Reklama

Reklama

Prvok, Šampón, Tečka a Karel

  • Slovensko Prvok, Šampón, Tečka a Karel (více)
Trailer 1
Česko, 2021, 118 min (Alternativní 112 min)

Režie:

Patrik Hartl

Předloha:

Patrik Hartl (kniha)

Scénář:

Patrik Hartl

Kamera:

Tomáš Sysel

Hrají:

Martin Pechlát, David Švehlík, Hynek Čermák, Martin Hofmann, Jana Kolesárová, Zuzana Norisová, Kristýna Boková, Petra Polnišová, Daniela Kolářová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

V příběhu Prvoka, Šampóna, Tečky a Karla si čtyři kamarádi ve středním věku přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se vyřešit svou krizi provokativní hrou a plněním odvážných úkolů. Jak čtyřicátník zjistí, jestli je opravdovej chlap? Jak zabrání korozi svých ideálů, rozplynutí snů a scvrkávání varlat? Prvok, Šampón, Tečka a Karel se pokusí najít v sobě odvahu udělat pořádnou kravinu jako zamlada. Nebo aspoň odvahu za všech okolností říkat to, co si opravdu myslí. Kdo splní úkol, není sráč… (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (636)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Já jsem hlavně rád, že jsem taky konečně cílová skupina nějakýho filmu a asi i proto mě to moc sedlo. Je tam humor, ale tak akorát, jinak jsem v mnohém všem čtyřem chlapům rozuměl. Patrika Hartla mám rád, ostatně jeho smích má opravdu nakažlivý účinek a se Studiem Dva mu rovněž fandím. Casting povedený, velmi zajímavě obsazený i opravdu hodně vedlejší role, je vidět, že Patrik je u herců oblíben. Titulní čtevřice jsou všechno sympaťáci a ještě ke všemu dobří herci, takže v tomto ohledu na kvalitku, ale já jsem hlavně nadšen, že jako chlap mám film u kterýho si můžu dát kdykoli pivko a popřemýšlet o mých krizích, o vztazích, o životě. Super díky, Patriku. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Vo finále som ostal absolútne prekvapený. "Prvok, Šampón, Tečka a Karel" tak trošku naznačuje, že naši českí susedia ešte nezabudli, čo je to humor. Kým rok 2020 českú komédiu absolútne pochoval niekam na dno ("Chlap Na Střídačku" , "Bourák" , "Štěstí Je Krásna Věc" , "Casting Na Lásku"), tu sa bude rozprávať úplne iný príbeh. Musím povedať, že všetci z našej ústrednej štvorice podali skvelé výkony, film je vtipný na správnych miestach a je dramatický na správnych miestach. Reálne by som povedal, že film je asi viac drámou než komédiou. Alebo v istom momente im ide humorná karta, no potom nám tvorcovia viac odhalia karty a uvedomil som si, že je to celé vynikajúco napísané. Nečítal som knihu, no ak je to spracované rovnako ako vo filme, tak sa nedivím, že ide o tak skvelý zážitok. Pretože všetci čo sa do toho zapojili tento film spravili skvelým. Osobne by som povedal, že jediné čo ma iritovalo na filme bolo, že sa tu často objavia talentovaní herci, ktorí majú na viac, než byť zasadení len do malej role, ktorá je tam na pár sekúnd alebo minút. A keby ide o jedného, tak mi to nevadí. No tu ich bolo skutočne poriadne veľa. A ide o role, ktoré mohol zahrať ktokoľvek. No musím uznať, že už dávno som sa necítil pri českom filme tak dobre ako tu. A skoro som uvažoval o svojom najvyššom ratingu. Keď som si to ale v hlave rozležal, nejaké zakopnutia by som tu predsa len našiel. No to priateľstvo, tá úprimnosť a dobré nápady ma skutočne pozitívne prekvapili. Jeden z najlepších českých filmov posledných rokov. Hodnotenie: A ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

