Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Nádherná a svobodná kavalkáda nonsensů, satirických skečů a britsky vykutálených slovních a situačních hříček od pánů, jejichž jména znějí skoro jako jména svatých - John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, Michal Palin - doplněné animacemi velkého a divokého Terry Gilliama, zahajuje přehlídku odvážných, kteří souhlasili ocitnout se v jejich zářícím stínu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele Mr.Apache k tomuto seriálu (14)

Monty Pythonův létající cirkus (1969) 

Revoluce v dějinách televizního humoru. Tohle mohlo přijít na svět jen v 60. letech. Hlavně první dvě řady jsou místy až geniální. MP probourali bariéru. MP šli nejdál, jak jen je možné v humoru zajít. MP znamenají pro filmovou legraci zhruba totéž, co Beatles pro pop a rock. ()

Whither Canada? (1969) (S01E01) 

Ty čtyři hvězdičky jsou trochu protekční, protože je mám rád, ale i když je Smrtící vtip klasika, následující dva díly mě oslovily mnohem víc. Arthur "Dvě boudy" Jackson je ovšem hodně fajn. ()

Sex and Violence (1969) (S01E02) 

"A teď něco úplně jiného." Skeč o myšuálech je dobrý, ale nejradši ze všeho mám Hudební myši Terryho Jonese. ()

How to Recognise Different Types of Trees from Quite a Long Way Away (1969) (S01E03) 

Modřín, kardinál Richelieu u soudu, restaurační skeč se špinavou vidličkou a rozhovor s dětmi - všechno bomba. Opravář kol a Mlíkař v pasti jsou hodně dobří, ale "Nudge, nudge" Erica Idola je už trochu slabší (tady se dostáváme zhruba na úroveň Hale a Pace). Přesto jako celek zatím vrchol první série. ()

Owl-Stretching Time (1969) (S01E04) 

Po několika skvělých epizodách těžký propad. I ty dvě hvězdičky jsou protekční. Nevzpomenu si tu na nic pořádného. Díl, který je asi lepší přeskočit. ()

Man's Crisis of Identity in the Latter Half of the 20th Century (1969) (S01E05) 

"Good night, ding ding ding ding..." Silly Job Interview je jeden z mých vůbec nejoblíbenějších skečů. Všechno ostatní většinou dost dobré, ale zmíněná Cleesova a Chapmanova scénka si těch pět hvězdiček pro tenhle díl lehce vydobude sama. ()

Full Frontal Nudity (1969) (S01E08) 

Chapmanův oficír, protestující proti nehumorným skečům, je jasná klasika. Pekelné bábinky hodně dobré. Naproti tomu, všeobecně oblíbený skeč s mrtvým papouškem jsem nikdy moc nemusel. Co ale povyšuje tuhle epizodu na pětihvězdičkovou záležitost, je definitivně scénka s nakupováním manželské postele. Ano, "mattresses" je možná můj úplně nejoblíbenější montypythonovský skeč. ()

The Ant, an Introduction (1969) (S01E09) 

"La Liama!" Expedice na Kilimandžáro, vraždící holič Michaela Palina, první zjevení Gumbyho a Dřevorubcova píseň - to všechno je tak dobré, že tomuhle dílu zajistí pět hvězd, i kdyby tam už všechno ostatní nestálo za nic. ()

Untitled (1969) (S01E10) 

Michael Palin jako mafiánský manažer a jeho svěřenec Ron (Terry Jones), skákající s cihlami přes kanál La Manche, a k tomu šílená návštěva v bytě milenců - tady se nad hodnocením epizody snad ani nelze zamýšlet. ()

The Naked Ant (1969) (S01E12) 

Mr. Hilter a závody o vola z vyšších vrstev, čili Monty Pythons v nejlepší formě. A i když si už z této epizody na nic dalšího nevzpomenu, nezbývá mi než konstatovat, že tohle je jeden z vrcholů celého seriálu. ()

Intermission (1969) (S01E13) 

"Albatros!" Kanibalská restaurace hodně fajn a celkově si i poslední část úvodní série drží vysokou úroveň, i když nepatří k vrcholům. (Nejsem si jist, zda tenhle díl neobsahuje slavný over the top vtípek s vyzvracením maminky do hrobečku. Pokud ano, zvyšuju na pět.) ()

Dinsdale! (1970) (S02E01) 

Dinsdale a ministerstvo švihlé chůze! Druhá série se rozjíždí ve velkém stylu. ()

The Spanish Inquisition (1970) (S02E02) 

Slavná španělská inkvizice a k tomu Na větrné hůrce ve verzi se signalizačními praporky... Ne, tomu prostě nejde dát jenom čtyři. ()

Deja Vu (1970) (S02E03) 

Lekce lítání je pro mě highlight celého seriálu. ()

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

13.10.2006

To, že absolutní vetšinu kadeřníků tvoří masoví vrahové s vážnými psychickými problémy, všichni dobře víme už od dob Monty Pythonů. Bohužel, mnozí z nás tento alarmující fakt ještě i dnes berou jen… (více)

Reklama

Reklama