Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Čínský režisér John Woo (nar. 1946) se prosadil v osmdesátých letech sérií akčních filmů (Lepší zítřek, Killer, Hard-Boiled aj.), jež mu vynesly hollywoodské angažmá. Svou zálibu v pečlivě choreograficky připravené akci a ve zpomalených scénách brutálního násilí zdařile přenesl s výrazně vyššími rozpočty do západního prostředí. Ve svém třetím americkém snímku Tváří v tvář (1997) proti sobě postavil člena protiteroristické jednotky FBI Seana Archera (John Travolta) a psychopatického zločince Castora Troye (Nicolas Cage). Jejich vzájemný souboj, jenž je živený letitou nenávistí, ozvláštňuje speciální lékařský zákrok, při němž si oba protagonisté v podstatě vymění své totožnosti. Režisér se spoléhal především na vlastní vyzkoušené postupy (např. působivá akční scéna s holuby v kostele) a také na herectví obou hlavních představitelů, kteří přesvědčivě zvládají obě polohy svých rolí. Nicolas Cage tímto titulem uzavřel volnou trilogii, v níž ztělesnil neohroženého akčního hrdinu (předtím Skála a Con Air). Není bez zajímavosti, že motiv transplantace nové tváře zločinci byl využit už před lety v českém fantastickém filmu Ztracená tvář (1965), natočeném režisérem Pavlem Hoblem podle námětu Josefa Nesvadby. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (841)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Vidět to kdysi dávno, tak ještě chápu, ale dívali jste tady na to akční "veledílo" poslední dobou někdy? Moc blbostí, moc brečení a nápad s výměnou ksichtů sice zajímavý, ale nedotažený hned na několika levelech. Ať střílení, nebo honičky (kde se nikdo příliš nenamáhal schovat tváře kaskadérů), působí to nedobře zastaralý. Tím důvodem, proč vidět, tak zůstávají snad jen Cage/ Travolta - oba v celkem zábavných, "v sobě" rolích. Ale sotisfikovaný, senzační, krásně natočený a podobný přívlastky... jako ne. Béčkový 90s průměrňák, anebo jsem vedle. ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Bomba. Devadesátky jsou vrcholem filmařské tvorby a vzniklo v nich mnoho legendárních filmů. Face/Off do té skupiny možná tak úplně nepatří, ale rozhodně se jedná o velmi nápaditou žánrovku (točil to skvělý John Woo, tak aby ne), ale fanoušky určitě má a i v dnešní době stojí za zhlídnutí. Co dodat, Nicolas Cage v devadesátkách válel, John Travolta taky a vzájemně se skvěle doplňují...70% ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Až do zhliadnutia Face/Off som mal pocit, že neviem doceniť akčné filmy. Die Hard, Speed, The Rock... všetky tito masovo uznávané pecky žánru mi pripadali obsahovo príliš jednoduché. Boli efektne natočené, dalo sa pri nich príjemne odreagovať, ale neboli vťahujúcim zážitkom. A potom prišiel Face/Off a moje obavy z nekompetentnosti hodnotiť akčné filmy opadly. John Woo ma presvedčil, že aj efektný akčňák môže disponovať silnou dramaturgiou s prepracovanou psychológiou postáv a že aj pri akčnom filme, hoci sa v ňom zrovna nestrieľa, môžem cítiť záujem o príbeh a byť ním strhnutý. ___ Face/Off má fantastický námet výmeny tvárí, elegantne zasadený do súčasnosti tak, aby nevyznel smiešne nerealisticky. Má nepredvídateľný príbeh s prekvapujúcimi zvratmi a v rámci žánru unikátne herecké výkony. A to všetko prekladané famóznymi wooovskými akčnými scénami, ktoré sú už samé o sebe pohľadením po duši každého milovníka efektne štylizovanej akcie. Keďže som pred Face/Off videl iba Wooove hollywoodske začiatky Hard Target a Broken Arrow, tonto jeho majsterštyk je pre mňa tým, čím sú pre niekoho iného Hard BoiledThe Killer. Face/Off je najlepší hollywoodský akčňák ever. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Druhá polovica deväťdesiatych rokov sa síce už prakticky zbavila klasických akčných hrdinov, ale zase ponúkala jeden vydarený akčný veľkofilm za druhým, na čom mal čiastočný podiel aj John Woo a Tvárou v tvár patrí medzi tie najvýraznejšie. Len tentoraz musím povedať, že zápletka výrazne prekonáva akciu. Zo všetkých amerických filmov Johna Woo má tento najlepšie fungujúce chémiu medzi kladným a záporným hrdinom, Nicolas Cage a aj John Travolta tu predstavujú jedny zo svojich najlepších úloh, pričom ten sci-fi motív s výmenou tvárí sa využil perfektne a obaja majú vďaka nemu ešte väčšiu možnosť vyniknúť. Dejovo ma Tvárou v tvár mimoriadne baví, film má aj napriek nadpriemernej dĺžke skvelé tempo, žiadnu hluchú scénu, ale vlastne ani žiadnu výraznejšiu gradáciu, film ma jednoducho rovnako baví po celý čas. Úvod skvelo predstaví postavy, celá fáza vo väzení je výborná, ako to aj väčšinou býva a následne sa mi mimoriadne páči to hranie záporáka na kladného hrdinu, ktorý si užíva, ako je obľúbený a všetko zachraňuje. Tu nemám čo vytknúť, film ma veľmi baví od prvej do poslednej minúty. A pomáhajú mu v tom aj postavy, okrem spomínaného hlavného dua ma bavili aj rodinní príslušníci a priatelia každého z nich, v tomto filme je tá chémia medzi postavami veľmi silná a motívy rodiny a priateľstva majú veľký priestor. Trochu sklamaním je ale predsa len tá akcia. Je jej tu dosť, očakávane je vynikajúco natočená, John Woo to ani inak nevie, pomerne veľkolepá, plná efektných spomaľovačiek, odohráva sa v atraktívnych lokáciách a aj celkom rozmanitá, ale väčšinou ju tvoria presne také tie akcie, ktoré ma pri Johnovi Woo nikdy moc nebavili, len také to ostreľovanie sa pár ľudí množstvom nábojov, ale s minimom obetí. Toto už pôsobí tak zbytočne preakčnelo a to až tak nemusím. Samozrejme všetka akcia si drží nadpriemernú úroveň a väčšina žánroviek sa jej ani nepriblíži, ale od Johna Woo po tejto stránke uprednostňujem úplne iné filmy a to aj v rámci americkej produkcie. Tu ma vlastne skutočne baví len útek z väzenia. Inak tu režijne očakávane nemám žiadnych výhrad, film vyzerá skvelo a funguje po všetkých stránkach. Takže po akčnej stránke je Tvárou v tvár pre mňa trochu sklamaním, ale inak je to veľmi dobrý akčný film hodný opakovaných pozretí a jedna z klasík deväťdesiatych rokov. 77% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Na ledové ploše už jsou proti sobě nastoupeny hvězdné týmy Jokerit Travolta a Dynamo Cage a zkušený hlavní arbitr z Číny John Woo se chystá vhodit úvodní buly ve středovém kruhu. Dlouho očekávané utkání nám právě začalo! Ač hráči obou klubů k tomu od úvodu přistoupili spíše exhibičně, je vidět, že se letní přípravě příliš nevěnovali. Některé akce jsou zbytečně hrané na krásu, zpomalené, příliš individualistické, a i když jsme svědky časté střelby, nepřináší to prozatím patřičný efekt. Na vině může být předzápasová hloupě stanovená taktika trenérů, hodící se spíše pro původně zamýšlený match Arnie Predators vs. Sly Cobras, nicméně jsem přesvědčen, že se nakonec najde spousta diváků, kteří budou vývojem klání unešení. Mě však i přes tu originální přestávkovou výměnu dresů mezi ně nezařadíte, protože nemám rád přeceňované soutěže zajímající se v první řadě o výtěžek ze vstupného. To se raději podívám na utkání nižší ligy, kde do toho hráči dají srdce a nebudou se tolik zajímat o bonusy ve smlouvě. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (34)

