Reklama

Reklama

Držitel Oscara® Sam Mendes, režisér bondovek Skyfall, Spectre a filmu Americká krása, natočil jedinečný epický příběh z první světové války. Na sklonku jednoho z největších válečných konfliktů všech dob dostali dva mladí britští vojáci Schofield (George MacKay) a Blake (Dean-Charles Chapman) zdánlivě nesplnitelný úkol. V nervy drásajícím závodě s časem musí zdolat nepřátelské území a doručit zprávu, která má zabránit smrtícímu útoku na stovky vojáků - mezi ohroženými je i Blakeův bratr. (Vertical Entertainment)

(více)

Recenze (1 022)

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele

Sam Mendes je rejža nejlepší a také nejnudnější Bondovky, tak jsem byl zvědav jak mu půjde válečné drama z 1. světové. V první řadě pochvala kamery. Roger Deakins se pustil do další výzvy a vyšlo mu to na výbornou. Opravdu to tak působí, že je to na jeden záběr. Některé záběry jsou vskutku dechberoucí. Film dobře pracuje s napětím a atmosféra filmu je také perfektní. Herecké výkony hlavních protagonistů i vedlejších postav, které se tam jen krátce mihnou jsou také moc dobré. Po všch stránkách výborný film. Ovšem dojem na měl neudělal tak velký jako třeba Le Mans '66 nebo Jojo Rabbit, ale krásné 3. místo. 10/10 ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Věděl jsem, že to celé je natočeno na minimum záběrů, ale musím obdivovat tu řemeslnou stránku toho, jak to celé udělali. Nejde si toho nevšimnout a v tomto směru je ten film dokonalý. A vlastně i všechny ty hrůzy války, denodenní chléb v zákopech, lazaretech a vlastně všude - ta atmosféra se vážně povedla a jenom opravdovej rejpal tam najde historické chyby. Já měl ale problém s dějem - tedy ne úplně: jednou mě to bavilo. Ale jsem skeptický, jestli by mě to bavilo i příště (ale jo, dám tomu ještě další šanci, při které třeba hodnocení snížím, uvidí se). Rozhodně ale krok správným směrem a hlasuju pro, aby takových filmů vznikalo více. ()

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Ty 4 hvězdy jsou v podstatě jen za technickou stránku a za ten koncept filmu "na jeden záběr". I když je tam vidět několik "checkpointů", ve kterých je zamaskovaný střih, pořád jde o poctivě vydřenou práci. Tohle mě neomrzí nikdy. Navíc kamera je naprosto úžasná, kameraman musel mít klidnou ruku jako svině a nějaký šílený gimbal, protože plahočit se v blátě a kráterech s tak plynulým pohybem, to je prostě zasloužený Oscar. Dalším plusem je téma První světové, které je stále neopochopitelně opomíjené. Tím pro mě ale pozitiva končí. Jak už to mnoho lidí zmínilo, od určitého zvratu se druhá polovina filmu stává o něco nudnější, za což může právě onen zvrat. Také koncept jednoho záběru se stává zároveň částečným břemenem, jinými slovy, těžko čekat pořádnou válečnou řež, už tak to muselo být technicky náročné, takže se ve filmu dočkáme jen pár výstřelů a nějaké ty exploze, samotný děj je spíše komornější. Nevím, jaký měl film rating, ale na válku byl hodně soft (Spielbergův Ryan holt nastavil vysokou laťku). Když při finální sérii explozí s pobíhajícími vojáky všude kolem, nelétá vzduchem ani jeden kus těla, působí to moc uhlazeně. Každopádně film jako takový ve mně nic nezanechal. Shrnuto, podtrženo - výborná filmařina, ale vidět znovu už to nemusím. ()

UhLee 

všechny recenze uživatele

(9/10). 6. Zhlédnutý kandidát na Oscara 2020. Velice autentické, skličující a silné. Takto bych hodnotil Mendesův počin, který byl jeden z těch velmi kvalitních válečných filmů. Hudba a všechny ty hrůzu nahánějící rekvizity.. To byl nejsilnější článek filmu. Pocitu, že film je natočen na jeden záběr se v žádném případě neubráníte a tempo skoro nikdy nepolevuje. Velice se mi líbí jak dostali nejvíce prostoru mladí herci a herecká esa měla zde pouze malé roličky. Film patří rozhodně k tomu lepšímu, co nám může kinematografie nabídnout z válečných filmů. ()

vnimatkrasu 

všechny recenze uživatele

Artovej záměr, videoherní vibe. Tím, jak se vedlejší postavy objevěj jen na chvilku, tím, jak kamera dvě hodiny kráčí jenom s hrdinou. Obraz, zvuk, výprava. To všechno si zaslouží hromadu cen. Přesto se nemůžu zbavit dojmu, že kombinovat syrovost války s pomalu až ruským 'balšoj geroj' mustrem a pitomými německými vojáky bez špetky sebezáchovy, by se prostě nějak nemělo. 1917 bodů z 3000. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Vynikající záležitost. 1917 má pravděpodobně nejlepší kameru a režii za dlouhá léta. Navíc má špičkové obsazení a fantastickou hudbu, krásně to vypadá, ještě lépe to zní a je to prostě celé ohromující, dynamické, napínavé. Střih je samozřejmě naprosto špičkový, o tom snad není třeba mluvit. Jistě, dějově to není nijak ohromující, ale to není ani vojín Ryan. Ovšem obrazově je to naprosto strhující, dialogy jsou funkční na jedničku, je to tak akorát dlouhé... 1917 je válečný film bez válečných scén a takové prostě bývají nejlepší, a ani 1917 není (a nebude) výjimkou. Je to nesmírně vtahující, krásné a po řemeslné stránce fakt dechberoucí. Nejvíc mně mrzí to, že tenhle film nevyhrál plešouna v hlavní kategorii. Tenhle film je prostě skvost. 85%. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Už když všichni onanovali blahem nad Dunkirkem, říkal jsem si, že válečný projekt lze definitivně provésti lépe. A film s neoriginálním názvem „1917“ tohle přesně dokázal - herecké výkony odsunul na druhou kolej, aby nechal vyniknout výbuchům pum a sprintům v zákopech. Jednoduše intenzivní. 83 % Celosvětový příjem k 17. 2. 2020: $178,100,000, což je 1,78 násobek rozpočtu ()

kjakob 

všechny recenze uživatele

Mám k 1917 už od ohlášení filmu velmi osobní vztah. Téma 1. sv. války je ve filmu žalostně málo prozkoumané a přitom se jednalo o jednu z nejvýznamějších válek v dějinách, která určila kurz směřování první poloviny 20. století. Moje očekávání tím pádem nebyla malá. Naštěstí Sam Mendes se nenechal unést jen technologickou stránkou filmu a nabídl nám ucelený filmový zážitek, kde součástí úspěchu filmu není jen obraz a zvuk, ale také příběh a jeho postavy potažmo herci. Je to emocionální jízda podbarvená kulisami francouzského venkova, kde se odehrává řada epizodních příběhů do nichž se dva hlavní hrdinové dostávají a kde není nouze o výrazné dějové zvraty. Ty dvě hodiny se zdají jako dost, ale v kině vám utečou jako voda. ()

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Perfektná kamera, autentické scény. Takmer dokonalý príbeh. Ak ste si nevedeli predstaviť, ako vyzerala zákopová vojna, tie kilometre zákopov boli fascinujúce, aj keď nie v zmysle idylického pohľadu, skôr, ako to mali technicky vyriešené. Čo mi vadilo? Chýbal mi nejaký špecifický moment prekvapenia. V podstate ide o poviedku s predvídateľným priebehom takmer samovražednej misie dvoch sympatických mladíkov. Mladých mužov, ktorí vo svojom veku mali riešiť iné veci, ako sa kdesi pretĺkať neznámou krajinou a zachraňovať „stratégiu“. Ale zanechala vo mne stopu a keďže dianie okolo prvej svetovej vojny nemám naštudované, moje výsledné hodnotenie je, že ma tento film obohatil. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Poutavý zážitek. Dějově se nejedná o zásadní veledílo a film se o to ani nesnaží. Prim zde hraje technické podání. Budete si užívat většinu scén a přemýšlet, jak to ti koumáci zvládli, aby vše působilo přirozeně. A právě kamerové hrátky odsunuly trochu do pozadí příběhové podání. Nic tady nějak zásadně neskřípe, ale postupně přicházejí různé ústupky. Aby na sebe scény navazovaly, vše je tak nějak zdrcnuté dohromady. Na řadu přichází až divadelní postupy, kdy se kamera zaměřuje na určité detaily, aby se rychle mohlo připravit prostředí pro další scenérii. Někdy je to více okaté než jindy, ale pokud přistoupíte na tuto hru, budete si snímek maximálně užívat. Jediným vskutku slabým místem je pouze městská část, ale na druhou stranu si tady užijete výborný zvukový střih, kdy každý výstřel vaše uši definitivně zaznamenají. Výsledek je více než zdařilý. Filmů z první světové války je po hříchu málo a 1917 představuje významného zástupce, ke kterému se má smysl vracet opakovaně. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Úžasnej začátek, kterej svým zákopovým longshotem navnadí na supersyrovou atmoserickou jízdu... a pak to celé vyšumí do klasické patetické válečné prázdnoty. Tři plus ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Jednozáberový gimmick tomu viac škodí než pomáha. Obsah je nasilu prispôsobovaný forme, dej v zásade žiadny, strašne sa to vlečie. Mendes ako keby chcel na jednu stranu natočiť drsný, autentický survival z frontu, ale zároveň ho chcel podať akademicky uhladene, esteticky a malebne. Z princípu sa to bije, lebo jednozaberovka evokuje snahu preniesť diváka do autentických pocitov priamo vo vojne, ale spôsob akým ju Mendes a Deakins natočili je vyumelkovaný a naaranžovaný. Natočené je to ale famózne, to bez debaty. ()

