Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Laurent

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi jenom 10 min. To, čeho jsem si ale všiml, je precizní technická stránka tohoto filmu. Největší ocenění si zaslouží tři stíny lidí od slunce jako na fotbalovém stadionu. Dialogy jsou taky skvělé, kam se hrabe školní divadelní představení prvního stupně ZŠ. Je škoda, že na tuhle prefekcionistickou éru nikdo nenavázal. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Přestože je tento film starší než město Havířov, viděl jsem ho dnes poprvé a zároveň naposled, protože ve mně zanechal poněkud nepříznivé dojmy (to byl eufemismus). Knižní předlohu mám doma a rád se k ní vracím, takže veškeré chyby jdou čistě na konto tvůrců snímku. Na rozdíl od jiných westernů se zde nepodařilo vytvořit kvalitní atmosféru, napětí se nekonalo vůbec, akční scény působily směšně, titulní postava byla zahrána naprosto mizerně atd. V podstatě jsem to s těmi dvěma hvězdičkami přepálil, ale co už... ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zvláštny western s klasickou zápletkou o dobrých prisťahovalých farmároch a zlých pôvodných chovateľoch dobytka. Podaný tak detsky rozprávkovo so snahou diváka morálne poúčať. Čo zvýrazňuje výrazná postava malého chlapca, ktorý je vždy v kľúčových chvíľach na scéne a sleduje, čo sa deje. Naviac tu má kopu scén v ktorých mu postavy vysvetľujú svoje konanie a hovoria, čo je správne a čo nie. Dvakrát ma tento prístup nebral a postupne to bolo otravné. Hlavný drsný hrdina, ktorý sa prikloní na stranu farmárov nepôsobí dvakrát uveriteľne. Herecky je taký nemastný neslaný a v tom Old Shatterhandovskom oblečení vyzerá smiešne. V kontraste k tomu naivnému podaniu príbehu je spracovanie akcie. Sú tu len dve dlhšie bitky a jedna prestrelka, ale aj dnes pôsobia dosť drsne a sú fakt kvalitne prevedené. Ich čo najrealistickejší špinavý štýl mi pripomenul Eastwoodových Nezmieriteľných. Takisto správanie zbabelých farmárov je na tom podobne. Celkovo zaujímavý film, ale čakal som od neho viac. To večné poúčanie a ten chlapec ma dosť srali. 6/10. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jestlipak tenhle film byl inspirací pro písničku „Byl to Shane“? Řekla bych, že jo. Příběh pistolníka odnikud, který pomůže a pak zase odjede do nicoty je příběhem muže, kterého lidé využijí ke svým cílům, ale když je hotovo, chtějí, aby zmizel. Je vyděděncem, který nikdy nezapadne, protože mu to nikdo nedovolí. Dost kruté. ____ Film ale nemá moc dobré tempo a byly tam i nudné natahované pasáže. Vymykaly se finální dvě bitky (na farmě a v hospodě) a taky osamělá jízda pistolníka – tyto scény přesně podkreslila i napínavá hudba. /5. 6. 15./ ()

Vědma 

všechny recenze uživatele

Základní premisa je stejná jako ve spoustě ostatních westernů. Farmáři, které chce někdo (stavitel železnice, zlatokop, zde zájemce o pastviny nebo prostě jenom někdo, koho serou) vyštvat z pozemků a jejich ochránce. Kupodivu tomuto filmu podráží nohy to, co by jej mělo odlišit a to je pohled na hrdinu očima desetiletého kluka. Ten je se svým neustálým "Shane! Shane!" tak otravný, což podpořil nepříjemný hlas dabéra. Romantická představa jezdce z neznáma, jménem Shane, podle mě zasluhovala lepší ztvárnění. Pravda film je hodně starý, pravda jsou i horší westerny, ale zase jsou i starší a přitom míň zdlouhavé, nudné a naivní. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Poslední film ve kterém si zahrála Jean Arthur. (Pumiiix)
  • Miesta natáčania: Grand Teton National Park, Jackson Hole a Teton Range (Wyoming) a Big Bear Lake (Kalifornia). (westerns)

Reklama

Reklama