Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Will a jeho mladší bratr Jacob vyrostli v bídě a utrpení. Když dospěli, zvolili si velmi neobvyklý způsob obživy – stali se z nich odborníci na zaklínadla, čarodějnice, strašidla a jiné stvůry. Navštěvují ponuré vesnice, pečlivě zapisují strašidelné legendy a za úplatu jsou ochotni nestvůry zlikvidovat. Ve skutečnosti však pouze zneužívají pověrčivosti vesničanů, aby z nich vytáhli peníze. Žádné stvůry totiž neexistují, vždy jde o zinscenované představení, které sami připraví.  Zatímco z Jacoba vyrostl učenec s bohatou fantazií, Will upřednostňuje bohémský způsob života. Sice spolu vycházejí, nikdy však nezapomněli na dávný spor. Když byli ještě malí, jejich sestřička vážně onemocněla. Jacob tehdy dostal za úkol prodat krávu, aby měli na lékaře. Jacob ji ale vyměnil za „kouzelné“ fazole. Will Jacobovi jeho naivitu i po patnácti letech neustále připomíná. Bratři netuší, že jejich podvodné kousky byly odhaleny. Francouzský generál Delatombe je nechá sledovat a následně i zatknout. Domnívá se, že Will a Jacob nejsou jedinými podvodníky v oboru, podle něj v okolí praktikují špinavé triky také další šejdíři, kteří mají na svědomí zmizení devíti děvčátek. Delatombe má pro Willa a Jacoba návrh: Pokud se jim podaří odhalit podvodníky a najít zmizelé dívky, budou omilostněni. Bratři nemají na vybranou, pod dohledem Delatombova italského poskoka Cavaldiho vyrážejí do akce. Místní obyvatelé jsou zoufalí. Je jisté, že zlo pochází z nedalekého začarovaného lesa... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (648)

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

"Neexistuje zaklínadlo, které nemohou zvrátit. Neexistuje kouzlo, které nedokáží zlomit. Neexistuje ďábel, kterého nedokáží porazit!". Gilliam to tentokrát nezvládol najlepšie a pritom jeho filmy mám rád hlavne pre ich originalitu. Originalita nechýba síce ani tu, ale je tu jedno veľké Ale. Podobný zlepenec komédie, hororu a fantasy ako Ospalá diera. Kým však Burton prísady zmiešal excelentne a všetko to seba zapadalo, tu som sa neubránil pocitu, že to celé nie je ono. Občas som sa zasmial, občas bola aj dobrá atmosféra a nápady tiež neboli zlé. Vizuálna stránka bola podmanivá, ale tá dejová poriadne krívala. Niektoré scény sú skvelé (zhltnutie chlapca koňom), ale je ich veľmi malý počet. Je to škoda, byť takých scén viac a byť lepšieho - nosného príbehu, mohlo sa jednať a poriadnu atmosférickú pecku. Takto je to čistý priemer. 50% ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Grimmovcov Gilliam asi zobral naozaj len preto, aby ukázal, že i jeho filmy vedia zarobiť. I keď námet sa môže zdať rýdzo gilliamovsky absurdný a vizuálna stránka je takisto výrazne podpísaná režisérovým štýlom, čo vo filme zlyháva je scenár a postavy. Pokiaľ ide o scenár je ako celok nudný a hoci jednotlivé scény majú nápad, pokope nedržia. Čo sa týka postáv , už dávno som nezažil film, kde by mi boli všetky postavy tak ukradnuté ako práve tu. Výnimkou bol snáď len taliansky majster mučiteľ Peter Stormare a "civilnejšia menej božská verzia Keiry Knightley" Lena Headey. Monica je síce klenotom pre každý film, avšak jej kráľovná mi bola sympatická iba kým neprehovorila, potom to už bol prejav nadržanej mačičky s dialógmi ...nadržanej mačičky. Každopádne tento zvláštny film dokázal Gilliam ukočírovať tak, aby bol aspoň mierne nadpriemerný, i keď si z neho na druhý deň nebudete pamätať nič (až na Monicu). 7/10 ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Film vypadá trošku škaredě digitálně, na druhou stranu si ale někdo konečně uvědomil, že Monica Bellucci je nejkrásnější ženou na světě. V blahé paměti mám ještě zapsanou titulní obálku časopisu Pevnost, kde byla vyfocená v šatech zlé královny ve fialové verzi a tehdy jsem si zase já myslím uvědomila, že fialová je nejkrásnější barva na světě. Ale to odbočuji. Film vypadá trošku škaredě digitálně a některé střihové momenty nedávají smysl - ať už se to týká zmatku v přesouvání z místa na místo nebo skákání od komediální nálady bratří nemotorných hrdinů k sadistickým francouzským okupantům pouštějícím hrůzu. Postava Leny Headey (další nejkrásnější ženy na světě) by mohla být trochu lépe zapracovaná do celého příběhu. Ale chemie tria Heath-Matt-Peter na mě zabírá a vzhled věže a jejích obyvatel je tak nádherný, že se filmu i přes předchozí výtky podařilo umístit se v mém košíku guilty pleasure žánrovek, ke kterým se čas od času vracím. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vizuální stránka je dokonalá, Gilliam umí s rozpočtem pracovat rozumně, ale jestli jsem někdy věřil tvůrčím neshodám při natáčení, je to právě v případě Grimmovic bratři. Kletba je totiž neskutečný dějový maglajz, kde občas fatálně nestíhám počítat, kolika odbočkami už se příběh vydal. Když ale zhruba po hodině přijde nečekaná akční jízda, stojí to za to až do samého závěru, oběma bratrům fandím a při napínavých scénách nedýchám. V kombinaci s dokonalou postavou zlotřilého generála jsem se nakonec nechal usmířit, ale jinak proběhla tahle lesní anabáze značně rozporuplně. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ehren Kruger .. Nebýt pod tímto snímkem podepsaný režisér geniálních Dvanácti opic, určitě bych měl v kině větší radost. Terry Gilliam totiž jednoduše zklamal, byť se jedná o téma, které by mohlo být jeho parketou. No, nestalo se. Jen vznikl film, kvalitou odpovídající faktu, že to bylo jedno z nejhorších natáčení, jak pravil sám režisér. Ve zkratce - ztotožňuji se s názorem zde už napsaným – rutinní dospělácká pohádka. 50%. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (19)

  • Když Will (Matt Damon) a Jacob (Heath Ledger) přemlouvají Angeliku (Lena Headey), aby s nimi šla do lesa, její vlasy se neustále mění. Jednou má pramen vepředu na pravé straně, pak na levé, pak oba vepředu apod. (Fevas)
  • Svérázný režisér Terry Gilliam dostal nejvyšší rozpočet ve své kariéře – 80 mil. dolarů, ale snímek vydělal během premiérového víkendu (26.-28. 8. 2005) v USA jen 15 milionů. Celkové tržby v domovině byly 37,9 milionu. (imro)

Související novinky

Matt Damon je Marco Polo

Matt Damon je Marco Polo

04.05.2005

Scenárista Kráľovstva nebeského William Monahan sa púšťa do písania scenára k pripravovanému dobrodružnému filmu MARCO POLO, ktorý bude vychádzať z Polovej autobiografickej knihy Travels ("Cesty").… (více)

Reklama

Reklama