Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

Reklama

Vědma 

všechny recenze uživatele

Základní premisa je stejná jako ve spoustě ostatních westernů. Farmáři, které chce někdo (stavitel železnice, zlatokop, zde zájemce o pastviny nebo prostě jenom někdo, koho serou) vyštvat z pozemků a jejich ochránce. Kupodivu tomuto filmu podráží nohy to, co by jej mělo odlišit a to je pohled na hrdinu očima desetiletého kluka. Ten je se svým neustálým "Shane! Shane!" tak otravný, což podpořil nepříjemný hlas dabéra. Romantická představa jezdce z neznáma, jménem Shane, podle mě zasluhovala lepší ztvárnění. Pravda film je hodně starý, pravda jsou i horší westerny, ale zase jsou i starší a přitom míň zdlouhavé, nudné a naivní. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Shane dokonale ukazuje, proč je většina tradičních westernů mému srdci vzdálená. Černobíle nahozené postavy, kde na jedné straně spektra stojí Mirek Dušín divokého západu, a na té druhé esence veškerého zla mě zkrátka nebaví. A zvlášť to platí v případě, kdy je veškeré dění odhadnutelné už po půl hodině a kdy se příběh vleče tak, že se každou půl hodinu podíváte na hodinky. Nic na tom pak nezmění ani fakt, že si Stevens kvůli svým zkušenostem z druhé světové dal záležět na tom, aby přestřelky půsovily realisticky, a že jistá otevřenost (SPOILER Jak vážně je Shane na konci zraněný? Nemůže být on otcem chlapce, když se zdá, že ho chlapcova matka zdá z dřívějška, a když se za svého manžela provdala (teprve) před deseti lety? KONEC SPOILERU) tomu filmu sluší. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Románová předloha Jacka Schaefera je vyprávěna očima malého kluka a tento přístup si podržel i Stevensův film. Tím získala jinak typická westernová story o jezdci, který přijel z neznáma a poté, co vykonal svou práci (ochránil rodinu drobného farmáře před nenasytným rančerem), zmizel, svůj půvab a zvláštní lyriku. A. Ladd je ztělesněním Dobra (kristovská figura), Van Heflin je skvělý jako poctivý, byť trochu neotesaný farmář, J. Arthurová miluje svého muže a synka (B. De Wilde), zároveň ji však Shane neodolatelně přitahuje a J. Palance (kompletně v černém) je jedním z nejpůsobivějších pistolnických padouchů. A pokud by kniha a film nestačily, poslechněte si song, který o Shaneovi nazpíval L.Vodička. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Miesta natáčania: Grand Teton National Park, Jackson Hole a Teton Range (Wyoming) a Big Bear Lake (Kalifornia). (westerns)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Jacka Schaefera. (Hans.)
  • Exteriérové ​​scény sa natáčali teleobjektívmi, aby okolité hory vynikli. (westerns)

Reklama

Reklama