Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (156)

sud 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský veterán Alan J. Pakula nebyl nikdy coby režisér diváckou obcí řazen mezi elitu. Někteří zlí jazykové jej dokonce nazývali uspávačem hadů. Jeho úsporná režie a pomalý, spíše evropský styl vyprávění nikdy nebyl pro návštěvníky  popcornových blockbusterů tím pravým šálkem kávy. Já s těmito radikály nikdy moc nesouhlasil a po tomto snímku už vůbec ne. Pomalý styl dokonale sluší rafinovanému a parádně napsanému scénáři, který je Hitchcockovější než spousty mistrových děl samotných. Navíc díky zajímavě napsaným nečernobílým postavám (žádnou nelze označit za čistě kladnou) je divák v nejistotě až do posledních (nutno říct vrcholných) minut. Nelze opomenout ani hvězdné obsazení v čele s výborným civilním Harrisonem Fordem a Raulem Juliou, který snad nikde nebyl lepší. Velké překvapení, opomenutá žánrová perla. 90%. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně milé překvapení. Jo btw, já jsem sice viděl film jen 1x, ale nevím, proč tu někteří tvrdí, že je to už hodně okoukané, když to má jen asi 25 komentářů a vidělo to cca pouhých 530 lidí (27.9.2008)...Ale to je jedno, zpátky k filmu. Byl jsem připraven na fakt, že to může být naprosto průměrný thriller, nebo jen lehce nadprůměrný. Během dívání jsem opravdu nabyl názoru, že je to jen takový obyčejný průměrný thriller, ale to se těsně ke konci filmu změnilo. Věci, které mi vadily, byly částečně vysvětleny a to nejdůležitější...vrah byl pro mě velkým překvapením, a to bez ironie a přetvářky. Chvíli jsem váhal mezi 4/5*, ale je fakt, že ten konec pokazilo dlouhé vysvětlování, dále bych ocenil rychlejší tempo filmu a navíc vyjma Forda mě ostatní herci moc nezaujali. Proto hodnotím slušnými 4*; škoda, potenciál snímku nebyl plně využit. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dobře provedený politicko-soudní thriller se stopáží dostatečně štědrou na to, aby se všechny nitky daly hezky vinout a zaplétat. Neznám předlohu, ale předpokládám, že Podezření je jeden z případů, kdy měl scénárista zjednodušenou práci, protože mohl využít už jednou někým jiným promyšlený příběh:) "Výsledný" film tomu aspoň odpovídá, a jelikož všichni zúčastnění herci (počítaje v to genderově nekorektně i herečky) velmi dobře hrají a atmosféra je správně hutná (na čemž má samozřejmě zásluhu John Williams), není důvod nedat 80%. Závěrečnou scénu si pamatuju už asi deset let. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Pakulova forma bola na absolútnom vrchole v 70-tych rokoch, postupom času sa z neho stal rutinér, síce s dobrým vkusom, ale jeho filmy nemali takú výpovednú hodnotu. Presumed Innocent v skratke ( a zároveň dosť skratkovito) sumarizuje, relativitu súdneho systému, práva a spravodlivosti. Príbeh ako nástroj tejto myšlienky je síce správne zamotaný, ale čo z toho, keď napr. Nunka odhalila páchateľa už v prvej štvrtine:) Chýbali mi ostrejšie právnické výmeny, viac argumentácie, silnejší príbeh a hlavne viac sofistikované rozuzlenie. Ideálne do TV namiesto súčasných sračiek... ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Zdařilý krimi thriller až do chvíle, kdy jde Ford opravovat starý plot. Mnoho lidí tu vychvaluje konec, no mně však přišel stupidní. To vážně věříte, že by byl vrah tak stupidní a vrátil by úhledně na své místo vražedný nástroj ještě od krve a se zbytky vlasů, aby jej mohl někdo objevit? Takhle hloupého vraha jsem v detektivkách snad ještě nikdy neviděl. A s jinak promyšleným dějem mi tento absolutně hloupý konec moc nekoresponduje. Což o to. motiv by byl zcela logický a pochopitelný, provedení taktéž, ale doslovné vysvětlení už byl logický a filmařský nonsens pro tupé diváctvo. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)

Reklama

Reklama