Reklama

Reklama

Cestou na novou stanici je Enterprise postavena před soud za zločiny lidstva. (SkyShowtime)

Recenze (55)

Galadriel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi dobrý pilotní díl TNG. Nová Generace sice s časem rostla do kvality, ale to neznamená, že by začínala jako nějaký brak. Právě naopak, nová úvodní znělka, nová loď, nový kapitán s posádkou se rovnýma nohama vrhají do nových dobrodružství a hned v jejich úvodu narážejí na samozvaného vrchního etika vesmíru Q a s ním i na velké problémy. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pilotní díl Next Generation, mého nejoblíbenějšího Star Trek seriálu. Seznámí vás se všemi důležitými postavami včetně Q, uvidíte něco skvělých efektů (na tehdejší poměry), zajímavý příběh, co víc byste chtěli? ()

Marigold 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle pilot je docela legrační, protože tak trochu neví, kam s rukama. Tu a tam nahmatá do očí bijící naivitu gest i replik šedesátkových řad, tu a tam (nepříliš často) probleskne rodící se fenomén Generations, kterému ale bude ještě pěkných pár dílů trvat, než dostane pevný tvar. I Jean-Luc Pickard hledá svojí tvář, ve střetnutí na Farpointu je to spíše mizantropický a velmi introvertní dobrodruh, jehož charisma je jaksi překryto neproniknutelným chladem. Tím lépe, aspoň má dost prostoru pěkně se vyloupnout později. Z ostatních postav zaujme náznakově Data a taky poradkyně Troy svým aerobikovým outfitem a účesem na pudla. Jinak spíš záležitost k zasmání, která působí mnohem archaičtějši než filmy kirkovské posádky. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Počátek jednoznačně nejlepší nové série, která šlape na paty původní sérii(kterou, když pomineme čas rychle předbíhá). Geniální Patrick Stewart a nový Spock Dat. ()

monolog 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První a proto nejdůležitější díl Nové generace, kde to všechno začalo. Kdyby se nepovedl, nic dalšího by asi zase nevzniklo (mám na mysli kapitána Pikea). Konečně po skoro dvaceti letech vznikl další ST (pokud nepočítám kreslenou sérii a filmy). Poprvé se zde divákům představily později dobře známé postavy, poprvé předvedly, co v nich je a bude. Tento film je dost nevyvážený, ostatně jel v televizi jako dva díly (což tu nevyváženost pomohlo dost zakrýt, ale dohromady v 90 minutách to tahá oči). První část, než se posádka dostane na Farpoint, je zdlouhavější a postatomový soud, který Q vytvoří, je minimálně dost nepřesvědčivý (a řekl bych i hloupý a trapný). Ale možná je to tím, že jsem nikdy většinu dílů s Q nijak zvlášť nemusel. Každopádně je to ale atmosférou pořádná připomínka původní Kirkovy série (a nejen proto, že přišel i stařičký 137 letý Kostra McCoy). Když ale konečně Enterprise dorazí k Farpointu, začíná ta nejlepší zábava. Triky nejsou z dnešního pohledu nic moc, výprava prozatím ještě viditelně dřevěně papundeklovo studiová a herci neodhalili hloubku svých postav, se kterými budou žít dalších patnáct let (tedy většinou), ale to nic nemění na tomhle dokonalém fenoménu. Mám rád celý Star Trek a všechny série i filmy, vypointované konce a akční či dramatický nebo humorný průběh mě vždycky dokáže pobavit, ale Nová generace byla první, se kterou jsem se potkal. A teď, po nějakých desíti patnácti letech od prvního podívání, musím říct jen s typickým pistolkovým Picardovým gestem: Pane Date, vpřed! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sotva Enterprise s novou posádkou zvedne kotvy, hned rovnýma nohama narazí na jednoho z největších soupeřů a musí bez průpravy projít první z mnohých zkoušek důvtipu, morálky a lidství... Dá se říci, že s TNG jsem se seznamoval proti proudu času, takže pro mě bylo celkem úsměvné vidět tenhle roztomile prkenný začátek. Ale nižší hodnocení dát prostě nemůžu. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, já si bych si raději ohledně nebrakovosti, kvalitního příběhu či dobrých triků nic nenalhával. Nic z toho pilotní díl Nové generace nemá. Navíc všechny postavy budoucího seriálu zde působí, alespoň na mě, dost nesympaticky (a takřka ubohost toho, co souvisí s Qéčkem, je do peklavolající), ale co potěšilo nejvíc, vyjma povznášejícího závěru, byla chvilková přítomnost DeForesta Kelleyho jako admirála McKoye, která mi způsobila aspoň na pár vteřin obrovskou duševní radost a zároveň smutek....něco jako, kdybyste najednou spatřili svého mrtvého dědečka. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nová generace je mou nejoblíbenější sérií ze všech Star Trekovských (a to příšerně pitomým záporákům Ferengům navzdory) a pilotní díl je ... Dost rozpačitý, jako kdyby se tvůrci rozhodli přiblížit divákům pouze polovinu postav (nejvíc patrno je to u porovnání DATa a Worfem, kdy je prvnímu dán docela velký prostor, takže se dokonce tvůrci sníží k tomu, že ho nechají pronášet věty o tom, jak by chtěl být člověkem a oproti tomu nepadne ani slovo jak se dostal rodilý Klingon mezi důstojnický sbor na lodi Hvězdné federace), budiž, je to tím, že nová generace má postav poměrně dost, ale stejně to zamrzí. Krom toho je tu málo otravného Wesleho Crushera (o díky Odine) a padouch, který je egomaniakální idiot (přičemž jeho egomaniakalita je pro děj plusem, idiocie mínusem), navíc se to celé rozběhne hrozně rychle a místo nějakého úvodu a seznámení s lodí se už ve čtvrté minutě (včetně znělky!) řeší peripetie s bondovsky znějícím záporákem Q. Osádka vedená Jean-Luc Picardem to umí i líp. ()

HAL 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nová Generace je pro mně značně srdeční záležitostí... ale to nic nemění na faktu že její pilotní díl je z větší části spíše trapnou a hloupu ukázkou toho horšího co Star Trekovský vesmír nabízel. Nováčci na palubě a hlavně nováčci na scénáristických postech, ti všichni evidentně potřebovali nějaký čas na pořádné zaběhnutí a vystoupání na kvalitativní vrchol. Prostoduchá televiznost zde čiší z každého záběru a každé pronesené věty, ostatně i většina děje není o pseudomoralistickém šaškování kolem všemocné a notně oslizlé bytosti Q, ale naopak o seznamování se s vymoženostmi na nové lodi, kapitánem, posádkou a soap operových vztahů do kterých jsou její členové zapletení, i na jejich otravné děti dojde... zkrátka je tu všechno čemu by se měl věnovat v utržcích samotný seriál a co by pilotní díl moc rozvádět neměl, neb ten by měl zaujmout nabušenou zápletkou a řešením dramatické situace. Což se tady vyskytuje jen sporadicky, a když už, tak je to nesmírně tupé, nepřesvědčivé a nezajímavé. Ještěže už se člověk může pomalu těšit na Borgy... a s nimi i lepší zítřky Nové Generace. 5/10 ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Velmi povedený pilotní díl a jasně dokazuje, že Star Trek: Nová generace je opravdu hodně dobrý seriál ze světa ST. ()

Terva 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Vesmír a jeho hranice - já mám taky své hranice, ale tady tomu stále něco chybí. Divná hudba a triková část. Dobré jsou tak akorát masky a kostýmy. Pro mě tak 50%. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je šílená schýza protože i když dnes mám STtNG fakt rád, tak si jasně vzpomínám, že po tomhle prvním dvoudílu to chtělo hodně autopřemlouvání abych tomu dal ještě šanci a pustil si aspoň pár dalších dílů :D Nikdo z herců neví jak svou postavu uchytit, jaké použít gesta, mimiku, tón hlasu ...to vše se teprve začínalo formovat a proto jsou první díly(a tenhle dvoudíl obzvlášť) minimálně by se dalo říct srandovní(prudší povaha by řelka-hrozné :D ) .........Nadruhou stranu je to takový roztomilý důkaz obrovského progresu tNG-aneb-Kdo by tenkrát řekl, že to ty "koktající" postavy dotáhnou až někde na Nemesisovský ultrakvalitní sci-fi level (?) ()

StrYke 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První dvě pilotní epizody Nové generace, která je o chlup lepší než původní Star Trek (ale na původní starou posádku nikdo nemá), spojené do jednoho hodinu a půl dlouhého filmu a nazvané jako Střetnutí na Farpointu, jsou paradoxně jedny z nejhorších, co byly pod názvem The Next Generation natočeny. Stále se ale jedná o solidní podívanou, ačkoli občas trochu nevýraznou a nudnou, a většina herců se patrně hned do svých rolí nevžila, protože vyznívají až moc prkenně, občas dokonce přehrávají. Patrick Stewart vypadá jako "morous" (jak trefně ve filmu komentoval Wesley), což se v dalších epizodách sice o moc nezlepší, ale tady je to vážně.. až moc výrazný. Jinak ale všechno funguje výborně, pěkné seznámení s novou posádkou a jejich vzájemné seznámení. Když už jsem u toho, trochu i prohodím menší negativ z celého seriálu Nová generace - nejvíce mi na něm totiž vadí, že zatím co u původní posádky byli hlavní postavy opravdu přáteli, zatím co tady jsou jenom spřátelenými kolegy. Je to podobné jako u Futuramy a podobných seriálů, kde se třeba lidé znající se již několik let stále oslovují příjmením (Fry, Leela, Zoidberg..), což docela sráží celkový pohled na jejich přátelství. ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po rokoch musím pripustiť, že už pilotný diel je skvelý a skvele odštartuváva tento kultový trekovský seriál. Úžasná atmosféra a na svoju dobu parádne efekty. Ani som nečakal, že už v prvom dieli divák uvidí tajomnú bytosť Q, rozdelenie taniera od zvyšku lode či zavítanie do simulačnej paluby, v ktorej spoznávame androida Datu. Drobnú rolu si strihol aj DeForest Kelley, aj keď nie ako doktor, ale už ako vyslúžilý 137-ročný admirál. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Televizní delší díl je naprosto nesrovnatelný s pozdějšími filmy a dnes už nám přijde velmi úsměvný. Myšlenka děje byla ve své podstatě velmi jednoduchá, ale než se k ní divák propracuje, trvá to hodně světelných let. Nová posádka lodi Enterprise se teprve seznamuje s novou lodí a postupně sbírá své budoucí hlavní členy. Poté se všichni společně vydávají na ke stanici Farpoint, který má federace převzít. Jenže posádka a zvláště kapitán Jean Luc Piccard jsou nuceni vykonat zkoušku, kterou na ně ušila kdosi z daleko vyspělejší civilizace. Kromě úsměvných triků mě hlavně zklamal děj, který není vůbec napínavý, je vláčný a také herecké projevy jsou spíše k smíchu. Patrick Stewart si na roli teprve zvykal a zde podal docela děsný herecký projev. Jde tedy pouze o delší televizní díl bez jakéhokoli překvapení. ()

Reklama

Reklama