Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západní Německo Zirkus Humberto
všechny plakáty
TV spot 2
Drama / Rodinný / Historický
Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Předloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (více)
(další profese)

Epizody(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Videa (12)

TV spot 2

Recenze (294)

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Vypořádat se tímto tématem a ještě k tomu si zachovat přirozenost a nestraný pohled na cirkusové umělce není tak jednoduché jak by se mohlo zdát. Rozsáhlé téma je bohaté na spousty postav, solidní výprava, která je doprovázená hudbou Karla Svobody (líbezný až depresivní hlavní hudební motiv se velice povedl) a šikovná režie Františka Filipa spolu s hereckými výkony mají za následek jeden z nejlepších Československých seriálů minulého století. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Cirkus mi nikdy nepřipadal jako nějak zvlášť zajímavá zábava, ale jeden z mých nejoblíbenějších spisovatelů, mistr zemitého slova, Eduard Bass mě málem přesvědčil o opaku.. A jiný mistr, či režisér považovaný za mistra, totiž František Filip, se dané látky chopil a učinil z ní legendu české seriálové tvorby, pokud pomineme fakt, že se jedná o seriál koprodukční.. Famózním se jeví rozhodně ústřední hudební motiv Karla Svobody !! Absolutorium, za mě jasných pět hvězdiček.. Dál už lze Filipovi přiznat snad jen to mistrné vedení svých herců, hvězdy vedle hvězdy.. ()

Reklama

lennyd 

všechny recenze uživatele

Většinou se film (nebo seriál) knižní předloze těžko vyrovnává. Navíc pokud jde o dílo tak poutavé, jako je Cirkus Humberto od Eduarda Basse. Františku Filipovi se to ale skvěle povedlo - Cirkus Humberto patří k nejlepším českým (dobře československým, sice za vydatné pomoci německé kinematografie) seriálovým počinům, a těžko říct, jestli jsem kdy viděl nějaké dílko, kterého by se zúčastnila taková plejáda známých tváří. Líbilo se mi, jak skvěle se František Filip vyrovnal se stárnutím herců - přece jen, život Václava Karasa (Jaromír Hanzlíka) mapuje od dětských krůčků až ke stáří. Nelze nezmínit také výbornou hudbu Karla Svobody (Krev toulavá v podání Karla Gotta). I když jsem chvilku přemýšlel o plném hodnocení, přece jen - v druhé polovině seriálu (přesun do Prahy,varieté) mi přišly některé scény trochu odbyté... ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Je potěšitelné, že ČT u příležitosti 60. let od zahájení televizního vysílání zařadila tento seriál do svého programu. I když jsem ho viděla už několikrát, dala jsem mu s radostí přednost před současnou seriálovou nabídkou konkurenčních televizí. Tato výpravná rodinná sága z atraktivního cirkusového prostředí, postavená na skvělých výkonech naší herecké špičky za působivého hudebního doprovodu Karla Svobody, se Františku Filipovi moc povedla. Škoda, že se toho pan Bass nedožil, určitě by byl s převedením svého románu do filmové podoby taky spokojen. Jedinou skvrnou na kráse je necitlivé obsazení německé herecké matróny do role Helenky. Ukazuje se, jak důležitý je výběr herců, kteří kromě výkonů a fyzické vhodnosti pro přidělenou roli, by si měli získat i sympatie diváků. U mne tedy holka nezabodovala. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Seriál, od kterého mnozí čekali mnoho, ale který se až tak nepovedl. Na jedné straně se autoři celkem věrně drželi předlohy, na druhé straně ale z jedné z hlavních postav Helenky, která byla dle autora literární předlohy jemná a skromná, udělali mrchu, která přemlouvá (ba téměř vyhrožuje) Vaškovu lásku z dětství, aby se ho vzdala, chová se hrubě a nadutě a korunu všemu udělali autoři, když do role Helenky obsadili monstrum, které hrálo mimo jiné i v německých pornofilmech. To je hrubá urážka Eduarda Basse a klenotu české literatury vůbec. Možná stojí za víc, ale kvůli nepovedené Helence dávám 2. ()

Galerie (392)

Zajímavosti (60)

  • V několika scénách mají koně ve stáji udidla. Je to nesmysl, koně jsou ve stáji vždy bez udidla. (Mantichora)
  • Pro scény se lvy byly použity dvě klece v sobě, které byly kovovými pruty  v přesném zákrytu, takže herci byli v bezpečí. (M.B)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama