Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (438)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Asi to mal natočiť Lipský, ale stále sa aj v réžii Jindricha Poláka jedná o veľmi solídnu crazy komediálnu zábavu. Názov ako stvorený pre tento žáner, ostatne vo vymýšlaní názvov bláznivých komédií sme boli majstri rovnako, ako v ich natáčaní. Ja nie som sklamaný, ako niektorí tu prítomní, pretože aj keď si myslím, že je logické, ak hodnotíme podľa vzájomných porovnávaní, netreba strácať objektivitu a hodnotiť film aj samostatne. No nebolo to lepšie ako bežná hollywoodska komédia? ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Fantazie Macourka s Polákem byla nezastavitelná, a schopnost jejich herců odehrát s vážnou tváří a dokonalým komediálním timingem největší absurdity nepřekonatelná. Tak nevím jestli je mám všechny oslavovat jako nesmrtelné krále české komedie (což jsou, nepochybně), nebo  mě mají srát jakožto užiteční idioti režimu, který za normalizace potřeboval hlavně ve velkém produkovat chléb a hry aby uklidnil masy. Naštěstí teď při lovení odpočinkových perel z filmového archivu záleží už jen na tom prvním. 8/10 ()

Reklama

kingik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí téhle scifi komedie jsem si uvědomil, že v oblasti scifi žánru máme opravdu co dohánět, ale pokud je scifi v tomto příběhu jen pouhou záminkou k rozehrání zajímavé černé komedie s prvky scifi a s elitním hereckým obsazením, může nám i takový Tarantino závidět, protože tahle taškařice o změně chodu dějin, potažmo 2 světové války, zde byla dávno před jeho Hanebnými pancharty. A Adolf Hitler Františka Viceny stál za to a opravdu byl svému nechvalně známému předobrazu k nerozeznání podobný na rozdíl od jiných filmových rádoby Hitlerů. Jindřich Polák režíroval s přehledem a ve velké formě. A nápaditý scénář Miloše Macourka se nezapře. ()

themic 

všechny recenze uživatele

Podle mě jedna z nejlepších komedií sedmdesátých let..:) Můj nejoblíbenější film v hlavní roly s Petrem Kostkou, který podal vynikající výkon spolu s kapacitou Jiřím Sovákem, Vladimírem Menšíkem a dalšími... Hodně povedená česká sci-fi, která nemá ani v dnešní době žádného pořádného konkurenta v české tvorbě..:) Dobrá zápletka a příběh..:) Celkově film hodnotím 100%, protože nemám co bych vytknul..:) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších českých filmů a zároveň zdařilá komedie pracující s prvky časového paradoxu při cestování časem mnohem dřív než vznikla trilogie Návrat do budoucnosti. Skvělí herci (je těžké někoho vyzvednout, protože i štěky byly obsazeny prvotřídními hereckými esy jako byla Marie Rosůlková či Otto Šimánek v rolích amerických turistů). Nicméně Petr Kostka ve své dvojroli jednovaječných dvojčat jednoduše válí. Snad jen podoba Hitlera a jeho suity se mohla více podobat originálům. Dovolím si tvrdit, že kdyby něco podobného vzniklo ve velkém americkém studiu, zapsalo by se výrazně do filmových dějin. Celkový dojem: 85 %. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Když se Jan Bureš (Petr Kostka) probouzí na smetišti a nastupuje k řidiči (Petr Nárožný) do kamionu, požádá ho, jestli si může zatelefonovat. V tu chvíli je záběr na telefon systému AMR, který se v době natáčení zatím pouze testoval. Systém AMR (Automatizovaný Městský Radiotelefon) vyvinula firma TESLA v polovině sedmdesátých let minulého století. Tato síť sloužila původně hlavně pro komunikaci pracovníků Spojů a později i vysokých státních úředníků. Byla vypnuta v roce 1999. (PaulxH)
  • Pri prvom pristaní v nacistickom Nemecku povie Ing. Bauer (Vlastimil Brodský): „Už sa teším na von Brauna. O tomto sa mu ani nesnívalo“. Wernher von Braun bol nemecký raketový vedec, konštruktér prvej balistickej rakety. Po druhej svetovej vojne sa vzdal americkým vojakom a odišiel do USA, kde zohral významnú úlohu v rozvoji vesmírnych programov, ktoré vyvrcholili pristátím na Mesiaci. Zhabané nacistické rakety, ktoré navrhol, poslúžili naopak komunistickým inžinierom v rozvoji sovietskeho raketového inžinierstva. (ČSFD)
  • Scény z Hitlerova (František Vicena) generálního štábu byly natáčeny za dozoru poradce z vojenského muzea. Podle Theodora Pištěka všechny distinkce, vyznamenání a řády odpovídají realitě. Řádové stužky byly na kostýmy našity v pořadí, v jakém byly uděleny. (Dr. Hawkeye)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama