Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

Luk Skywalker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět je to dobře natočeno, nenudilo mě to. Hned zkraje 3.dílu je připomenuto, že je František Lotrinský děvkař (což je zde nakonec důležitá věc). Je to hodně dramatické a je zde dost sledována změna charakteru a projev problémů říše na osobním životě Marie Terezie, což je změna oproti dřívějším dílům. Jelikož jsem si nereprízoval předešlé díly, tak mi změna hlavní herečky nějak nevadila (i když ta předchozí je hezčí) a nejspíš si toho opět filmaři dost vymysleli, aby jim to pasovalo, ale budiž. V třetím díle dominuje baron Trenck, který sehrál historickou úlohu a v 4. dílem je to ten hlavní jezuita a tvrdá srážka s realitou, která způsobí prozření Marie Terezie. Myslím, že i dnes by mnoho lidí toto prozření potřebovalo. Na případné další díly si rád počkám a podívám se. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přibylo krve, samých keců, ubylo romantiky. Co zůstalo jsou krásné lokace, drahé kostýmy a historicky slušně poučný příběh. Trošku to vzalo jiný směr, ale i tak to bylo koukatelné. Čtvrtý díl jede v podobných kolejích, ke konci se zcela vytrácí hezká akční hudba, žádná romantická se nekoná, i když filmový příběh k tomu směřuje. Škoda. Jinak konec jak z červené knihovny. Hudba: Roman Kariolou ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

(-"- 1. a 3. díl) Předně nechápu, proč je tu tahle trojdílná televizní minisérie rozdělena na tři samostatné (dvoj)filmy a nejde okomentovat celá najednou. Ale budiž, jsou na světě horší věci. Třeba seriál o Marii Terezii samotný. Češi totiž opět dokonale dostáli své pověsti plebejců a nedůstojných tajtrdlíků, a filmový životopis habsburské panovnice pojali jako odlehčenou taškařici s šaškujícími a přehrávajícími herci a herečkami, většinou s herci českými, kteří svoje postavy šlechticů často hrají podobně, jako by hráli děvečky a čeledíny. A když už se tvůrci v některých scénách výjimečně snaží o vážnost či mužnost, oduševnělý a citlivý divák se musí zalykat trapností. Provinciální buranství je bohužel můj hlavní dojem z celé ságy, kterou jsem zhlédnul tak trochu nedobrovolně (ehm, ještě že přítelka nečte moje komentáře). A ani interiéry i exteriéry všemožných šlechtických sídel nezaručují aspoň příznivý vizuální dojem - celé dílo má sexappeal československé televizní inscenace. Nutno ještě podotknout, že se nejedná o film historický, ale o film pseudohistorický, natočený podle scénáře jakési pí scénáristky, a ne podle scénáře napsaného seriózním historikem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

-3* Tak se nám zase po 2 letech objevil závěrečný díl o Marii Terezii. Komentář následuje, ať to máme celistvý. Rok 2017 a první dva díly: tahle televizní rakousko-uherská koprodukce v mých očích nedopadla tak špatně jak ji mnozí popisují a beru ji jako vkusný vhled do dospívání a vladaření první císařovny Marie Terezie pro nejširší publikum. Tím pádem se bulváru vyhnout nešlo a nikdo snad nemohl čekat od dvoudílné dramatizace života bůhvíjakou životopisnou přesnost. Casting mi nijak zvlášť nevadil, dobová stylizace mi přišla velmi slušná a scénář normální. Druhá část mě bavila víc, protože v ní bylo mé oblíbené politikaření. Rok 2019 a II. série (3, a 4. díl): Tímto pokračuje životopisné dílo o slavné vládkyni (tedy v našich luzích a hájích). Třetím dílem jsem byl dost zklamán, protože některé postavy byly zahrány nevěrohodně k té době a působily doslova jako karikatury. Vesměs mě to unudilo a skoro jsem usnul. V posledním díle se to zlepšilo a nebo jsem si zvykl, ale rozhodně zobrazované události už byly zajímavější a udržely mou pozornost do konce. Rok 2021 a III (5. díl): Poslední díl nevybočuje z celého konceptu a změnila se jen herečka v hlavní roli, ale ostatní ani moc ne. Uzavírá kapitolu zejména rodinnými událostmi v císařské rodině - výchovou a přípravou dětí na vdavky a tím udržování dobrých vztahů se sousedy. Ve výsledku je stejně "tuctový" jako předešlé díly , ale koukatelné to je. Celý koncept bych nakonec ohodnotil slabšími 3 hvězdičkami a nevidím důvod se k tomu vracet a to raději si přečtu o ní nějakou knihu.  [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třetím a čtvrtém dílu zůstává už jen pachuť. Kromě pokleslého bulvárního českého dabingu navíc historicky nepodložené fabulace z initmního života MT ve stylu Blesku a Aha. Vůči Marii Terezii urážlivé. Navíc celkově točeno záměrně v protikatolickém duchu, barokní zbožnost ukázána zkresleně jako něco perfidního a pokryteckého (v prvních dvou dílech to ještě nebylo tak okaté).... ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • Natáčelo se mj. na zámku v Roudnici nad Labem a také v nedalekém Terezíně. Jedná se o scény, kde Marie Terezie (Stefanie Reinsperger) navštíví své vojsko. (Wladi.mir)
  • Natáčecí místa: arcibiskupský zámek v Kroměříži, zámek a zámecká zahrada v Jaroměřici nad Rokytnou, zámek Valtice, zámek Jaroslavice, vodní mlýn ve Slupi, Mahenovo divadlo v Brně. (violoncello)
  • Jméno domnělého milence Marie Terezie (Stefanie Reinsperger) Andreje Hadika není smyšlené. Jednalo se o skutečně žijícího uherského hraběte a rakouského polního maršála slovenského původu. Proslavil se v Sedmileté válce (1756–1763), zejména obsazením Berlína. (stefji)

Reklama

Reklama