Reklama

Reklama

Držitel čtyř Cen Akademie® včetně ocenění pro nejlepší film a režii – drásavě realistický válečný film (který podle bezprostředních zážitků natočil režisér Oliver Stone) poprvé vychází na Blu-ray u příležitosti 25. výročí svého vzniku. Speciální edice je nabitá výbušnými bonusy, které vám přiblíží špičkové filmové řemeslo. Tom Berenger, Willem Dafoe a Charlie Sheen se představují v hlavních rolích působivého, strhujícího a nemilosrdně brutálního příběhu o tom, co dokáže chaos a hrůza války ve Vietnamu udělat z amerického vojáka. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 022)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, co Četu odsuzují. Říkají, jak moc je přeceňovaná, že v ní není všechno až tak jak by mělo. Mě se líbí a je mi jedno jestli je to správný názor. Tenhle film je výborný! Není v tom žádné idealistické “všichni v četě drží spolu a všechno je v ní v pohodě“. Je to víc válka něž většina jiným, ale podobných filmů. Neshody, znásilňování, vraždy, šikana nováčků, smrt, život, štěstí, smůla a možná i ten osud. To všechno patří k válce a ani v nejmenším to není všechno. Tento film je o hodně jiný než např. Full metal jacket, ale je to hodně způsobem točení obou režisérů. Stone jistě čerpá z vlastní zkušenosti. Což u Kubricka celkem pochybuji (ne kvůli věku, ale kvůli celkovému pocitu z jeho osoby). Kubrick více ukazuje psychiku a rozpoložení lidí. Četa ukazuje co se dělo. Snaží se vyjádřit, kde je podle ní pravda. Ukazuje válku, která byla válkou velmi zvláštní a v Americe jistě velmi kritizovaná. Četa je skvělý film a zaslouží si plné hodnocení i za výborného mladíčka Charlieho Sheena a dvojici Dafoe/Berenger. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Reziser Oliver Stone zazil vietnamsku vojnu na vlastnej kozi, takze s doverou som sa dival na tuto krutu dramu a zbytocnej krutosti niektorich americkych vojakov ku nevinnym vietnamskym obyvatelom, ktori za vojnu vobec nemohli. Myslim ze trosku podobu temu zobrazil aj reziser Brian De Palma vo filme OBETI VALKY (1989) s Michaelom J. Foxom. Oliver Stone natocil v priebehu svojej filmografie este dalsie 2 filmy s temou vietnamskej vojny, ktore sa mne osobne pacili trosku viac, nez Cata a to NARODENY 04. JULA (CERVENCE) (1989) s Tomom Cruisom alebo NEBO A ZEM (1993) s Tommym Lee Jonesom. Cata ziskala styroch Oscarov vratane najlepsieho filmu a rezie, menej stastia uz mali herci Tom Berenger a Willem Dafoe, ktori boli nominovani za najlepsie vedlajsie ulohy, avsak z Oscara sa vtedy tesil Michael Caine za Allenovu HANU A JEJ SESTRY (1986). ________ Tom Berenger - (Bob Barnes) +++ Willem Dafoe - (Elias Grodin) +++ Charlie Sheen - (Chris Taylor) +++ Forest Whitaker - (Big Harold) +++ John C. McGinley - (Red O´Neill) +++ Johnny Depp - (Lerner) +++ Kevin Dillon - (Bunny) +++ Keith David - (King) +++ Produkcia: Arnold Kopelson +++ ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Narozdíl od některých si nemyslím, že Stone vypočítavě manipuluje s divákem, především je známo, že sám ve Vietnamu narozdíl od Kubricka či Coppoly bojoval jako řadový voják a podle mě je to z filmu jasně cítit. Četa sice není nejlepší válečný film, na to jí chybí ucelenější a silnější idea než jen klasické "vákla je vůl", v jednotlivých scénách však dosahuje obrovské působivosti, jakou má jen velmi málo válečných filmů, právě díky Stoneově osobní zkušenosti. Navíc na druhou stranu není pro Stonea válka jen prostředím, na kterém nám bude servírovat své osobní "umělecké vize", jak se to děje v Olověné vestě nebo Apokalypse. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Legendární válečný film, který realisticky ukazuje hrůzy vietnamské války. Oliver Stone, který tuto válku zažil na vlastní kůži ví, co by měl divák vidět a na co se soustředit. Věčně zkouření vojáci, kteří odpočítávají každý den a hledají odůvodnění, proč jsou vlastně tady. Nesmyslné vraždění nevinných lidí, problémy uvnitř čety. To vše, podtržené výbornými hereckými výkony (především Sheen a Dafoe) a působivou hudbou. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Tenhle film se povedl. Jde o jeden z nejlepších (proti)válečných filmů (a nejen jich), které jsem kdy viděl. Nejdůležitější je, že si uvědomíte, že válka je hnus, který z jinak normálních lidí dělá zrůdy...Pět hvězd za skvělé herecké výkony, sugestivní atmosféru a úžasné "Adagio For Strings" od Samuela Barbera. ()

Galerie (84)

Zajímavosti (80)

  • Oliver Stone chtěl do některé z rolí obsadit Jamese Woodse, hvězdu svého předchozího filmu Salvador (1986). Avšak Woods při vzpomínce na hektické a náročné natáčení v Mexiku odmítl. Přestože Woods později projevil zájem o roli v JFK (1991), nechtěl znovu spolupracovat se Stonem a ti dva se nakonec znovu setkali až o devět let později při natáčení filmu Nixon (1995). (Beer Ceps)
  • Technický poradce Dale Dye si mimo menší role kapitána Harrise „zahrál“ i tělo ve vaku, které je vykládáno z auta na začátku filmu. (džanik)
  • Film byl natočen za 54 dnů. (džanik)

Reklama

Reklama