Reklama

Reklama

Zelený rytíř

  • USA The Green Knight (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Tento příběh začíná v dobách kdy čest byla nadevše a odvaha dělala krále. Temnějším způsobem převypráví epický středověký fantasy příběh z legend o Artušovi. Chrabrý ale svéhlavý rytíř kulatého stolu Sir Gawain, synovec krále Artuše, se vydává na troufalou cestu, na jejímž konci ho čeká osudový vyzyvatel - obrovský a tajemný Zelený Rytíř. Sir Gawain na této pouti, během níž blíž poznává i sám sebe, musí čelit duchům, obrům i zlodějům, aby dokázal, že je hoden cti v očích jeho rodiny a celého království. (Forum Film CZ)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (319)

HAL 

všechny recenze uživatele

Extatická estetická nádhera, a vskutku Artušovské vyprávění v nejčistší podobě - bez blockbusterového pozlátka a plné alegorických obrazů, ponor do nitra hlavního hrdiny místo klouzání po povrchu magického světa. Což samozřejmě neocení každý. Po Kurzelově Macbethovi a Refnově Valhala Rising další výrazný artový historicky-mytický film. 8/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Člověk je tvor společenský a jako takový je nucen hrát prakticky po celý život společenské role. Jejich popírání přináší nepochopení, izolaci a opovržení okolí. Jsme zkrátka svobodní mnohem méně, než si ve své pýše myslíme. Hrdina snímku Gawain není příkladný rytíř, vlastně o tu pozici ani nestojí a rytířské ctnosti jsou mu tak nějak ukradené. Když je ale konfrontován s královským dvorem a přáním samotného královského majestátu, dopustí se z horlivosti činu, který znamená konec jeho dosavadního života. David Lowery dělá dlouhý nos na fanoušky komerčních fantasy pohádek a svůj film zlomyslně zbavuje všech obvyklých žánrových prvků, které publikum v podobných produkcích s oblibou vyhledává. Místo toho servíruje pomalou, obrazově vyšperkovanou cestu svého hrdiny za naplněním jeho osudu. Je to putování, kde Lowery Gawaina soustavně shazuje a zbavuje jakékoli vznešenosti a hrdinskosti. Oplátkou ho ale činí hluboce lidským a, jak ukazuje závěrečná konfrontace se Zeleným rytířem, ochotným přijmout svůj úděl. Film jsem viděl v rámci Ozvěn karlovarského festivalu až pozdě večer a to mi jako "skřivánkovi" nepřidalo. Nevyhnul jsem se vzhledem ke komornímu charakteru díla několika mikrospánkům, což ho stálo hvězdičku. Odpolední představení by Zeleného rytíře možná katapultovalo k metě nejvyšší, protože režisér se strefil do mého vkusu a udělal na mě pozitivní dojem. Odměním ho 80 % a doporučuji snímek vidět pokud možno na plátně, kde vynikne jeho vizuál. ()

Reklama

Ruut 

všechny recenze uživatele

No budiž no. Občas taková dospělácká variace na mýty a legendy nevadí. Samozřejmě Ospalé díře ani po ty kotníčky, ale vizuál by opravdu šel a je vidět, že i za pár šupů může být hodně muziky. Hlavní problém filmu vidím už v popisku traileru, který láká na nejnovější film UZNÁVANÉHO režiséra... tak to ani omylem.. A vo tom to je ... ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Kompilace pagan videoklipů a ilustrativních animací ve strategických videohrách u které jsem moc rád, že se natočila a zvládla si udržet tu scénickou podobu aniž by si pomáhala obvyklým zlehčováním. Kolektivní zážitek v kině prvotřídní, protože otrávený odfrkávání borců s mobilama, co šli na něco jako Witchera, ke konci nabíralo intenzity astmatického záchvatu. Má to svý problémy - Dev Patel nemá potřebné charisma, projevy digitálních lišek by neměly přesahovat délku fráze 'Chaos reigns.' a bohužel pro film musíme pracovat i s tím, že vznikl ve stejném světě jako Kurzelův Macbeth. Přesto by bylo škoda se v něm zbytečně nimrat a povyšovat už jen proto, že podobný typ zážitku je v současném kině skutečně vzácný. A navíc 15 fakin mega?! Věřte, že to vypadá na pětinásobek. ()

maddy 

všechny recenze uživatele

Krásne nasnímané s priam dychberúcimi zábermi a fantastickou dobovou hudbou, ale v tomto prípade u Davida Loweryho jednoznačne vyhrala forma nad (akýmkoľvek) obsahom. Deštrukcia mýtu o stredovekom hrdinovi je síce dobrý základ, ale tam kde základná myšlienka v predošlom filme režiséra - A Ghost Story - slúžila k rozvíjaniu ďalších myšlienok, úvah a emócií, The Green Knight sa počas celej stopáže nikam neposunie a nedopracuje. Celé putovanie titulného hrdinu je tak skôr iba sled síce dychberúcich, ale vo výsledku len obyčajných fantasy scénok neprepojených žiadnou spoločnou ideou. A aj samotné emočné zaangažovanie s hrdinom sa dostaví až v posledných 15 minútach filmu, i keď aj tu sa obávam, že to bolo skôr vhodne zvolenou piesňou, než čímkoľvek iným. Vo výsledku, tak po natešení z trailerov jednoznačné sklamanie. Formou je síce The Green Knight za plný počet, obsahovo (myšliekami, metaforami) dosť prázdnota. A komu nesadli predošlé filmy od Davida Loweryho (The Old Man and the Gun, A Ghost Story, Ain't Them Body Saints, The Yellow Birds), tak s The Green Knightom to bude skúšať zbytočne, tu sa toho dejovo deje ešte menej, než v predošlých filmoch od tohto režiséra. CELKOVO: 6/10 ()

Galerie (26)

Zajímavosti (7)

  • Essel (Alicia Vikander) nosí na své kápi rolničky, jelikož ve středověku bylo zvykem lidi považované za nečisté, tedy prostitutky či malomocné, upozornit tímto způsobem na jejich přítomnost. (NiWi)
  • Natáčení započalo v březnu 2019 v Ardmore Studios v Irsku. (fiLLthe3DD)
  • Film je inspirován básní z konce 14. století s názvem „Sir Gawain a Zelený rytíř“. (Duoscop)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Filmový festival SXSW bude online

Filmový festival SXSW bude online

03.04.2020

Jedna z mnoha událostí, které doplatily na současnou pandemii, byl i filmový festival v americkém Austinu South by Southwest. Na akci se tradičně setkávají filmaři z celého světa, promítají se… (více)

Reklama

Reklama