Pod nadvládou zla

Vyháňač diabla: Nadvláda zla

Horor / Thriller

USA, 2005, 117 min

Paul Schrader

Rozpočet $30miliónovTržby USA $251,495Tržby Celosvetovo $-(28.2.2009)

Všude jsem četl: Dominion je jedna dlouhá nuda, kde se nic neděje a pořád se jenom kecá. Takže díky podobným komentářům jsem na tenhle film dostal chuť, protože hanily to, co já mám rád :) A zklamaný jsem nebyl. Opravdu se to nese v poklidném duchu, atmosféra je skvělá a dokonce i kulhající klučina seděl do role. Kdo by doufal ve film plný krvavého vymítání, ať se vyhne Dominionu obloukem. Tohle je komorní lehce horrorové drama se zajímavou vedlejší zápletkou mezi Brity a domorodci. Jak už se tady zmiňuje, ty efekty by vážně mohly být lepší a první setkání s hyenami mě i rozesmálo. Nevím proč, ale nejvíc se mi líbila několikavteřinová scéna, kdy si Britové přivážejí mrtvého důstojníka, co se zastřelil, a do toho je asi vteřinový prostřih na sedícího posedlého Checheho, jak se usmívá.(21.11.2009)

Mohl to být skvělý a děsivý příběh. Kdyby ve filmu zůstala původní nesestříhaná verze holandského prologu (doporučuji dohledat), která s citlivým divákem opravdu zamává, a kdyby Satan zůstal jen tušenou hrozbou v pozadí všech událostí. Takto totiž působí jako pouhý statista, který proti hrůzám páchaným lidmi nemá se svými lacinými pouťovými triky šanci vyvolat ani záchvěv strachu či děsu.(3.4.2010)

• Ridick

niekde som cital, ze schraderov vymietac ma byt o dost lepsi ako harlinov, ale zial toto bolo 2 hodiny trapnej nudy bez pointy. sice harlinov pokus je lepsi, ale aj tak dalsi nevydareny brat do tejto zbabranej serie...(23.10.2005)

Podle mne má hlubší příběh, než konečná verze. Škoda je jen digitálních triků, na které už po škrtu nezbyly prachy, protože vypadají jako ze Zemanovy Cesty do pravěku.(12.1.2007)

ČESKOSLOVENSKÁ DVD PREMIÉRA: MAGIC BOX = 2008 (DVD s českou podporou sa ale v zahraničí dalo kúpiť už od roku 2006)+SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: MARKÍZA = 2.3.2010 (3.3.2010)(3.3.2010)

Alternativni verze k Exorcist: The Beginning. Je to cele realnejsi, syrovejsi a mene pritazene za vlasy, nicmene otazkou je, zdali je to u filmu podobneho charakteru dobre. Osobne preferuji spis puvodni verzi s vymakanymy audio/vizualnimi kolazemi a ultra posedlou girl, nez tuhle relativne poklidnejsi a rozumnejsi verzi s dabelskym kriplem. Jinak lokace v africe, vcetne hlavniho chramu, nekteri herci, vcetne hlavni role jsou identicke, takze pravdepodobne take zalezi, ktera verze je spatrena jako prvni, protoze ta druha bude mit vzdycky jakysi element repetitivnosti. Na prumeru se to ale jeste udrzelo a stoji to za videni. 5/10(29.7.2008)

• Quint

Schrader byl posedlý démonem Eda Wooda! Po pár skleničkách výborná zábava!(13.5.2006)

Myslím že kdybych tenhle film viděl před tím od Harlina, určitě by se mi líbil. Bohužel Harlinův Vymítač ďábla je lépe obsazený, spádovější, lépe udělaný (i když efekty - hyeny - bohužel stejná firma) a úplně jinak podaný horor.(5.11.2006)

DOMINION dle mého nejvíce ubližuje kýčová "TV" produkce. Celkově bezkrevná záležitost, která je toho přímým důsledem je zde navíc korunovaná velmi slabými triky i maskami ( originál starý přes 30 let předbíhá prequel v tomto směru o několik koňských délek! ). Na druhou stranu mrazivý začátek vysvětlující přítomnost otce Merrina mezi vykopávkami slibuje mnohé a film obsahuje několik zajímavých míst. Jednoznačnou devizou filmu je pak výkon Stellana Skarsgårda, který mi jako mladší vydání Maxe von Sydowa maximálně pasuje. Už kvůli němu má cenu film shlédnout.(3.12.2009)

Schraderova verze vymítače je oproti verzi Harlina velice střídmá, neobsahuje zdaleka tolik akce ani speciálních efektů, je méně krvavá, trochu zdlouhavá a celá tak nějak tíhne ke stylu 80.let. Kamera a kulisy jsou pěkné. Základní myšlenka obou filmů je stejná, ale rozdílů je móře. Harlinově překombinovanější verzi jsem dal *** a této, po všech stránkách jednodušší, ale o něco sympatičtější, dávám stejně.(13.2.2007)

• Jimmi

Zaciatok sa mi velmi pacil...pribeh so starym zakopanym kostolom tiez nebol zli......ale potom sa to len vlieklo a vlieklo,ale stale som si hovoril ze ked pride na vymietanie tak to bude to prave orechove......ale opak bol pravdou..a ani vymietanie za vela nestalo..ale raz sa to pozret dalo.(21.7.2006)

• corpsy

Poviem to rovno. Ani sa nečudujem, že štúdio poverilo Rennyho Harlina natočiť snímok ešte raz pod názvom THE BEGINNING. Nudná báchorka, ktorá nemá prakticky ani poriadnu akciu, ani poriadne nevystraší.(4.1.2011)

• zbysik

Naprosto zbytecny film, jehoz existence neresi vubec nic a filmovy svet neobohati o nic. Cely film cekate, kdy ze se zacne neco poradneho dit, kdy ze to ma dostat ty prave grady a pak je najednou konec a vy si uvedomite, ze tech nekolik napinavejsich scen melo vlastne tvorit vrchol tohoto filmu. Jako plus bych v tomto filmu vyzdvihl pomerne dobre odvedenou remeslnou filmarinu, kdy ty vsechny natocene sceny tvori celistvy kus a s logikou do sebe zapadaji; uvodni a zavercna scena s otcem Merrinem a se "skopcaky" byla pomerne napinave natocena a pro me tvori vrchol tohoto filmu; herecke vykony hlavnich hercu v cele se Skarsgardem pomerne funguji a hereckemu remeslu ostudu nedelaji.(26.8.2008)

• Brain-D

Naprostá zhovadilost, již k Exorcist: Vzkříšení jsem se vyjádřil jasně a tohle bylo velké vaření z neochucané vody - ble(4.1.2010)

K tomuhle sem se přichomejt čirou náhodou (ve velmi pozdních hodinách v tv)... Napřed mi nějakou dobu trvalo, než sem si uvědomil, že "...tohle přeci hergot není ta Harlinova verze?!"... Další čas jsem věnoval úvahám, proč vlastně někdo točí film, co už byl jednou natočen (navíc se stejným příběhem i hercem v titulní roli)... Nakonec jsem ale na tuhle divnou hru přistoupil a vlastně to zas tak špatný nebylo! Zatímco Harlin ve svém Exorcistovi: Začátku vsadil na akci a krev, zde se tvůrci zaměřili víc na příběh a atmosféru (což jedině chválím) - první vyšlo, druhé jen částečně... Příšerný efekty (zejména ta digitální zvířata), občas až přespříliš rozvleklý děj. Jinak Skarsgard opět výbornej, ani démonem posedlej křovák nebyl vůbec špatněj! Zajímavá zápletka stupňovaného napětí mezi dvěmi zcela odlišnými kulturami (afričtí domorodci vs. britští vojáci). Vlastně to byl víc mysteriózní thriller než čistokrevný horor!(29.4.2010)

Když jsem na tento film narazil v televizi, myslel jsem, že se dívám na VYMÍTAČE ĎÁBLA: ZROZENÍ - mladého Merrina hraje Skarsgård, odehrává se to na vykopávkách, atd... Až ve chvíli, kdy jsem si uvědomil, že Izabella Scorupco se tu prostě neobjeví, mě to cvrnklo do nosu - tohle je úplně jiný film, jen má stejného představitele jedné a též hlavní postavy, odehrává se ve stejném prostředí a má i stejné dějové úmysly! A přeci nejde o dva konkurenční projekty a zjednodušeně za vším stojí (klasicky) tvůrčí neshody. Podle dostupných informací je vlastně tento snímek režiséra Schradera původní verzí VYMÍTAČE ĎÁBLA: ZROZENÍ, verzí, která se studiu nelíbila, následkem čehož byl povolán Renny Harlin, dotáčeny záběry, doobsazeny role (např. právě Izabella Scorupco) a díky čemuž vznikl vlastně jiný stejný film :-) Když si obě verze porovnám, Harlinova mi ale nakonec vychází líp. Výprava je pěkná u obou (jak by také ne), Schraderova verze ale těžce hapruje v závěru, ze kterého vyprchává jakékoliv napětí a v němž se hlavního slova ujímá laciná krotkost. Nechci říct, že za každou cenu potřebuji obvyklé vymítací atrakce jako zvracení nebo protáčení údů, v tomto směru už to Harlin snad i přeháněl, přesto je Schraderovo pojetí hloupě odevzdané a kompromisní. II Scénář: William Wisher Jr., Caleb Carr. 50%(25.2.2012)

• zdeny99

Na začátku vidíme pár rádoby hrůzostrašných vlků, jejichž grafické zobrazení je na vysoce slabé úrovni. Poté následuje dlouhá nuda a až tak po 80 minutách se konečně divák dočká prvních známek ďáblova díla na jednom muži v nemocnici. Bohužel to je jediná světlá výjimka jinak otřesného a bezduchého hororu. V samotném konci sice vystoupí samotný satan, ale podle svého zevnějšku připomíná spíše nějakého ufouna utopeného v čokoládě, který umí jen valit oči a ukazovat zuby.(19.2.2011)

Překvapivě kvalitní pokračování série. Mysteriózno funguje skvěle, trochu ale pokulhává napětí. Několik scén je nesmyslně rozbito střihem. Vidět každou tu scénu uceleně, užil bych si jí víc. Závěrečné vymítání pokulhává nejvíc. Jednak ty křesťanské kecy už začínají působit směšně, jednak to není moc strašidelné. Vůbec mám pocit, že v poslední půlhodině je hodně vidět nedostatek peněz. Škoda. Kdyby šla do kin tahle verze, věřím, že by se peníze našly a celý film by byl ještě působivější. (Harlinovu verzi jsem neviděl a vidět nechci.)(6.11.2009)

• foundation

Roztahana 2 hodinova nuda.. Viac neni co dodat. Jediny dovod dopozerat to..vlastne vobec zacat to pozerat bol pre mna S. Skarsgard s ktorym si viac menej nenecham ujst ziadny film.(22.2.2010)