Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je lepší být úspěšnou herečkou než neúspěšným hercem... Dnes už klasická převleková komedie Tootsie (1982) vychází z osvědčené premisy. Nezaměstnaný herec Michael Dorsey těžce shání i drobné role, a proto se rozhodne prorazit v ženském převleku. Dostane hlavní úlohu v populárním televizním seriálu, má úspěch, ale problémy „rozdvojené osobnosti“ ho dostávají do často neřešitelných situací. Tootsie stojí a padá s přesvědčivostí masky a hereckého výkonu Dustina Hoffmana. Známý americký herec tady dostal „nejlepší ženskou roli roku“, jak se výstižně vyjádřil jeden anglický recenzent v dobové kritice, a podává v ní obdivuhodný výkon. Tootsie je sice především špičkovým zábavným dílem, ale poskytuje i řadu velmi trefných postřehů z newyorského uměleckého světa a s nečekanou hloubkou se dotýká vztahů mezi pohlavími a mezi lidmi vůbec. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (342)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Znal jsem dřív "Mrs. Doubtfire", ale tohle je prostě celkově rozhodně lepší film, který funguje po herecké stránce, ale také po stránce příběhové, kdy tohle není patetické, ani zbytečně emocionální, je to prostě takové, jak byste si přáli. Vyrovnané po všech stránkách, navíc nesmírně vtipné od začátku až do konce. Ty dramatičtější momenty ale dojem rozhodně nekazí. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zaručeně nejlepší převlíkací komedie, která kdy spatřila světlo světa. Dustin Hoffman je úžasný. Ukazuje, že je nejen obrovský sympaťák, ale že v sobě má obrovský kus hereckého génia. Na Tootsie se tak kdykoliv rád v televizi podívám. Tak dobrá tahle komedie je. A to i přesto, že je stará už tolik let. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Rčení, že scénář, režisér a kvalita jeho souznění s herci jsou vším a technika ničím - berte je jako rozvernou nadsázku - platí v tomto případě přímo exaktně. Většině komentátorů uniklo, že TOOTSIE je skutečnou a k americké realitě až nemilosrdně kritickou komedií. Vztah americké společnosti k herecké komunitě je zjevně v mnoha ohledech víc než problematický. Skutečnost, že mimořádně nadaný herec, pohybující se v kinematografické mimokasovní sféře, musí zářit pod cizím jménem a se zapřeným pohlavím v stupidním seriálu, který teprve jeho příchodem získává na kvalitě a on na slávě, ke které se nemůže hlásit, aniž by riskoval sebezničení, je hrůzná sama o sobě. (Připomínám si v té souvislosti jiný srovnatelný - ovšem šťastnější - případ: Alana Aldu a jeho MASH.). Hoffmanovo pojetí je geniální a v dostatečně široké klaviatuře či paletě zrcadlí nesnadno uchopitelnou rozmanitost tohoto úchvatného díla. Ti kolem ovšem také nezahálejí. To, zda film vznikal ve stresu, či v pohodě, je po letech nezajímavé. A skutečnost, že TOOTSIE přes propast generací zůstává živou a přitažlivou stejně jako v době svého vzniku, mluví za vše. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Byla až dodneška ostuda, že jsem tak legendární a známý film Tootsie ještě neviděla, ale už jsem si mezeru vyplnila a konečně se koukla. Film se mi líbil moc. Narozdíl od pár nejmenovaných filmů mě bavilo sledovat osudy hrdinů a jejich příběhy, jaksi se mi dostali pod kůži. A navíc Dustin Hoffman byl jako ženská rozkošný a roli zahrál opravdu skvěle! Zkrátka film, co musíte vidět a baví vás až do konce! ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jedna ze 140 nejlepších komedií - 140 Greatest Comedy Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Kdo by odolal hereckému koncertu Dustina Hoffmanna v roli Michaela / Dorothy, jeho spolubydlícího Billa Murraye, krásné Jessicy Langeové a kamarádky a smolařky Teri Garrové? Jedna z nejlepších komedií všech dob v bezchybné režii Sydneyho Pollacka! Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=FlXE1Yq0AnQ ()

Galerie (60)

Zajímavosti (19)

  • Pracovní název filmu je „Would I Lie to You?“, tedy stejný jako divadelní hra, podle níž byl film natočen. (raininface)
  • Ústřední melodie filmu "It might be You" se dostala do hitparád, nejprve do top 40 v USA a pak na první místo v US Adult Contemporary charts. (S.i.d.)

Reklama

Reklama