Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh, dobře známý z populárního stejnojmenného bestselleru M. Viewegha, vypráví s ironickým nadhledem a nadsázkou o osudu, který jedné obyčejné rodině připravila léta normalizace. A jak to všechno začalo? Manželům Heleně a Alešovi (ve skvělém podání L. Šafránkové a O. Vetchého) se narodí kluk Kvído. Již okolnosti jeho narození během představení Čekání na Godota jakoby předznamenaly jeho pozdější dráhu. Když je Kvídovi šest let, přijedou ruské tanky a rodina se stěhuje do prvorepublikové vily na Sázavu. Jenže nedostanou celou vilu, ale jen část v zasklené terase, kde je zima jako v „psírně“. Komunistický ředitel skláren Šperk podmiňuje zlepšení jejich situace tím, že se tatínek bude veřejně angažovat. To ale Aleš odmítá. Celou situaci nakonec zachrání Kvído… (Česká televize)

(více)

Recenze (498)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ani u druhého filmu, ke kterému jsem se dnes po delším odstupu vrátil, se mé původní hodnocení neudrželo. Snímek mi zřejmě musel dříve připadat vtipnější, i když nejsem schopen říct proč. Dnes už jsem se příliš nezasmál, když nepočítám některé výborné momenty Libuše Šafránkové, socialistická "realita" byla tak trochu jinde (nepochopil jsem například změnu Alešovy osobnosti po jednom výslechu na StB, vypadal, jakoby se vrátil po týdnu z Lubjanky) a celkově jsem byl spíše zklamaný. 3*- ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Film jako celek (scénář, režie a herecké výkony, ... ) hodnotím výše, než bych hodnotil osobu samotného Michala Viewegha. .... Pamatuji si ta hrozná léta uličních výborů, posudků nevzdělaných, hloupých, ale politicky angažovaných tupců a vlaječek (především těch Sovětských) v " nazdobených" prvomájových oknech. Fuj, už nikdy ..... i když i dnes je na nesprávných místech spousta nesprávných tupců, ... ovšem vzdělaných. :-) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

V 90tych rokoch stačilo, ak ste do filmu dali sovietske tanky a v kinách ste mali plno. Báječná léta pod psa sú presne tým prototypom filmu, prefiltrovaného českou historickou hřejivostí, ktorý na vtedajšieho diváka maximálne zaberal. Stačilo, ak niekto pritom povedal, že sovieti sú hajzlové, alebo Husák je káčko. Našťastie Nikolaev nikdy neprekročí hranicu znesiteľnosti a tak jeho film nezostarol tak, ako jeho konkurencia. Môžu zato ale najmä sympatickí herci, Vetchý so Šafránkovou držia Léta aj napriek nedejovosti stále vo vyššom priemere. Báječné to síce nie je, ale pod psa ani náhodou. Príjemné retro, možno trochu v štýle americkej nezávislej tvorby. Zžieravá kritika doby sa tu nekoná, tie léta pod psa by boli určite ťažšie. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Lehce přihlouplý a zbrklý manžel Ondřej Vetchý a mírně dominantní a razantní manželka Libuše Šafránková. Nezapomenutelná filmová manželská dvojice v nezapomenutelné komedii. Prvotina Michala Viewegha - pro mě nejpodařanější. Plno prostého humoru a vynikajícíh hlášek typu: "...Kdybych dělala jazyky, neseděla bych tu jako kráva..." apod. I ostratní herci byli dobrou volbou, hysterická Vilma Cibulková, o své Andulky se starající Zindulka a o Květě Fialové nemluvě (její kreace, kterou provádí s dítětem v náruči, je odzbrojující). A samozřejmě Kvido! Co nám ostatně dnes zbyde jiného než si dělat z onoho bývalého režimu srandu... ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Myslím, že je pošetilé v tomto filmu (knize) spatřovat realistický obraz bolševického režimu. Je to spíš Vieweghova humorně a sentimentálně laděná pocta jeho rodičům, lidem mimořádné důstojnosti a charakteru. Mladý Viewegh v jejich společnosti určitě prožil báječná léta, i když doba byla pod psa. --- Bohužel se zdá, že dospělému Vieweghovi jako spisovateli z toho všeho zůstal pouze neutuchající zájem o sex. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (34)

  • Taxi, které doveze hlavní postavy do divadla, má stejnou SPZ jako vůz v autoškole. (topesto)
  • Když soudruh Šperk (Vladimír Javorský) lepí do okna československou vlajku, umisťuje ji na výšku, červenou barvou napravo. V dalším záběru na celý dům můžeme vidět, že v ostatních oknech jsou vlajky červenou nalevo. (tommahol)

Související novinky

Zemřela Libuše Šafránková

Zemřela Libuše Šafránková

09.06.2021

Z Prahy přichází velmi smutná zpráva. Svět českého filmu dnes opustila filmová, televizní a divadelní herečka Libuše Šafránková. Před pouhými dvěma dny přitom oslavila své 68. narozeniny. O úmrtí… (více)

Reklama

Reklama