Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bandita Gambusino zavraždí otce prince Inků. Uloupí mu polovinu kipu, které označuje místo pokladu. Dva bratři jsou poblíž a snaží se zločinu zabránit, ale to se jim nepodaří. Jeden z bratrů umírá rukou vraha a druhý, zvaný Pán jaguárů se vydá po stopě zločince. Obviněn ze zločinu je právě on a jeho bratr. Po deseti letech se chystá korunovace mladého Inky, který má nástupem na trůn vzkřísit zašlou slávu staré říše. Opět se zde po letech setkávají Pán jaguárů a Gambusino, který stále hledá poklad Inků, aby vyrovnali staré účty. Dobrodružný film podle románu Karla Maye. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

tahit 

všechny recenze uživatele

Poklad Inků nenašel v mém nitru takovou velikou odezvu jako Poklad na Stříbrném jezeře. Nyní něco málo o zfilmovaných knihách Karla Maye. Domnívám se, že jeho natočená díla přesto, že se zapsala do srdcí několika generací, tváří tvář v porovnání s dnešním filmem to budou mít čím dál tím těžší zejména u dětského diváka. Představovat Karla Maye není myslím moc třeba. Možná by bylo načase, kdyby se znovu ujal jeho románových předloh nějaký renomovaný či schopný režisér a natočil filmy v modernějším pojetí a dovedně v nich uplatnil to krásné vyznění jeho knih a velkolepých příběhů. Tím by je více přiblížil dnešnímu divákovi. Myšlenky střetnutí dobra a zla, pravdy a lži, odvahy a statečnosti, kterým jeho romány jen hýřily. Ale zpět k filmu Poklad Inků. Občas se mi pojí s leckterým filmem vzpomínka, která zůstane napořád a zde to byl určitě zábavný humor s Donem Parmesanem, když na všechno odpovídal sí, sí… A podobně jak už to tak v mayovkách bývá, dalo by se říci, že i krásná orchestrální hudba příjemně podbarvuje naivně miloučký dobrodružný zážitek. Při hodnocení filmu nelze opominout ani Rafa Baldassare (Geronimo) v menší roli, kterou zaujme. Navíc krásné záběry Machu Picchu, kam se jen tak hned každý nedostane, jsou podmanivě působivé. Oceňuji snahu režiséra Georg Marischky, že měl vůbec odvahu Poklad Inků natočit s méně známými herci a tak konkurovat již proslulejšímu režiséru Harald Reinl. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Ne každá zfilmovaná Mayovka stojí za to, a ani dokonalý starý dabing na tom nic nezmění. Základní osa příběhu je v pořádku, ale je tu dvakrát tolik postav než by bylo přehledné a některé i hlavní jsou vyloženě na obtíž, hlavně Antonio Perillo. Moc záporáků, moc motivů, přebytek omáčky a mraky naivních záběrů a dialogů. A k tomu dabingu - Vladimír Ráž rozhodně nemůže v Mayovce dabovat záporáka! ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak na úvod komentáře musím podotknout, že se mě při sledování tohoto filmu nezmocňovala žádná nostalgie. Ono to bude totiž tím, že poprvé jsem to neviděl ve svém dětství, ale až nedávno. Ba co víc neměl jsem o existenci tohoto filmu ani potuchy. No kvalitativně je to určitě výš než některý Mayovský paskvily obzvlášť ty z Old Surehandem Míšenkou Apanači a podobnými komiky, ale přes to všechno má Poklad Inků takový zvláštní říz. Začnu nejprve plusy. Prostředí jížní Ameriky je určitě velkým oživením a exteriéry jsou parádní. Příběh taky docela vydařenej i když je to takový trochu jiný film než ostatní Mayovky. Jinak určitě geniální je záporák Gambusino ten jeho ďábelskej smích je nezapomunutelnej stejně jako dabing který je původní takže maximálně oldschol. Bataglia ve svý roli spíš nevýraznej jako druhej záporák. stejně jako Guy Madison od jehož pána jaguárů jsem teda čekal většího machra. Akce spíš průměrná, ale jinak docela vydařenej film za mě 60% ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Aj na Slovensku si to pamätáme. A so slovenským kinodabingom. Navzdory tunajšej prevahe českých komentárov. Na mäsožravé mravce sa predsa nezabúda. (7.6.2009) Človeku, ktorý zachránil slovenský kinodabing pre ďalšie generácie a poskytol ho nezištne laickej verejnosti, by som rád vyslovil OBROVSKÚ vďaku. (6.1.2010) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi bylo o deset míň, bavil bych se nejspíš královsky. Takhle mi tahle májovka tak připomínala všechny poslední výstřely a stříbrná jezera, že musím s hodnocením trochu dolů. Spousta střílení, hodně ušlechtilých myšlenek a ideálů, hory děsnýh kostýmů a rekvizit... a správně ďábelský padouch bez skrupulí se správně ďábelským smíchem... Pokud máte pro májovky slabost, nebo je vám dvanáct, nedejte se odradit. 40% ()

Galerie (29)

Zajímavosti (24)

  • V krátkém záběru lze zahlédnout herečku Ingeborg Schönerovou, zde jako Madam Ruizovou, která byla manželkou režiséra Georga Marischky. (Mariin)
  • Guy Madison, jak na něj vzpomíná Georg Marischka, nebyl vůbec takovým hrdinou, jakého musel hrát ve filmu. Neustále si stěžoval na bolest v kříži, a pečlivě se vyhýbal veškerým akčním scénám. (hippyman)
  • Marischkův vlastní kapitál činil jen cca 16 000 marek, částku kolem 1 mil. DM poskytla půjčovna filmů Nora. Bulharská strana přislíbila 900 000 DM, italský koproducent přispěl 250 000 DM, španělská firma Orbita Film 150 000 DM. Celkem se i s příspěvkem jedné bohaté dědičky holandského pivovaru sešlo nějaých 2,5 milionů DM. (hippyman)

Reklama

Reklama