Asi nejlíp moje podstatné výtky vystihuje komentář Idego. Pro mne je tenhle film chameleonem, který se tváří na oko jako komedie, ale je to jen a jen neředěná depka, dokonce s tragickým koncem. Protože do komedie se smrt jedné  z hlavních postav prostě nehodí. (A neberu to jako spoiler, o tom tady píše kdekdo.) Je to asi podobné, jako kdyby v detektivce podle Agathy Christie přistáli mimozemšťané. Také mi vadí naprostá plochost charakterů ženských postav - manželka je mašina na rození dcer, kterou první problém odrovná tak, že skončí v nemocnici, ostatním holkám jde jen o sex, snad jedině maminka policajta je nějakým způsobem zajímavá. Spousta linií není dořešena. Jak to skončilo s tou IT firmou? Co chudák ta holka, co má s rejžou syna? Ti dva se po její nevěře usmíří, nebo ne? Polda jde za tlustou sestřičkou ze zoufalství, nebo ne? Jak dopadly reklamy? Vymaní se polda z vlivu matky? Dost se bojím, aby se nechystal druhý díl. Vlastně ty postavy se za celý film odnikud nikam nepohnou - polda bude pořád bydlet u mámy, ajťák pořád nebude vědět, jestli své ženě může věřit, dlouhán bude mít doma čtyři dcery a pořád malý plat, jen rejžova postava vypadala, že prožije nějaký přerod, ale to se asi panu autorovi kdovíproč nehodilo do krámu. Oceňuju slušnou kameru, lokace a střih. Vadí mi opět snaha dělat humor z chlapů převlečených za ženské  viz Láska na špičkách. Ha ha ha. Takže depresivní film s mimikry komedie, který depresivně začne, pokračuje a skončí. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

I kdybych si odmyslel svou odvěkou averzi k filmovým adaptacím knižních bestsellerů (respektive averzi k Hartlovi samotnému, byť v jeho případě je asi spíš přesnější mluvit o mé dokonalé lhostejnosti, protože mě jeho knihy absolutně nezajímají, nehodlám na tom nic měnit, a vlastně jsem se o tom člověku dozvěděl relativně nedávno, a je mi asi tak sympatický jako Evžen Boček, tedy vůbec), stejně by mě to moc nenadchlo. Trailer vypadal slibně, ale z výsledné projekce jsem si neodnesl nic moc víc, než občasné uchechtnutí (třeba nad natáčením té nádherně debilní reklamy na polévku), a z herců mě tam bavil jen Hofmann (kterého miluju kdekoli se objeví, poté co jsem ho objevil v seriálu Most). Přišlo mi to do jisté míry odtržené od reality (byť třeba ne tak moc, jak u Vejdělkových filmů), irituje mě ten příšerný název knihy/filmu, některé motivy tam pro mě z nepochopitelných důvodů vyšumí do ztracena (Tečkovy urologické potíže), a celkově mi ty postavy přišly dost nevěrohodné, a proto mě irituje představa, že by snad měly někoho reprezentovat. Nové české filmy a priori nezatracuji, ale zrovna v tomto případě se nemohu ubránit dojmu, že kdybych ho neviděl, o nic moc bych nepřišel. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Typicky utahaná tuzemská spotřební komedie, jejíž největší síla ale poměrně překvapivě tkví v propracovaných charakterech, které navíc velmi trefně reflektují chlapské pocity. Snímek Prvok, Šampon, Tečka a Karel režiséra a zároveň i tvůrce knižní předlohy Patrika Hartla rovněž zaujme i plejádou známých hereckých tváří či vtahující nosnou premisou. Je tedy vážně velká škoda, že scénář je poměrně dost děravý, což jde ruku v ruce s neúměrně nataženou stopáží, při níž se několikrát na displej hodinek zkrátka podíváte. Ve finále tedy dostaneme zcela průměrný snímek, na který si za pár měsíců vzpomene jen málokdo. Škoda. (Netflix) ()

Galerie (33)

Zajímavosti (27)

  • V Prvokovi je celkem devadesát postav a režisér Patrik Hartl si přál, aby i ty nejmenší, které se mihnou plátnem jen na pár sekund, ztvárnili špičkoví herci. Z miniúloh si herci vybírali sami. (rakovnik)
  • První klapka filmu padla poslední říjnový víkend roku 2019. (SONY_)
  • Námět nejdříve Patrik Hartl zpracoval jako filmový scénář. Následně ho převedl do knižní podoby. Se scénářem pomáhala dramaturgyně Iva Jestřábová. (JT19)

Související novinky

Podzimní VOD novinky na CANAL+

Podzimní VOD novinky na CANAL+

19.10.2023

Vypadá to, že babí léto je za námi a teplé počasí se s námi letos už definitivně rozloučilo, takže pokud hledáte způsob, jak trávit chladnější podzimní večery, máme pro vás pár tipů na filmy a… (více)

Reklama

Reklama