Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři nerozluční kamarádi Tomáš, Jožka a tulák Hubert žijí v poklidném městečku Levín počátkem století. Tomáš žije u energické tety Apoleny a strýce Václava, kterým pořádně koření život. Jemu zase dělá naschvály bratranec Štěpán, žalobník a zlomyslný kluk. Po pozdním příchodu a následném trestu před celou třídou se Tomáš rozhodne získat odměnu pro nejlepšího žáka. Začne od spolužáků za různé protislužby dostávat pochvalné lístečky, ale pořád jich má málo. Za pomoci Huberta vniknou s Jožkou do ředitelny, kde se zásobí lístečky. Na školní slavnosti ale kluci svým vítězstvím vzbudí poprask a jsou ředitelem a učitelem Lopatou a zamčeni v kabinetě, než se rozhodne, co s nimi bude dál. Hubert jim však pomůže ven a všichni se rozhodnou pro útěk na místní hrad Pokštejn. Cestou hodí své šaty do řeky, aby vzbudili zdání, že se utopili. Druhý den je v městečku poprask utopili se tři kluci a navíc někdo vyloupil místní záložnu! Kluci na hradě najdou poklad ale jak to, že jsou v něm současné peníze? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (392)

K.I.N.G. 

všechny recenze uživatele

Tento film, který dnes slaví 47 let od uvedení do kin, byl vždycky jeden z těch, na které se v dětství chodilo domů, když běžel odpoledne v televizi. Nekorunované královně českého rodinného celovečerního filmu (záměrně píšu celovečerního, protože v tom televizním by měla v Poledňákové zdatnou konkurentku), Věře Plívové-Šimkové, se tu podařilo docela půvabně zachytit dobu přelomu 19. a 20. století. Groteskní přehrávání stálic české scény k tomu asi patřilo a neherci to zvládli také. V dětství jasná 4, teď taková jistá 3. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak Páni, kluci, moc ste mne nebavili....Tento film som videl prvý krát až teraz, v čom vidím najvačší problém môjho chladného prijatia. Detská klasika, ktorú každý videl a tak si uložil do pamate jej prvé zhliadnutie v nízkom veku, keď sa dokázal identifikovať s hlavnými hrdinami a tak pri každej scéne pri každom opakovanom zhliadnutí cíti ten neopakovateľný nostalgický pocit, ktorého som bohužiaľ ušetrený. Film je zameraný na presné vystihnutie doby, v ktorom sa odohráva, v kontraste s figúrkovitosťou až karikatúrnym zobrazením jednotlivých dospelých postáv. Vidíme ich tak detskou optikou. Dej sa postupne vyvinie až v záverečnej tretine, keď film dostane aspoň nejaký spád, ale o ňom Páni a kluci nie sú. Ja som očakával vačšie dobrodružstvo, ako lezenie po rebríku do riaditeľne. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Doufám, že i za padesát, šedesát nebo třeba sto let budu z toho filmu nadšenej a budu si při jeho sledování vybavovat jak jsme si s klukama hráli na černochy, tím že jsme se váleli do půl těla v rozehřívajícím asfaltu na silnici nebo jak jsem vlezl do zahrady pro největší jabka v ulici jenom proto, abych je dal Naďě a při úprku před psím nepřítelem jsem si přes plot natrhnul prdel :) Může mě být třeba milion let, ale pokud i v tomhle věku dám tomuhle filmu s perfektně vybraným hereckým obsazením pět hvězdiček, bude to se mnou skvělý, budu se totiž pořád pyšnit tím nejprestižnějším titulem PAN KLUK ! Kluci přece nestárnou !! a to nám holky děsně záviděj :) ()

solskjaer 

všechny recenze uživatele

Děti v tomto filmu hrají opravdu dominantu, a proto musím hlavně je pochválit za opravdu působivě zahrané role. Příběh je moc krásný a pohodový a celkově na mne film vrhl nesmírně uklidňující pocit. Krásná krajina Ústeckého kraje a příjemná atmosféra je tím pravým balzámem na dnešní uspěchanou dobu. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Americký námět zahalený do české košilky famózní tvůrkyně Věry Plívové-Šimkové. Zkrátka skvělý dětský film s kriminální zápletkou, protkaný dobrodružstvím klukovských let. Plejáda báječných českých herců nemá konkurenci a jejich dialogy jsou prostě úžasné. "Chceš šutrákem... chceš šutrákem... upaluj, upaluj !!!!!" :-) ()

Galerie (9)

Zajímavosti (28)

  • Režisérka filmu Věra Plívová-Šimková vůbec nevěděla, že scénář k filmu napsal v té době zakázaný Jan Procházka. Ti, kdo o tom věděli, jí to pro jistotu neřekli, protože tato režisérka byla známá svou řečností a panovaly obavy, aby se někde neprokecla. (raininface)

Související novinky

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

Letní filmovou školu odstartuje Bod obnovy

17.07.2023

Letní filmovou školu slavnostně zahájí v sobotu 29. července na české poměry nadstandardní žánrový snímek Bod obnovy. „Přesně po 60 letech (!!!) od premiéry legendární Ikarie XB1 se česká… (více)

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Reklama

Reklama