Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(4) / Epizody(45)

Obsahy(1)

Nádherná a svobodná kavalkáda nonsensů, satirických skečů a britsky vykutálených slovních a situačních hříček od pánů, jejichž jména znějí skoro jako jména svatých - John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Graham Chapman, Michal Palin - doplněné animacemi velkého a divokého Terry Gilliama, zahajuje přehlídku odvážných, kteří souhlasili ocitnout se v jejich zářícím stínu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (442)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Podrobnější komentář - viz můj oblíbený uživatel Radek99. Monty Pythoni představuji pro svět humoru totéž, co William Shakespeare pro divadlo. Posunuli vnímání humoru a rozšířili jeho hranice tak, jako nikdo před nimi ani po nich. Samozřejmě jejich tvorba, a na těchto seriálech je to patrně snad nejvíc, je vzhledem k neustálému hledání a tvůrčímu zápalu hodně nevyrovnaná, ale to nic nemění na faktu, že originalitou a koncentrací nápadů předčí kterékoliv ze současných hvězd komediálního žánru. Navíc je nutné si uvědomit, že se v jejich případě výjimečně skloubilo autorské nadání a herectví, stejně jako režijní schopnosti. Celkový dojem: 95 %. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Skeče Ústav švihlé chůze a Smrtící vtip se mi tak vryly do hlavy, že pořád pajdám, levá opisuje půlkruh, a na potkání trousím jednu a tu samou anekdotu a čekám, koho tím pošlu pod zem, aby čuchal k fialkám zespodu. Všichni chtějí zabít mě a obě nohy už opisují celé kolo. John Cleese jednou vysvětlil princip skeče (když jsou na scéně čtyři muži v popelnicích a přijde k nim normální člověk, tak ten je divný a k smíchu) vlastně popsal celý princip pořadu Monty Python's Flying Circus. Pro mě kult už od osmnácti let, pro jiné strašná a nepochopitelná blbost. Pro úplně jiné kopie legrácek Petera Sellerse. Buď jak buď, MPFC položili základy moderního britského humoru a zafixovali princip skeče pro další a další napodobitele. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

5* kultovní seriál této legendární avantgardní skupiny nemá cenu moc komentovat. Pokud se někomu absurdní situační humor líbí, tak to musí být pro něj základ a ostatním to asi nic moc říkat nebude. Hezky je vývoj této party popsaný v dokumentu Monty Python - málem pravda, který taky doporučuji. [ PŘÍBĚH: 3 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 3 /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Výborný anglický humor, ale tých skečov je prirodzene veľa a niektoré sú slabšie, takže veľdielo som v tomto nikdy nevidel. Na tento druh absurdného humoru sa zvyká rýchlo, hoci láska na prvý pohľad to podľa mňa u mnohých nie je. A na lásku na viac pohľadov treba venovať tomu viac času pri dosť suž zastaralom obraze. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Zde v kolonii lvounů vidíme mohutného lvouního býka, jak zahání vetřelce, jenž se snaží vetřít do jeho harému. Tento vzorec agresivního chování je pro tyto dokumenty typický.“_____Vtipný intelektuál = dobrý intelektuál. Chcieť napísať niečo vecné o zoskupení Monty Python je dvojsečná sekera, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou skončí s nápisom „suchár“ zaseknutá v hlave autora. Takže i keď som plánoval veľmi seriózne a poučene hovoriť o tom, ako sa za naoko absolútne surrealistickými skečmi skrývajú rafinované a premyslené koncepty s dôsledne motivovanými prvkami, dômyselnou nadväznosťou, navracaním sa k skorším rekvizitám, vtipom a situáciám (a to pokojne i naprieč desiatimi a viac epizódami), a napokon celej tej sockultúrnej satire nekončiacej ani u metareflexie samotného média a platformy, budem čušať a radšej zvolám: Viac anarchie do televízie! Viac slobody do éteru! A keďže klišé musí byť... „A teraz niečo celkom iné!“ 100% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (28)

  • Seriál se umístil na pátém místě v žebříčku "Top 25 kultovních TV pořadů všech dob" amerického časopisu TV Guide. (don corleone)
  • Ve skeči s teorií o brontosaurech se objevil obraz dinosaura od českého malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana. (D.Moore)
  • V epizodě byl také cenzurován výraz, jenž pronesl Mr. Smoke-Too-Much (Eric Idle) ve skeči „Travel Agent“ („Cestovní kancelář“). Ten neuměl vyslovit písmeno C, a tak namísto jej říkal písmeno B. Po zjištění faktu, že může nahradit písmeno C písmenem K, pronesl větu „Oh, I never thought of that before. What a silly bunt.“ Při zaměnení písmene B s písmenem C u slova „bunt“ vznikne slovo „cunt“ (česky „kun*a“). Proto byla tato scéna ve verzi pro BBC a pro několik DVD vystřižena, avšak na novějších DVD verzích je scéna necenzurovaná. K televizním divákům se tato scéna dostala ale až v albu „Monty Python's Previous Record“ nebo v záznamu živého vystoupení z roku 1982. (Memesis)

Související novinky

Zemřel Terry Jones

Zemřel Terry Jones

23.01.2020

V nedožitých 78 letech nás v úterý opustil velšský herec, scenárista, režisér a v neposlední řadě spisovatel, Terry Jones. Člen světoznámé britské komediální skupiny Monty Python vystudoval… (více)

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

53. ročník festivalu MFF Karlovy Vary je za námi

08.07.2018

53. ročník největšího filmového festivalu v Česku je u konce. Festival, který byl zahájen vzpomínkovým filmem na Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky (1965), se letos nesl ve znamení velkých… (více)

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

Stříhat, stříhá, stříká, krev!

13.10.2006

To, že absolutní vetšinu kadeřníků tvoří masoví vrahové s vážnými psychickými problémy, všichni dobře víme už od dob Monty Pythonů. Bohužel, mnozí z nás tento alarmující fakt ještě i dnes berou jen… (více)

Reklama

Reklama