  • V amerických kinech film vydělal 112,3 miliony dolarů, celosvětově pak 245,7 mil. (NIRO)
  • Ve filmu Skála (1996) říká Stanley Goodspeed (Nicolas Cage), že jezdí béžovým Volvem. Když v tomto filmu Castor Troy (Nicolas Cage) ukradne po útěku z vězení na placeném parkovišti auto, je to béžové Volvo. (Okurka89)

Související novinky

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

John Woo remakuje svůj nejslavnější film

05.05.2022

Čínský filmař John Woo známý pro své kultovní snímky jako Hard Boiled, Tváří v tvář či Killer se po letech konečně dostane k režii remaku svého dost možná nejzásadnějšího filmu. Je jím právě poslední… (více)

Další film ze světa monster na obzoru?

Další film ze světa monster na obzoru?

29.04.2021

Studio Legendary to s Godzillou vs. Kong překvapivě vyhrálo. Jak se ukázalo, hlad po nových blockbusterech v kinech je i navzdory stále trvající pandemii dost velký na to, aby si na sebe mohly filmy… (více)

Adam Wingard chystá vlastní verzi Tváří v tvář

Adam Wingard chystá vlastní verzi Tváří v tvář

12.02.2021

O rebootu či remaku populárního akčního snímku Tváří v tvář z roku 1997, v němž si John Travolta a Nicolas Cage vyměnili tváře a šli jeden druhému po krku, se mluví už několik let. Nyní se však zdá,… (více)

Vrcholný Nicolas Cage

Vrcholný Nicolas Cage

17.11.2019

Nicolas Cage ztvární Nicolase Cage v tom nejvíc nicolasocageovském filmu o Nicolasi Cageovi vůbec. Kultovní herec známý například z filmů Tváří v tvář, Con Air nebo 8 MM se čerstvě upsal snímku The… (více)

Reklama

Reklama