Reklama

Reklama

25 let neviny

(festivalový název)
  • Polsko 25 lat niewinności (více)
Trailer
Polsko, 2020, 112 min

Režie:

Jan Holoubek

Scénář:

Andrzej Gołda

Hrají:

Piotr Trojan, Agata Kulesza, Dariusz Chojnacki, Jan Frycz, Łukasz Lewandowski, Mikołaj Chroboczek, Andrzej Konopka, Julian Świeżewski, Magdalena Różczka (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Obyčajný život prostoduchého dobráka Tomka Komendy (Piotr Trojan), ktorého snom je stať sa jedného dňa automechanikom, sa obráti nohami naruby po tom, ako bol omylom obvinený z násilnej vraždy a odsúdený k 25 rokom do väzenia. (sochoking)

Videa (1)

Trailer

Recenze (130)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Po čase som videl silný film, film o beznádeji. Beznádeji jednoduchého človeka, ktorého na 17 rokov zomlela bezduchá mašinéria, ktorá si v záujme vlastných profitov neváha prispôsobiť fakty a mať problém čo najrýchlejšie z krku. Aj keď bolo filmov na podobnú tému nakrútených hodne, máloktorý ukázal bezmocnosť obete nielen pri manipulovanom vyšetrovaní, ale aj pri väznení, v ktorom ľudská spodina cíti príležitosť a potrebu dokazovať svoju "morálnu" prevahu nad przniteľom a vrahom dievčaťa. Tie štyri hviezdičku sú istotou, pretože zatiaľ trochu váham nad plným počtom, aj keď pravdupovediac neviem pomenovať omyly a nedostatky, ktoré by stáli za odňatie hviezdičky. Možno neskôr. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Zvykej si, že seš v base. Tady má pijavice, krysa a šváb větší právo než ty." ________ Byť je Polsko v politických otázkách neustále víc autoritářskou zemí (bohužel), poláci opět dokazují, že jejich filmy jsou nepřekonatelným etalonem evropský kinematografie, poněvadž protentokrát si natočili vlastní Shawshank - akorát s tím rozdílem, že se nejedná o fikci, ale o příběh, který se reálně stal.... Tato těžko uvěřitelná filmová balada, která adaptuje životní mozaiku Tomasze Komendy - jehož role se zhostil fenomenální Piotr Trojan - demonstruje absolutní neschopnost, zkorumpovanost a nehoráznou byrokracii polského státu, a autenticky reflektuje, že nezávislá justice v Polsku prakticky neexistuje - tohle navíc platí dvojnásob co se týká debility policie (takže ACAB) - nemluvě o bigotní nátuře konzervativní polský společnosti, jejíž nátlak musela Tomkova rodina snášet.... Právo i spravedlnost - mimochodem název současný vládní strany, zkratka PiS - jsou prázdný fráze a falešný pojmy. Žádné peníze ani finanční odškodnění v hodnotě několika milionů zlotých nemohou vynahradit a napravit křivdy, které chudák Tomasz Komenda v nehumánních podmínkách vězeňského systému zažil - a radši ani nechci pomyslet, kolik takových Tomků Komendů odsouzeno bylo, odsouzeno je, a odsouzeno za nevinnost ještě bude. O to víc je fascinující ono uvědomění, že '25 let nevinnosti' je režijní debut zelenáče Jana Holoubka. Smekám.... #jebatPiS [#FILMOVKA2021🎬] ()

Reklama

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Tak tohle musel s Polskem určitě zahýbat, respektive, asi to ještě nějakou dobu hýbat může. Navíc se mi neustále dokazuje, že Polská kinematografie je ne vzestupu. Nám nechybí ani tak peníze, jako schopní lidé. Máme jenom skupinu lidí, kteří se za schopné považují. Navíc Holoubek se ukazuje jako parádní režisér, všechno, co jsem od něj viděl bylo na vysoké úrovni, takže se těším na další, co přijdou. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Na recenzi si musel tento film pár týdnů počkat, neboť bylo velmi obtížné jej dostat z hlavy a popsat ho objektivně a bez emocí...pokud je to vůbec možné. Mohli bychom říct, že těží z tématu, který se prostě a jednoduše dobře prodává, protože vězeňská dramata byla vždy favority v širokém spektru diváků. Ovšem v tomto případě by to bylo sobecké, neboť forma zpracování, jakou režisér zvolil je nanejvýš působivá, že se patrně všem nesmazatelně vryje hluboko pod kůži. Něco tak intenzivního a tísnivého tu hodně dlouho nebylo a dost možná už znovu nikdy nebude. O to temnější film je, že jej napsal sám život. Je zapotřebí vyzdvihnout patrnou výpovědní hodnotu, která snad minimalizuje počet podobných případů a nakope prdel nejen justici, ale i dalším rádoby spravedlivým orgánům. Těžkotonážní příběh, který by se neměl nikdy opakovat, neboť je to otázka života a smrti. Dal však vzniknout impozantnímu filmu, který syrově prezentuje, jak vypadá peklo. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Bez velkých gest, heroizování, přehánění a dalších nadbytečných ale často používaných berliček , háčků a dalších filmových kudrlinek podaná   a zejména lidsky opravdová výpověď o  člověku, který přežil peklo.   Srovnání s Présumé coupable je zcela na místě, byť tam je systémové zmrdství křižováno mnohem detailněji. Síla obžaloby onoho systému zajišťujícího oddělení zrna od plev v rámci lidské společnosti však ani v jednom z těchto snímků nijak neztrácí na působnosti a pocit, že musíte někomu rozbít hubu, se spolehlivě dostaví u obou.  18 let života ve vězení se stigmatem pederasta asi opravdu nelze vyčíslit penězi, ale vcelku by mě zajímalo, zda byli ti, kteří v době odsouzení Tomasze Komendy představovali slepou spravedlnost, postaveni před soud. A to od vyšetřujících policistů přes prokurátora i Komendova obhájce až k soudcům všech instancí. Nějak jsem se o pokračování téhle kauzy nikde nic moc, kromě vyplaceného odškodného nedočetl.  A teď tu o trestu smrti... ()

Galerie (9)

Zajímavosti (11)

  • Filmovalo sa na viacerých miestach v poľských mestách Varšava, Wroclaw a Zabrze. (MikaelSVK)
  • Vďaka Komendovmu prípadu sa začali médiá v Poľsku venovať téme justičných omylov aj nezrovnalostiam v iných prípadoch odsúdených, ktorí sú možno vo väzení neprávom. V súčasnosti sa podľa režiséra filmu Jana Holoubka v Poľsku hovorí minimálne o dvoch takýchto prípadoch, ktoré boli znovu otvorené. (siloalampa)
  • Komenda sa nádeje na prepustenie podľa svojich slov vzdal po desiatich rokoch a prestal aj veriť v Boha, ktorého márne žiadal o pomoc. Spomínal, že až keď sa začal modliť k pápežovi, bol nakoniec oslobodený, a tak sa bol pápežovi Františkovi vo Vatikáne po prepustení v roku 2018 osobne poďakovať. (siloalampa)

Související novinky

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

Šarlatán má 10 nominací na polské Orly

24.04.2021

Polská filmová akademie zveřejnila kompletní seznam nominací pro Polské filmové ceny - Orly v rámci jejich 31. ročníku. Akademici letos vybírali ze seznamu celkem 130 děl, z čehož bylo 31… (více)

Reklama

Reklama