Reklama

Reklama

VOD (1)

Série(2) / Epizody(23)

Obsahy(1)

Češi jezdí na chatu. Jezdí tam proto, aby byli v pohodě. A v pohodě budou, i kdyby se kvůli tomu měli zabít... Komediální epizodický seriál Osada zkoumá s velkým nadhledem český fenomén chataření. Kde jinde se mohou potkat tak různorodé a odlišné postavy než v chatařské kolonii? Milionář, který tají svůj majetek, aby zůstal v osadě oblíbený. Spisovatelka románů červené knihovny. Nepraktický ajťák, který i dříví seká podle návodu na internetu. Voják speciálních jednotek v záloze, který ve skutečnosti pracuje jako kadeřník v salonu své ženy. A další svérázné figury, které mají společné jen jedno – chataření... Do chatové osady Záhoří jezdil už jejich děda, jejich rodiče a budou jezdit i jejich děti. Platí neměnná pravidla a tradice. Přestože se svět mezitím změnil. Někdo zbohatl, někdo naopak. Stali se z nich pravičáci i levičáci, Pražáci i Moraváci, liberálové i milovníci tradičních hodnot, staří i mladí. Vzdálili se sobě na hony. Kdeco vidí jinýma očima. Neshodli by se v práci, u televizního programu ani u voleb. Vůbec by se totiž nepotkali. Podle toho to od pátku do neděle v osadě vypadá. Ale nakonec se všichni nějak vrátí k tomu nejdůležitějšímu, co vnímají společně: na chatě je pohoda. Pohoda, i kdyby to mělo stát všecky zbytky sil. A to je taky nejrozumnější evangelium, které by Češi mohli darovat rozhádanému lidstvu: jezděte na chaty a na světě místo válek zavládne pohoda! (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele AgnesDee k tomuto seriálu (3)

Epizoda 1 (2021) (S01E01) 

Nevím, co se na tom lidem tak nelíbí, ale já si to užila. Marná snaha hledat pohodu tam, kde si člověk řekne, že bude, je dost na pováženou, a tento seriál krásně ukazuje to, že to někdy prostě nejde. Navíc si z toho umí udělat legraci. Tento nadhled nad situací je osvěžující a hlavně zajímavý. ()

Epizoda 2 (2021) (S01E02) 

Některé události byly dost předvídatelné, ale i tak to bylo dosti zábavné a jedenkrát jsem se zasmála. ()

Série 2 (2023) (S02) 

První série se mi dost líbila - byla velmi vtipná a sebereflexní, se spoustou "stereotypních" charakterů zobrazujících a zesměšňujících české hodnoty a životní postoje. Právě proto jsem se těšila na druhou sérii. Nebyla jsem si úplně jistá, co z toho tvůrci a Kolečko udělají, ale věřila jsem, že to bude dobré. A jsem celkem zklamaná. Nemůžu popřít, že se některé vtipy nebo situace nepovedly, ale na druhou stranu je tam spoustu věcí, které byly opravdu zvláštní, otravné a nepříjemné na sledování. Všichni sebou navzájem manipulují - Helena manipuluje Milana a naopak, aby se navzájem mstili za své pokažené manželství. Petr manipuluje svým synem Hynkem, aby převzal jejich továrnu na sýry, přestože o to Hynek ani v nejmenším nestojí a v podstatě pod nátlakem podlehne. Lucie manipuluje za pomoci své dcery a nové postavy Gabiky s Fraňkem, aby ho vyhnala ze Záhoří a takhle bych mohla pokračovat dál. Zdaleka nejhorším v tomhle je ale Fraňek, který se z policajta, co inscenuje případy, aby mohl v osadě trávit víc času, začne chovat jako zatracenej kultista studující psychologii, aby mohl manipulovat všemi v osadě, mohl jim ovládat a otravovat život a ještě si do osady tahá cizí holky, které pod manipulativním nátlakem přefikne. Z této konkrétní dějové linky je mi na zvracení. Ale to není vše, co je na této sérii špatně. Všechny dějové linky, až asi na jednu nebo dvě, jsou nedořešené. Seriál má v podstatě otevřený konec. A na některé pod-zápletky se dokonce zapomnělo, jako třeba Ivanina chorobná starostlivost o malou dceru, která mohla být krásným zrcadlem pro právě takové matky, kterých není pomálu. Seriál sice končí krásnou ukončovací větou - "S osadou je konec!" nebo něco takovýho, ale je tu řada nezodpovězených otázek - rozvedou se Rubalovi? Převezme Hynek nakonec továrnu, nebo ji předají nezletilé Arnoštce? Prodají Kociánovi nakonec chatu, jak původně chtěli, nebo zůstanou? Navážou Tony a Lucie nějaký vztah, nebo jsou jenom přátelé? A ještě mám jednu, spíš takovou hnidopišskou otázku - co to sakra bylo za pod-zápletku s Marceliným banem na Instagramu? Proč to tam bylo? Vždyť to nemělo žádnou pointu, akorát si párkrát zakňučela, že nemůže postovat, jinak to nemělo na její charakter ani v příběhu žádný důsledek. ()

Reklama

Reklama