokážu popliesť nejedného diváka, takže Dunkirk nerobí Nolanovej filmografii žiadnu hanbu. Z hereckých mien najviac zaujme určite Tom Hardy a Cillian Murphy. ()

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Na Dunkerk jsem byl hodně zvědavý. To téma je hodně silné a zásadní, je dobře, že se ho Nolan chopil zpracovat. Bohužel k tomu podle mě nezvolil nejvhodnější pojetí. Respektive nejde až tak o obrázky - ty jsou uchvacující a dechberoucí často, ale mám na mysli spíš tu chladnou bezemoční atmosféru, kterou ve mě film vyvolává. Nolenovou optikou se díváme na operaci Dynamo jako přes silnou skleněnou desku. Tak silnou, že ve mě film nepozvednul jakékoliv emoci. Zřejmě to byl záměr, ale já u téhle válečné tématiky potřebuju vtáhnout do děje, potřebuju cítit emoce, příběhy, živočišnost. Tohle je na mě bohužel příliš sterilní. Vlastně podobné pocity jsem měl i u nedávného sledování opěvovaného Saulova syna. PS: Měl jsem tu čest se osobně účastnit demonstrace na Letné proti Babišovi a tak vím, že 400 000 lidí už je nějaký dav - čili plná Letná například. Tak mi tady těch vojáků na plážích přišlo nějak pomálu trochu - nemělo by jich tam být víc? Už třeba 100 000 je vyprodaný plný Strahov. ()

kukuuuc10 

všechny recenze uživatele

95% Kino. Přijdu do kina střízlivý, ale odcházím z něj, jako bych vyšňupal tři gramy koksu. Mistr Kryštof Noulenů dál pokračuje ve své dokonalé práci. Dunkerk není o individuálních výkonech herců, ale o napjaté atmosféře, která trvá prakticky celých 107 minut, a nutno zdůraznit - bez do očí bijící digitální přísady. Tom Hardy zde až tak nevyčnívá co se týče hereckého projevu, ale i přesto je za největšího frajeryse a může se svézt na vlně obdivu, který tento film věru slízne. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

Tenet je Nolanův druhý nejdražší film

11.01.2020

Nadcházející špionážní thriller Christophera Nolana Tenet bude režisérovým druhým nejdražším filmem vůbec. Film, jenž se bude zabývat manipulací časem, má podle serveru Variety (a následně potvrzeno… (více)

Jaký dostal Nolan rozpočet?

Jaký dostal Nolan rozpočet?

23.06.2019

Režisér Christopher Nolan se za poslední roky vypracoval do pozice, kdy je vlastně úplně jedno, co se rozhodne natočit, domovské studio Warner Bros. mu na to totiž dá takový rozpočet, jaký si řekne,… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

Reklama

Reklama