Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Dobry_clovek k tomuto seriálu (3)

Osada (2021) 

Ono to vůbec nemuselo být tak špatné jak to nakonec dopadlo. Společenství různorodých lidí, které spojuje jedno místo ( navíc místo tak výsostně české ) je pro dobrého scénáristu s fantazií pravým pokladem. Stačí si za příklad vzít třeba MASH, který ( odmyslíme-li si válečné prostředí ) je takovou americkou " osadou ", v níž se odehrávají skutečně lidské příběhy, neustále se něco děje, vtip střídá vtip a vydrží to jedenáct sezón. U této české Osady to ale drhne hned od začátku. Skutečně to působí jako když dáte na jedno místo několik dobrých herců ( kromě Petry Nesvačilové ) a řeknete jim: " tak a teď improvizujte a my to potom nějak sestříháme a uděláme z toho seriál ". Ano, jsou tam scény, u kterých se člověk usměje, ale že by člověk vyprsknul nad neočekávaným vtipem, to tedy ne. Upřímně, spíš se člověk pronudí od jedné dobré repliky k druhé, protože tu chybí dobrá režie, střih a dramaturgie. Ale především - v MASHi byly všechny postavy uvěřitelné, včetně toho cvaklého Maxe Klingera. V Osadě nejsou žádní skuteční lidé. Jsou to karikatury plné klišé a předsudků, přehnané do absurdna. Nejsem znalec Petra Kolečka. Vlastně jsem od něho asi viděl jen toto a Okresní přebor a i v Okresním přeboru šlo v podstatě o karikatury, ale tím, že tam se jednalo jen o lidi z jednoho oboru - fotbalu, to nepůsobilo tak upoceně jako když na jednu plochu dáte vesnického burana, ajťaká, Žida, Moraváka a čecho - američana. Taková směsice různorodých lidí totiž potřebuje daleko větší scénáristickou péči aby působila kompaktně a uvěřitelně a ne jen jako scénka na studentském večírku, kde si každý vybere co bude hrát podle toho, jakou si doma našel masku. Za mě se tedy jedná o naprosto nevyužitý potenciál něčeho, co klidně mohlo být v budoucnu považováno za kultovní sitcom. ()

Epizoda 3 (2023) (S02E03) 

Hlavní rozdíl mezi první a druhou sérií je v tom, že už i dobří herci začínají přehrávat. Humor navíc začíná sklouzávat do klasicky českých buranských dialogů ve stylu Zdeňka Trošky. Doufal jsem, že i režisér pochopil, že Petra Nesvačilová není herečka a rozchodem s Radkem Holubem jí dal důstojnou šanci odejít, ale zdá se, že se zase v příštích dílech vrátí. Ať se na mě pan Bajgar a spol. nezlobí, ale i filmově to působí strašně amatérsky. Vůbec to nevypadá jako seriál pro televizi, tím méně veřejnoprávní, ale spíš jako YouTubová taškařice party nadšených amatérů, kteří si pro vlastní radost něco natočili. Smutné je, že scénárista neví, že Ježíše ukřižovali Římané, ne Židé, a nikomu ze štábu to nedojde a klidně tuhle repliku nechají projít. To je jen ale taková třešnička na tom celém, poněkud žluklém, dortu. ()

Epizoda 4 (2023) (S02E04) odpad!

Je to stále horší a horší. Scénář je nezajímavý, vtipy prvoplánovité a dopředu odhadnutelné a na hercích je znát, že si scénář přečetli těsně před natáčením, na jeden ( možná dva ) pokusy to zahráli a zase odjeli pryč. I Radek Holub a Ivana Chýlková totiž hrají špatně, což se u nich nevídá často. Mně připadá, že Kolečko má v zásadě jen tři témata - burani, sex a vulgarita. Ono to jednou, dvakrát, může být i zajímavé, ale jak je to pořád dokola, je z toho trochu nuda. Návrat " herečky " Petry Nesvačilové na scénu je jen poslední třešnička na už dost žluklém dortu. ()

Reklama

Reklama