Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pete Mitchell (Tom Cruise), odvážný mladý letec přezdívaný "Maverick", se začíná stávat nejlepším z nejlepších. Je vyslán na pětitýdenní kurz do kalifornského Miramaru na školu pro elitní vojenské piloty, které se říká Top Gun. Zde se vznětlivý pilot utká s těmi největšími esy v oboru a setká se nejen s vnadnou astrofyzičkou a leteckou instruktorkou Charlie (Kelly McGillisová), ale také s geniálním a velmi soutěživým spolustudentem "Icemanem" (Val Kilmer), s nímž od samého začátku svádí bezohledný boj o prvenství. Zatímco je však Maverick pronásledován záhadnou smrtí svého otce, bude schopen zkrotit svou divokou povahu a získat tak nejen prestižní trofej Top Gunu, ale i srdce milované dívky? (HBO GO)

(více)

Videa (14)

Trailer 2

Recenze (881)

sud 

všechny recenze uživatele

Top Gun je bezesporu film 80. let se všemi klady a zápory. A v tomto případě ty zápory bohužel převažují. Odečtu-li pěknou ústřední píseň a pohlednou Kelly McGillis, zbyde mi armádní náborovka s tunou propagandy a nepříliš povedenými akčními scénami. Od doby vzniku už několikrát přešel Štědrý den, z Toma Cruise se stal skvělý herec, z Tonyho Scotta prestižní tvůrce kvalitních akčních filmů a celý film byl náležitě zparodován ve Žhavých výstřelech. Některé filmy nestárnou, Top Gun k nim IMHO nepatří. 40%. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Juhuhů, to byl hit české pirátské videodistribuce 80. let a na počátku 90. let i kin. Kdo neviděl, byl totál lůzr. Očití svědkové popisují hrůzné scény hromadných dívčích orgasmů při pohledu na zpocené tělo ocelového Toma Cruise lesknoucí se v zapadajícím Slunci. Tony Scott dokazuje, že sebevětší chudost leteckých scén se dá zachraňovat brutrálním střihem. Někde tady se rodí v hlavě tehdejšího cucáka jménem Michael Bay nápad, jak pořádně popadnout film za koule a sestříhat něco, co jsme neviděli, oblítávat co jsme neobletěli. A že nemáme migy? Nevadí, dáme tam F-5 a budeme jim děsně vážně říkat MiG-28. Že takový letadlo neexistuje? Ale pane, on divák se chce vznášet na řídké vlně milostné zápletky sexy poradkyně a nevycváleného pilota, co znásilňuje čtrnáctku, teda F-14, a rozum by to celé mohl jen pokazit. Každopádně největší sra(n/j)da filmového nebe, parodovat netřeba. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Náborové video amerických vojenských aerolinií je hodně sexy a kdybych neměl ploché nohy, tak už dávno sedím v kokpitu stíhačky a bombarduju všechny ty zákeřné přičmoudlíky, které nedemokraticky odmítají dodávat zdarma ropu do USA. No jo, já vím, že je to hovadina, ale mám na ni z dob nekontrolovaně splašených hormonů jen ty nejlepší vzpomínky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Je tomu už řada let, co jsem viděl Top Gun. Bylo tedy na čase po dlouhém a vyčepávajícím povídání uživatele Enšpígla se na tenhle film znovu podívat a zhodnotit, jestli je skutečně pravda to, co říká. Myslím si ale, že u jeho hodnocení je podstatná i doba, ve které ji viděl. Po pádu komančů, v eufórii a radosti. Top Gun v kině v ten moment musel být něco jako seslání dárku od Boha z nebe. A já to beru. Jen škoda, že já to takhle nevnímám. Každopádně frajer Tom Cruise a výborná muzika mluví za vše. Tony Scott vždycky moc dobře věděl, co chce natočit. Top Gun tak navždycky zůstane jeho nejupřímnějším filmem se vším všudy. A ta muzika, ta se ve světě nikdy neztratí. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Člověk by měl trochu držet palce hlavním hrdinům (nebo alespoň někomu), aby ho film vtáhl a bavil. "Top Gun" u mě v tomto směru nezafungoval: frajírek Cruise pro mě byl jen prototypem arogantního blba, jeho buchta mi byla ukradená a vedlejší postavy jsou charakterově ploché loutky do počtu. Ani stíhačky mě neberou, takže z mého hlediska byla tahle akčně-romantická reklama amerického letectva ztrátou času. 40% ()

Galerie (75)

Zajímavosti (123)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 180,3 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 357,3 mil. (NIRO)
  • Ve scéně, kdy Charlie (Kelly McGillis) nahání Mavericka (Tom Cruise) poté, co ji ignoroval, doslova prolítne křižovatkou, kde zastaví hned několik aut, včetně dvou automobilů jedoucích stejným směrem. Nicméně v následujícím záběru je tam pouze jedno auto. (Armin82)
  • F-14 Tomcat měl max. rychlost až 2 500km/h a Northrop F-5 Tiger II max. 1 700km/h, ale až ve velkých výškách. Nikdy by za sebou neletěly, jelikož by mu reálně F-14 v nouzi bezpečně odlétla. (verbalek)

Související novinky

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

Zemřel herec Clarence Gilyard Jr.

29.11.2022

Ve věku šestašedesáti let odešel americký televizní, filmový a divadelní herec Clarence Gilyard Jr., jehož si většina diváků vybaví z televizních obrazovek jako rangera Jamese Trivetta, věrného… (více)

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

Top Gun: Maverick letí k dalším rekordům

05.06.2022

Že bude pokračování legendárního Top Gunu úspěšné, se vědělo už dávno. Cruisova pocta létání (a jemu samotnému) ale přesto překonala očekávání a zajistila mu kriticky i finančně nejlepší premiéru… (více)

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

Pokračování Top Gunu je prý filmem roku

13.05.2022

Na internet čerstvě dorazily kompletní recenze k dlouho očekávanému a také dlouho odkládanému pokračování Top Gunu, a podobně jako reakce ze sociálních sítí v uplynulých týdnech jsou kritické ohlasy… (více)

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

Nové detaily o vesmírném projektu Toma Cruise

01.02.2022

V roce 2020 bylo oznámeno, že Tom Cruise, scenárista Christopher McQuarrie a režisér Doug Liman plánují natočit vůbec první hraný film kompletně ve vesmíru, do projektu měla být zapojena NASA, SpaceX… (více)

Reklama

Reklama