David.Darco 

všechny recenze uživatele

Ak by som 1917 akceptoval ako zárez, ktorý stojí najmä na inovácií technických postupov v rámci žánru a zároveň funguje aj v emocionálnej rovine (podobne ako napríklad Avatar), dal by som mu určite minimálne za 4*. Lenže práve emocionálna rovina je kameňom úrazu Mendesovho filmu. Atmosféra na vás síce bude dýchať z perfektnej mizanscény a ilúzie jedného dlhého záberu, avšak o postavách, ktoré sú naozaj kľúčovými sa toho veľa nedozviete. On je tam síce náznak akéhosi vnútorného konfliktu, ktorý je na konci aj vypointovaný, avšak Mendes sa neodhodlal ponoriť hlbšie a v závere neprichádza žiadna katarzia. Hrdinom síce držíme palce, prežívame s nimi hrôzy. Ale akosi s nimi zabúdame súcitiť. Súcitiť tak, ako by sme pri vojnovej dráme mali... ()

Vitow 

všechny recenze uživatele

Trošku jsem se bál, že to dopadne jako Dunkerk, ale naštěstí nedopadlo. Sice mi fascinovala až rozčilovala regenerace hlavních protagonistů bez problému srovnatelná s Wolverinem, ale dá se to přehlédnout. Větší problém jsem měl s tím, že se jedná o první "koridorový" film. Tedy tomuhle filmu jsem ani chvíli nevěřil, že mimo záběr kamery nestojí dálnice přes kterou jezdí moderní auta a nebo tam je prázdnota s propadlištěm do nekonečna. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Práce s kamerou je tady samozřejmě skvělá, taky pečlivé plánování scén, ale jinak říkám, že to zvlášť zábavnej film pro diváka teda není. Z bitev nám kamera většinou ukazuje jen masakr, co po nich zbyl a mně zase nezbylo, než si zvyknout na putování Bilba Pytlíka zákopovou válkou. Film si zaslouží velký uznání, protože mě do těch dlouhých záběrů stejně ponořil, ale jestli má být nejlepším filmem roku? Spíš ne. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Filmy na jeden záber zažili vrchol pred pár rokmi. Cením teda Mendesa, že to znova vytiahol. Prečo ale natočil toto? Nuda preložená nudou. Nereálnosť strieda nelogické konanie. Putovanie hobitov je zaujímavejšie ako toto. Tu aj keď miestami príde akcia, je skôr na smiech. Ale aspoň vieme, prečo Nemci prehrali 1WW. Chcel to postaviť na postavách, na tom, čo prežívajú, ako vojnu vnímajú, ako sa správajú vojaci a čo sa deje v zákopoch. Podal to ale tak sucho, že aj tých zopár silnejších momentov vyšumí do prázdna a vy už len očakávate koniec. Jak toto mohlo vyhrať Glóbus? Jedna za výpravu, jedna za kameru/jeden záber...fakt som hľadal začo by som dal tu tretiu, ale nenašiel som. Za snahu. 3 z 5 ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Byl jsem přímo vytočený, že česká distribuce pošle dle trailerů nejzajímavější válečný film za poslední roky do kin až dávno po Oscarech, přestože se podle prvních recenzí jedná o jednoho z nejsilnějších favoritů. Už loni jsem se snažil před ceremoniálem zhlédnout alespoň všechny nominované na Nejlepší film, snaha je tu i letos, tudíž jsem musel oželet kinozážitek a dopřát si tenhle zajímavý kousek v pohodlí domova. Nejedná se sice o takový mazec, ve který jsem doufal, přesto se ze stránky kamery a zvuku nedá vytknout jedinou píď a nervy i emoce vám 1917 drásá po celou svou délku. Sam Mendes je prostě pan režisér! ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Taika Waititi natočí Star Wars

Taika Waititi natočí Star Wars

04.05.2020

…a scénář mu napíše Krysty Wilson-Cairns, jež získala nominaci za 1917 a naposled pro Edgara Wrighta napsala thriller Last Night in Soho. Zprávu potvrdil samotný Lucasfilm v Den Star Wars. Informace… (více)

Na západní frontě klid v nové adaptaci

Na západní frontě klid v nové adaptaci

15.02.2020

Přestože pacifistické literární dílo Na západní frontě klid pochází od německého spisovatele E. M. Remarquea, kniha se dodnes nedočkala adaptace v domácí němčině. To se ale brzy změní. Režisér Edward… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Reklama

Reklama