Reklama

Reklama

Robinson Crusoe

TV spot

Obsahy(1)

Robinson Crusoe, mladík, žijící ve Skotsku v 18. století, je už od svého dětství zamilovaný do krásné Mary. Jenže jeho láska je zasnoubena s jeho přítelem Patrikem, který chce o svou snoubenku bojovat. Robinson výzvu na souboj přijme a Patrika nakonec zabije a jeho sluha navíc zabije jednoho z Patrikových bratrů. Mary přemluví Robinsona, aby utekl ze země, než se situace uklidní. Robinson tak na rok odjíždí, cestuje na obchodní lodi a je pověřen vedením lodního deníku. Na moři se loď setkává s velkým množstvím bouří. Jedna z nich loď zanese na mělčinu a zničí ji. Robinson se ráno po bouři probouzí na skále a zjišťuje, že je jediný, kdo přežil.... Robinson všechny mrtvé pohřbí a další den se vydává na loď, kde kromě zásob jídla a střelného prachu nachází i kamaráda, kapitánova psa Skoka. Po několika dnech průzkumů Robinson zjišťuje, že je na ostrově. Postaví si přístřešek na pláži, aby okamžitě viděl projíždějící loď. Jednou opravdu loď kolem ostrova pluje, ale Robinsonovi se nepodaří upoutat její pozornost. Rozhodne se tu začít pořádně žít. Postaví si dům, založí zahrádku a ostrov již považuje za svůj domov, dokonce jej miluje. Již uběhl rok, co je Robinson na ostrově a společnost mu dělá pouze Skokan. Jednou při procházce ale narazí na lidskou stopu. Okamžitě běží zjistit, kdo je na ostrově a zda není jeho dům v ohrožení. V domě se ozbrojí a vydá se najít návštěvníky. Narazí na domorodce, kteří právě provádějí obětní obřad. Robinson zastřelí popravčího, a zachrání tak poslední oběť. Domorodci se dávají na útěk. Na ostrově zůstává pouze on a muž, kterého zachránil. Robinson se snaží o komunikaci, když jsou přepadeni uprchlými domorodci, ale společně je přemůžou. Robinson a zachráněný domorodec spolu zabijí nepřátele, ale vidí, že zachráněný muž chce sníst srdce jednoho z nepřátel, a uteče od něj... Nakonec na sebe ale znovu narazí a po dlouhém dohadování a předvádění sil si Robinson odvede domorodce k sobě domů a pojmenuje ho Pátek. Robinson Pátka učí angličtinu a všechny zvyky ze svého světa. Nakonec ale Pátek učí Robinsona, jak co pěstovat a další užitečné věci. Jednou večer chce Robinson naučit Pátka věci o Bohu. Ale Pátek má svého Boha – Pakiu a tak se pohádají a Pátek odchází... Oba se na ostrově potkávají, ale ignorují se. Robinson to už nemůže vydržet, a tak se Pátkovi omluví. Zase žijí spolu a vše jim vychází. Ale oba vědí, že se Mimasové, národ, který chtěl Pátka zabít, brzy vrátí. Nastraží tak na obětní místo střelný prach a chystají se Mimase pozabíjet... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (159)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladý Robinson Crusoe (Pierce Brosnan) je po jednom nepodařeném (ačkoli vyhraném) souboji nucen utéct z rodné Británie, a zmizet bratrům svého soupeře, prahnoucím po pomstě. Stane se námořníkem, a několik dlouhých měsíců se plaví po všech možných i nemožných místech naší země. Jednoho dne se jeho loď zatoulá do tropické bouře a ztroskotá - pouze Robinson se zachrání na pustém ostrově.Po dlouhých letech samoty na ostrov zavítá "návštěva" kmene kanibalů, kteří zde chtějí jednoho z nich obětovat - Robinson jej zachrání a tím získá na další roky věrného Pátka. Společně mají daleko větší naději se zachránit ... Robinson Crusoe je snad jediná kniha z povinné školní četby, kterou všichni četli se zaujetím a nemuseli se do ní nikterak nutit. Daniel Defoe dokázal ideálně skloubit napětí a poučení, čehož využívají filmaři co dva roky, aby natočili film o životě tohoto hrdiny. Tentokráte si příběh vzali do parády George Miller a Rod Hardy a do hlavní role obsadili v té době vycházející hvězdu Pierce Brosnana. I když nemůžu říct, že bych se nudil, tak nelze čekat nějakou extra velkou zábavu (polovička filmu je spíš o filozofování o bohu než o životě na pustém ostrově), navíc s dost podivným zakončením (nechci se hádat, ale kniha končila kapku jinak?).. ()

Nivenx 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem četl jako malý kluk a pamatuji si, že byla moc hezky napsána a bylo to trochu jinak než v tomto filmu. Naprosto zpackané a nezajímavě natočené. Brosnan by jako hlavní představitel nevadil, ale scénář je prasečina a jsem s tímto filmem velice nespokojený. Už nikdy více. 35% ()

Reklama

goniss 

všechny recenze uživatele

Brosnan je dobrý herec. O tom nie je pochyb. Ale - přečetla jsme knížku a říkm, knížka je lepší!!!!! pokud mm srovnávat podorobněji, ve filmu je všechno úplně jinak a spoustu věcí tam není. Úžasně popsaných přes 120 stran, kdy je Robinson na ostrově sám a vyrábí si své vlastní věci z ostrova, a né donesené z troskotané lodi - přičemž v knížce neztroskotal s velkou lodí, nýbrž s malou loďkou a už tenkrát nejlepším přítelem Xurym.. já nevím, je to o ničem film, žádné pořádné dobrodružství, jenom si Robinson našel nejlepšího přítele,který ho zlomil i přesto jak byl paličatý, jinak, film je o ničem ()

sandis 

všechny recenze uživatele

Jako "odpočinkový žánr" se to dalo... Ačkoliv se můžu ptát "proč???". Nejspíše film vzniknul, aby z osvedceneho tematu byly vyzdimany jeste nejaky ty Dolary... Legrační bylo, jak Robinson vedl s divochem, který minuty předtím vydával jen podivné skřeky, filosofickou debatu na téma smysl života a náboženství... skutečně humorné a důvěryhodné intermezzo :) ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Je hezký zapojit do podobnýho filmu rasismus, ale tady to vůbec nefunguje, prostě si nemůžu pomoct. Mám ráda Brosnana už hodně dlouho, ale do týhle role mi vůbec nesedl. Pořád mě napadalo, že by to měl sakra někdo vypnout, protože v týhle roli byl tak nepřirozenej jako snad ještě nikde. Navíc co měl znamenat ten příšernej konec? ()

Galerie (40)

Zajímavosti (6)

  • Na začátku při souboji Robinsona (Pierce Brosnan) s Patrickem (Damian Lewis) má Patrick rozseklou tvář, ale při každém záběru je rána jiná. Je méně krvavá než předtím nebo v menší než v dalším záběru. (Jimmy15)
  • Poté, co pes Skipper vběhne do výbušné pasti, nastražené na domorodce a tragicky zemře, se Pátek (William Takaku) Robinsona (Pierce Brosnan) ptá, zda Skipper vejde do Crusoeova nebe. Svým pravým jménem se ale Robinson Pátkovi ve filmu představí až o něco později, v této chvíli ho Pátek ještě zná jako „Pána“. (Nick321)
  • Robinson Crusoe není vymyšlený příběh, skutečně se stal. Daniel Defoe ale některé okolnosti pozměnil, například jméno hrdiny, který se jmenoval Alexander Selkirk. Ten byl vysazen na ostrově Juan Fernandez, kde strávil 4 roky a 4 měsíce (1704-1709). V románu pobyl na ostrově 28 let. (M.B)

Reklama

Reklama