Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Bangkok, rok 1975: Charles Sobhraj je zloděj a podvodník, který se vydává za obchodníka s drahokamy a láká mladé lidi ze Západu do svého bytu, kde je zdroguje a okrade, a mnozí z nich nepřežijí. Herman Knippenberg, mladý diplomat na nizozemském velvyslanectví v Bangkoku, začne vyšetřovat, kde se nachází pohřešovaný nizozemský pár, a tím se zaplete do Sobhrajovy spletité sítě zločinu. Herman je odhodlán zjednat spravedlnost obětem a jejich rodinám, ale Sobhraj a jeho komplicové nemají v úmyslu nechat se chytit a vydávají se na ničivou eskapádu po celém světě. (Viasat)

(více)

Recenze (144)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Po skončení seriálu mám chuť si jít koupit whiskey a oslavit to, že jsem to zvládl bez újmy na zdraví ( Chvílemi jsem si myslel, že to fakt nedokážu dosledovat). The Serpent má své kvality a ocenil bych spíš celovečerní formát 2 hodin, ale takhle v 8 hodinách seriál působí jako starý Fiat jedoucí přes vesnici 30 km/hod, který nehodlá ani jednou zrychlit. Projdem si tedy plusy: Seriál zaujme věrným zasazením do 70.let a exotickou krajinou Thajska, Nepálu a Indie. Hippies tématika a poměrně neznámý sériový vrah Charles Sobhraj, který jako vrah nezaujme, protože podávat jed do pití zvládne každý. Nad ním Bundy, Dahmer a jiní by nejspíš převraceli oči, ale spíš zaujme neotřelou manipulací lidí a hereckým výkonem Tahara Rahima, který je dost možná to nejlepší, co seriál nabízí, ale stačí to? Většině nejspíš Ano, ale mně to bohužel neuspokojilo. Mezi mínusy patří teda především nezáživné a pomalé tempo, kde těch hluchých míst bylo na můj vkus až moc a v půlce jsem zvažoval okamžité stopnutí sledování. Trvalo mi týden seriál dosledovat, což je u mne špatná vizitka, protože pokud seriál chytne, zvládnu jej i za den. Dále otravné flashbacky, těch je tady nespočet. V jedné scéně se jde 2 roky dopředu, za 5 minut o 2 týdny dozadu, za dalších 10 minut 3 roky vpřed a já chvílemi nevěděl už ani v jaké zemi právě je. Fakt, že zde nedojde k žádné vraždě či explicitní scéně zamrzí taktéž, o temnotě, syrovosti, mrázu v zádech zde nemůže být ani řeč a tentokrát se dokonce tvůrci vyvarují i erotickým scénám. Osobně jsem měl problém i s kladnou postavou nesympatického úředníka. Kdyby po něm pátral inteligentní bad ass detektiv, tak to mohl být rozhodně zajímavější duel. Normálním divákům se však seriál líbí, tady patřím k menšině, takže udělejte si názor sami, ale kdo není trpělivý, tak dost možná bude trpět. Neutrální 3 tomu dám, ale pocitově jsem spíš na 2 hvězdy. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Výpravný dobový seriál o podivné existenci jménem Charles Sobhraj, která v sedmdesátých letech okrádala a vraždila baťůžkáře cestující po Indii a Thajsku. O tomhle vrahounovi jsem neměl sebemenší tušení, a tak pro mě byl seriál do značné míry fascinující. Někdo možná bude mít - dle některých zahraničních ohlasů - potíže usledovat neustálé flashbacky a flashforwardy, podle mne je ale ta mozaika složená dost přehledně, takže jsem nikdy neměl větší problém pochytit kdy, kdo, co a jak. Plusem jsou pro mne i atraktivní lokace, zvlášť teď v čase omezeného cestování jsem si rád připomněl Bangkok a další místa. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Největší lákadlo jsou exotické lokace daleké Asie, kde se to v drtivé většině odehrává. Vraždy mají větší šmrnc, když se dějí v sexuálních doupatech Bangkoku, či pod vrcholy Himalájí. Tak dvě třetiny seriálu jsou navíc opravdu napínavé. Bohužel ke konci jakoby tomu došel dech. Scénář je někdy buď hloupý, nebo nedotažený a už to není ono. Chtělo by to trochu pokrátit. Ale rozhodně doporučuji. Celá ta premisa, že ho dostal zarputilý, nudný diplomat, kterému všichni pořád říkali ať se na to vysere se mi líbila. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„PROČ JE KAŽDÝMU, KDO SEM PŘIŠEL, ŠPATNĚ?…“ /// Často šukáme v čase a buď si na to zvyknete, nebo ne. Víc s tím nenaděláte, protože vyprávění se prolíná s činy zlodušský trojice a skutky obyčejňáka z ambasády, kterej se, jako jedinej na celým světě, o ně zajímá. V podstatě nejde o žádnej krvák. Je to takový nasírací drama, protože vobčas zůstává rozum stát nad chováním governmentu všech zemí. (A mám si kurva myslet, že ten jejich systém dneska funguje líp?). Celkem slušně popsanej životní list nejmasovějšího (prej) asijskýho vraha. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Jedu jen kusy podle skutečnosti. 2.) Chci nepracovat a žít si jako pracháč (ne vole Dežo, tohle je jinak). 3.) Jsem baťůžkář. /// Thx za titule „Tomáš Slavík“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvěle zahraný seriál se sympatickým obsazením a hlavně napínavý. Člověk si po shlédnutí říká, jak ti turisti můžou být tak hloupí a naivní...Ale i já jsem takto bohužel naletěl. Byl jsem v zahraničí, přivítán welcome drinkem Piña Colada. Bylo horko a nápoj s ledem bodnul. Pak najednou temno. Probudil jsem se až ráno, s bolestí hlavy, bez věcí, bez peněz a bez pasu...a místní policie se mi jen vysmála. ()

somnar 

všechny recenze uživatele

Po třech dílech je to spíš únavné, což je škoda, protože to má papírové parametry dalšího netflixovského hitu. Ve výsledku to ale spíš zaměňuje psychologii velmi slibných postav za banální hru významných pohledů a žánrový drive za nekonečné vysvětlovačky pro debily. Hustle s diamanty asi fakt jedině se Sandlerem. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Exotika, stylizovaná sedmdesátá léta, pastelové barvy, hodně zvracejících hostů a jeden nepolapitelný „obchodník“. A taky porce zdlouhavých scén, rádoby významných pohledů, drsných/svůdných výrazů a časové divočiny. Tvůrci totiž pracují s několika časovými rovinami a při sledování je to tam a zase zpátky, tudíž je třeba dávat velký pozor. Ale není to nic dramatického. Horší je to s celkovým pojetím. Sázka na postupně gradovanou hru na kočku a myš ne vždy vychází. Všechny nezabil (jen podvedl a okradl), nicméně v první polovině 70. let měl Charles Sobhraj usmrtit v Indii, Nepálu a Thajsku možná až 24 lidí. Západní turisté s naditými peněženkami, třeste se. Naštěstí je tu i úředník nizozemské ambasády Herman Knippenberg, který si všimne, že se pohřešují dvě holandské ovečky. Jindy zahrnutý papíry, nyní začne údajné vraždy turistů vyšetřovat na vlastní pěst. Měl jsem potíž s motivacemi oddané Marie-Andrée. Co vůbec hledala a čím si ji podmanil? Před jeho zločiny musela „zavírat oči“, ovšem ve svém nitru měla evidentně totální guláš. Vedlejší role fajn, ztvárnění právě Jenny Coleman a Tahara Rahima mě úplně neoslovila. Tvůrčí evropské duo Tom Shankland a Hans Herbost zatím sbíralo zkušenosti jen s průměrnými televizními seriály (ačkoliv první jmenovaný se podílel i na natáčení seriálu House of Cards), snaží se odvést řemeslně precizní práci, ale celkově se mi prostě pod kůži nezaryli. Navíc se úplně vyhýbají nahotě i záběrů přímého násilí. Pokaždé vidíme jen vystrašené tváře obětí a pak jen bezvládná těla. Nakonec ale dobré, druhá polovina série leccos vylepšila. Tak či onak jde o odtažité figury tažené na šachovnici podle dosti mechanické příručky.Jednotlivé epizody ode mě dostávaly vesměs tři nebo čtyři hvězdy! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Každý, kto ma z celého srdiečka miluje vie, že som nadšencom tvorby o sériových vrahoch. Popravde, bez štipky sebareflexie, nepoznám nikoho na tejto pofidérnej stránke, kto má v rámci tejto témy napozerané viac, ako moja láskyplná maličkosť. Sledovať dobre spravovaný dokument, je proste emocionálna bomba. Pozerať priemerne spracovaný seriál o dĺžke 8 hodín, je kurevská vražda. Prvé tri epizódy sú doslova zbytočnosť, keď jadro seriálu konečne chytí tempo, záver opätovne upadne do akéhosi polospánku, ktorý ani z ďaleka nenapĺňa očakávania, hodného takejto story. Čo ma ale serie najviac, samotný “Had” ani z ďaleka nie je tak podaným hadom, akým naozaj v skutočnosti bol. Ďalšia vec, nie je nič horšie ako sledovať tematicky tvorbu podľa skutočnosti, ktorá je podaná tak mdlým spôsobom, prakticky bez výrazného zásahu do emócii. Toto neviem prečo dosahuje 82%, no ostatným dám radu do života zadarmo. Keď chcete aby Vás niečo v rámci takéhoto námetu zasadilo do fotelky, musíte zmeniť žáner. A tým je bez pochýb - DOKUMENTÁRNY (a však v dobrých rukách). ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Moc hezky udělaný, muselo to stát baťoh! Kvalita kolísala, některé díly top, některé slabší. Určitě dobré vidět, zajímavý námět a ta absurdita je neuvěřitelná. I když pravdivá. Fakt to byl had. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Nechápu, proč musel vzniknout seriál o tak odpudivé existenci, jen se mu tím zase zajistila větší proslulost (osobně bych dal přednost tomu, kdyby bylo jméno Charles Sobhraj zapomenuto). Celé je to navíc zpracováno krajně úmorně a lacině, nebavilo mě to (jako drtivá většina životopisné produkce) a podruhé bych se tomu obloukem vyhnul. Na Jennu Coleman se dalo koukat, ale jinak mi to přišlo v podstatě jako naprostá ztráta času a potvrzení mého dojmu, že Netflix je veskrze zbytečná sračka, kterou lze s ledovým klidem ignorovat. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Seriál, kterej dokáže diváka obalamutit stejně jako Rahim backpackery. A tak si všichni myslí, že to musela bejt fakt drahá produkce, když se děj odehrává v Thajsku, Indii, Nepálu a Francii, přestože je všechno dění situovaný buď v Interiéru, případně do malých - exoticky vyzdobených - setů kdesi v britských ateliérech, přičemž každej celek je do poloviny kompozice skutečnej, s digitálním pohořím v pozadí (ale OK, pár záběrů z Thajska tam fakt je). Sobhrajův výkon je ovšem natolik démonickej a slizkej, že jsem ani na moment nevěřil v jeho skutečnou identitu Tahar Rahim. Kamera je v rámci možností skvělá a společně se střihovou skladbou poslední epizody budí až fincherovskej dojem (návrat do Nepálu, policejní stanice), soundtrack navíc dokáže správně mrazit. Škoda nudných dialogů, anarchický struktury vyprávění a neschopnosti využít surovost a brutalitu jejich činů. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám rád životopisné příběhy o sériových vrazích, tak se přiznám, že jsem chtěl své sledování tohoto miniseriálu přerušit již po druhém díle. Protože mi hlavní protagonisté tohoto představení byli silně nesympatičtí a dívat se jak se jakási vybledlá slepice z nějakého kanadského venkova zabouchne do slizkého zakomplexovaného míšence, který má na vodítku jakéhosi otroka z indické džungle fakt nebavilo. A taktéž způsob, kterým oblbovali své oběti mi připadal amatérský a popravdě řečeno něco podobného jsme mohli vidět v našich končinách, když to provozovali v devadesátých letech slečny, kterým se říkalo „holky rohypnolky". Ale nakonec jsem to ustál a dokoukal jsem to dokonce a musím přiznat, že se mi to vcelku i líbilo a to hlavně proto, že jsem nedokázal pochopit, jak jim to mohlo tak dlouho procházet a taktéž jsem nepochopil, že se o to místní úřady vůbec nezajímali. V Thajsku se totiž zajímají zejména o obchod s drogami, ale nějací zavraždění turisté jsou pro ně druhořadým zbožím. Naštěstí se tohoto případu náhodně chytil jeden úředníček na nizozemské ambasádě a jelikož neměl zkušenosti s policejním vyšetřováním a dalšími postupy spojených s touto prací, tak to bylo vcelku zábavné a netradiční pojetí než známe z jiných příběhů o sériových vrazích. Ona, kdyby se do tohoto případu pustila policie o trošku dřív, tak by už byl ptáček dávno v kleci, protože takových stop a hloupých přehmatů, co udělali při svých vražedných dobrodružstvích se jen tak nevidí a zajisté by si páni policajti smlsli na čestvě zanechaných stopách, kteří tito hlupáci zanechali. Dalším plusem ztvárnění tohoto příběhu byla exotická a poměrně nezvyklá krajina ve které se tato story odehrávala a pro mě také slizkost hlavních představitelů se kterými jsem neměl ani ty nejmenší sympatie, přesně jak říkali v průběhu jednoho dílu„ Oni si snad hrajou na Bonnie a Clydea", tak to přesně vystihovalo tuto dvojku hloupých vrahů bez emocí a zbytku zdravého rozumu v hlavě. A další úsměvná část tohoto nešťastného příběhu je asi v tom, když vám někdo nutí nápoj a vy jste chlap a on je taky chlap, tak normální člověk v tom cejtí nějakou levárnu, ale naše oběti néé. Ti to krásně vybumbali a pak zvraceli a zvraceli a zvraceli a šli s tím dotyčným ještě do pokoje. No nic, nebudu dál psát nesmyslné chování některých jedinců, protože bych náhodou ještě napsal spoiler a to vážně nechci. Ale pro budoucí diváky doporučuji, ať to dokoukají celé, protože zas tak špatný to nebylo, jak to ze začátku vypadalo a proto dávám něco přes 70%. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Slizký had vraždící v řadách hipíků/hipsterů a zlaté mládeže, která hledá osvícení v jihovýchodní Asii a v drogách. Působivě zajímavý film o mysteriózním psychopatovi, co vylhal vzdušný zámek lží, v kterém nechal všechny včetně svých bližních žít. Prvotřídní manipulátor. Stále netuším, proč se vracel do Nepálu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ktosi sa tu pýtal, že nerozumie, ako môžu byť turisti takí hlúpi a naivní. Nuž, keď sa bavíme o turistoch z radov kvetinových detí, ktoré nemajú nič na práci len konzumovať drogy, potom sa tá naivita na nich nalepí nejak prirodzene. Seriál bol v prvej polovici dosť zaujímavý a priniesol aj napínavé pasáže v súvislosti s útekom/neútekom Dominiquea. Hoci ja som sa v deji nestrácal, nemyslím si, že bolo vhodné namiešať do tohto vysokohorského vývaru desiatky flashbackov v každej časti – ten posun v čase môže byť pre mnohých divákov mätúci – pred tromi mesiacmi, o dva roky, pred siedmimi rokmi...Trocha rušivé poňatie. Čo ale seriálu vyčítam najviac je absencia ambície ukázať niečo viac. Ani jedna vražda nebola v podstate ukázaná v nejakom reálnejšom alebo hororovom prevedení, v podstate sme sa o úmrtiach tých ľudí len dozvedeli. Na úkor akcie nám tu nadávkovali siahodlhé dialógy, ktoré miestami už unavovali. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Přesný důkaz seriálu, který by mnohem lépe fungoval jako film. Vizuálně přitažlivé a v prvním díle i docela vtahující. Divák si však někdy kolem 3 dílu uvědomí, že neustále sleduje to samé dokola a od půlky už to je unavující. Zbydou tak jen krásné slunné záběry a to je vše. Napětí se zde prakticky nevyskytuje. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Vytáhli tu skvěle atmosféru sedmdesátek. A taky super herce pro obě hlavní role, což je Sobráž a jeho vražedná kuběna. Ostatní věci jsou trochu slabší, což je dané i tim, že většina vrahounových úspěchů byla daná tím, že na to policie dost kašlala. Proto i vývoj místy trochu postrádá dynamiku a možná by seriálu trochu prospělo zkrácení třeba na 6 dílů a větší soustředění na zásad i věci - třeba ty naprosto neuvěřitelné útěky. Celkově je to ale povedené a docela radostně jsem to dokoukal. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jak už jsem podotkl v komen... v recenzi k jedné z epizod, sérioví vrazi mě dlouhodobě zajímají (aniž bych je obdivoval, nebo je toužil napodobovat), takže jsem se na seriál těšil, a o to víc jsem byl zklamán. To, co tvůrci v téhle záležitosti vyplodili, mě z velké části nudilo a fak příšerně mě otravovaly neustálé časoskoky. Nebavil jsem se a šlo pro mě o jednu velkou ztrátu času, žádného přínosu jsem si nevšiml. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Další ze seriálů, kterému by lépe slušela podoba celovečeráku. U těch osmi takřka hodinových dílů jsem měl prostě a jednoduše potíže udržet pozornost, což byl docela velký problém, protože děj dost často skáče v několika časových rovinách. Je to o to větší škoda, že to mělo výborný námět, vydařenou dobovou atmosféru a Tahar Rahim v hlavní roli byl naprosto famózní a Jenna Coleman za ním zaostávala jen o fous. Při vší snaze bohužel nevypotím víc než průměr. 50% ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Seriál mnohokrát v řádu minut přechází z jedné časové osy do druhé. Chvíli příběh běží o několik let nebo týdnů v budoucnosti a za chvíli v minulosti. Tyto změny jsou v některých dílech velmi časté, ale není to něco, co by děj nějak degradovalo. Prostředí seriálu je většinou takový svět hipíků bez práce, kde všichni kouří cigarety a cestují. Některé události jako třeba útěk z vězení, nebo různé loupeže jsou sice zmíněné, ale to je vše. Jejich natočení se kompletně vynechalo. Napínavé scény jsou tedy tvořeny spíše v konverzacích a akční scény tam skoro ani nejsou. Ve výsledku to působí trochu roztěkaně, ale i tak to rozhodně stojí za shlédnutí. ()

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama