Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na pláně a pastviny ve Wyomingu přijíždí jezdec Shane a nechává se najmout na práci farmářem Joem Starrettem. Přitom vidí, že celý kraj tyranizuje bohatý, samolibý rancher Rufus Rykem - s jediným cílem: chce vyhnat usedlíky z půdy, kterou potřebuje pro svá stáda. Právě on společně s najatými muži využívá toho, že nejbližší šerif je vzdálen několik dnů cesty, a tak zákon" má ve svých rukou ten, kdo je bezohledný a nezastaví se před ničím. Starrett se proti Rykerovi pokusí spojit s ostatními farmáři, ale nenacházejí dostatek sil k odporu. Jediný, kdo se bezpráví a vzrůstajícímu násilí může postavit, je právě Shane. Sblížil se se Starrettovým synem Joeym, který k němu obdivně vzhlíží a očekává u něj pomoc. Když si Ryker najme na odstranění svých soupeřů pistolníka Jacka Wilsona, nastává vhodný okamžik, aby Shane odhalil svou skutečnou tvář... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (129)

Laurent

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi jenom 10 min. To, čeho jsem si ale všiml, je precizní technická stránka tohoto filmu. Největší ocenění si zaslouží tři stíny lidí od slunce jako na fotbalovém stadionu. Dialogy jsou taky skvělé, kam se hrabe školní divadelní představení prvního stupně ZŠ. Je škoda, že na tuhle prefekcionistickou éru nikdo nenavázal. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Film mne mile překvapil, už dlouho jsem neviděla tak krásný western. Nechci a nebudu řešit jeho délku, zdlouhavost nebo přemíru holywoodskosti, mně cele zaujal a ani chvilku jsem se nenudila! A navíc si odnáším cenný zápis do seznamu literatury, na kterou si brousím zuby: Jack Schaefer: Jezdec z neznáma! Jestli je předloha opravdu lepší než film, což zhusta bývá, mám se na co těšit! ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

V rámci žánru se tu jedná o špičkové dílo, v němž se snaha o věcnost překrývá s hollywoodským "snovým" konceptem westernového žánru sklonku třicátých a čtyřicátých let. Jádro příběhu - bezprávnost přechodného pásma mezi civilizovanou a "odindiánštěnou",prosté klasických hraničářů té doby zmýtizovaného typu např. Olda Shatterhanda nebo Billyho Kida, Amerikou "polodivokého" Západu zřejmě ještě v období tzv. rekonstrukce (cca 1865-1885) - je reálné a přesné. Více skřípe pojetí a záběr líčení postav; na druhé straně psychika lidí, žijících v tomto drsném prostředí, v němž šlo prakticky stále o život mj. proto, že státní a justiční správa a její lidé byli v nedosažitelnu, byla svým způsobem opravdu nekomplikovaná. Realitě se blíží i pojetí drsných scén, v nichž své dostávají nejen padouchové, ale i kladní hrdinové. V tomto ohledu lze konstatovat vnějškové asociace s Leoniho klasickou westernovou ságou TENKRÁT NA ZÁPADĚ. Divácky vděčná zemitost ztvárnění tradičního kowboyského tématu a až dokumentárně věcná výprava zřejmě zajistila tomuto filmu trvalou pozornost významné části divácké - i české - veřejnosti. Poprávu. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Výborný western takmer bez prestreliek (ale tá záverečná, ktorá mi pripomenula Unforgiven je skvelá)sústrediaci sa takmer výhradne na svoj príbeh .V podstate jediné čo mi vadilo bol titulný hrdina. Prišiel mi príliš vyžehlený a málo drsný ( niečo ako keby ste do Leonovky hodili Old Shatterhanda). Inak nemám výhrady. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Na to z akého roku je tento Western nakrútený je na moje prekvapenie dosť naturalistický. Nestrieľa sa tu ako s kapslovky (prípad Winetou) ako skoro v každom Westernu 50 rokov. Režisér poukazuje na fakt že zbraň nie je taká sranda ako si to Old Shatterhand myslí . George Stevens bol poznačený vojnou a dobre vedel čo taký revolver alebo colt dokáže narobiť. Je to troška naivné ale vo svojej podstate realistické. ()

Galerie (78)

Zajímavosti (29)

  • Film byl původně naplánován na 28 natáčecích dnů plus 20 dnů strávených ve studiu s rozpočtem 1 980 000 amerických dolarů. Dokončen byl po 75 dnech s rozpočtem přes 3 000 000 dolarů. (Mol)
  • Alan Ladd, ktorý mal zmluvu s Paramount, zarobil pri filme 145 000 dolárov. (westerns)

Reklama

Reklama