Reklama

Reklama

V dávných dobách vznikla říše zvaná Persie. Její král byl mocný i moudrý a v místech, která dobyla jeho vojska, vždy nastolil pořádek. Měl dva syny, v očích boha však nebyla jeho královská rodina úplná, proto adoptoval chudého sirotka Dastana, který se stal jeho třetím synem - bez nároku na korunu, protože nebyl vznešeného rodu. O mnoho let později se všichni královi synové účastnili válečného tažení. Přes králův zákaz útočit na posvátné město Alamút princové dají na radu králova bratra a zahájí boj. Město je dobyto, princezna Tamina , strážkyně města, je uvězněna a bratři získávají tajemnou dýku, která může svého majitele přenášet v čase. I když krále útok na posvátné město rozhněvá, nakonec se vydá do Alamútu, aby se syny a bratrem oslavil válečný triumf. Ještě téhož dne je otráven a vina padne na Dastana. Aby princ očistil své jméno a našel skutečného vraha, musí rychle uprchnout. Společně s ním utíká i princezna Tamina... (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 2

Recenze (1 452)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

PRINC Z PERSIE je pozoruhodným bruckheimerovským blockbusterem vzhledem k tomu, že jedna z významových rovin se vztahuje k americké intervenci do Iráku, ale z liberálního úhlu pohledu, a tak je americká zahraniční politika vyhodnocena jako neoprávněná. Jinak jde o zvláštní případ podívané, u které je vše na svém místě, ale na diváka nemá patřičný výsledný dopad, protože je patrná snaha integrovat atrakce spojené s videoherní sérií a kinematografickými vlivy na styl do vyprávění. Na místo podřizování videohrám v pojímání prostoru a logice postupu po jednotlivých úrovních se film snaží tyto prvky přizpůsobit nárokům mužského i ženského publika v trháku pro všechny, což akorát vede k opomenutí silné divácké základny - hráčů videoher - a při snaze zavděčit se všem k dostatečnému neuspokojení ani jedné divácké skupiny. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Film je nabity skoro nonstop akciou. Jake Gyllenhaal a jeho akrobaticke kusky a la Spider-Man boli super, samozrejme v skutocnosti by sa obycajny clovek uz davno niekde smykol a zrejme si zlomil nohy alebo nieco ine, ale toto je len zabavny film, ktory z inych filmov prebral vselico a pripomenul mi chvilkami zazitky z takych filmov, ako MUMIA (1999, 2001, 2008)) alebo INDIANA JONES (1981 az 2008). Ben Kingsley je ako v kazdej ulohe skvely, aj tu ukazal svoju dvojitu tvar a tym padom svoj talent, ze presvedcivo dokaze zahrat aj dobraka, ale aj zaporaka. Humorny bol aj Alfred Molina, ktory mi svojimi dlhymi vlasmi pripominal dobrodruzny serial SANDOKAN (1976) s Kabirom Bedim :-) Po druhom pozreti musim skonstatovat, ze je to stale skvela zabava, ktora sa da pozriet viackrat. Nastastie ja nemam problem s filmami, ktore nie su originalne, pretoze pri tak obrovskom pocte uz natocenych filmov s podobnymi nametmi by museli scenaristi dostat akusi specialnu cenu za originalne scenare :-) Takze som si Princa z Perzie opät vychutnal a davam mu krasne 4 hviezdicky. Pri tomto filme jednoducho treba vypnut mozog a nechat sa bavit. _________ Jake Gyllenhaal - (Dastan) +++ Gemma Arterton - (Tamina) +++ Ben Kingsley - (Nizam) +++ Alfred Molina - (Šejk Amar) +++ Steve Toussaint - (Seso) +++ Toby Kebbell - (Garsiv) +++ Richard Coyle - (Tus) +++ Ronald Pickup - (Kráľ Sharaman) +++ William Foster - (Malý Dastan) +++ Produkcia: Jerry Bruckheimer +++ (Videl v kine 24.05.2010) +++ ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Jako bruckheimerovský blockbuster precizní, ale neosobité, a jako adaptace videohry důsledné, ale přesto částečně vyvolávající zklamání. Tvůrci se sice snažili využít co nejvíce prvků z celé videoherní série, ale právě díky tomu působí výsledek rozbředle. Od každého (fantasy, mystika, parkour, vraždné pasti, osobnost hrdiny, silná ženská postava, vracení času, různě silní protivníci, atd.) je ve filmu troška, ale nikdy to není rozvedeno natolik, aby se s toho stal charakteristický motiv. Takže to, co videohry (ve smyslu série i jednotlivých dílů) dělalo unikátními, je zde jen vágně nasazeno na šablonu letního blockbusteru. Zklamání přinášejí akční scény pojaté v post-bourneovském stylu, který bohužel primární atrakci těla v pohybu nahrazuje zde kontraproduktivní snahou o impresi dynamiky (lidově řečeno by to chtělo více velkých a delších záběrů a ne jen rozsekání pohybu na nepřehledné záblesky). Ani motiv vytvářející z příběhu paralelu k přehodnocování americké válečné kampaně v Iráku nedělá z filmu v dnešní době výjimečné dílo, byť je dobré si připomenout, že mainstreamová zábava v sobě odráží dobové nálady a není tedy radno ji vnímat jen jako únikovou a dobově ambivalentní potravu pro masy. Více v recenzi na Aktuálně.cz. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zábavný popcorn, který mě po dvě hodiny slušně bavil. Čekal jsem to horší, že se budu hrozně nudit, ale ačkoliv to se nestalo, stejně není výsledek nijak zvlášť výjimečný, abych se k němu musel kdy vracet. Příběh je neskutečně schematický, tak jak je u letních blockbusterů zvykem, všechno je naprosto dokonale pečlivě naplánováno tak, že film "nemá duši". Je to řemeslo, dobře zvládnuté, ostatně klasický hollywoodský styl se ustálil již počátkem 20. let a od té doby se v podstatě neměnil. Jake je samozřejmě sympaťák, stejně jako Ben Kingsley. Výstupy Alfreda Maliny byly poměrně zábavné, ale nemohl jsem se zbavit dojmu, že jsou strašně křečovitě přidané, aby byl film vtipnější. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Snaha o nové Piráty z Karibiku je vidět z kadého filmového políčka, opravdu trumfnout se je daří ale jen v případě úchvatných scenérií (kterých si v Persii užijete přeci jen trochu víc, než v oceánu, kde je od nevidím do nevidím voda). Přesto je Perský princ velmi zábavný, jen trošku přitroublý a především skutečně velkolepý epický výpravný blockbuster, disponující dostatečným WOW efektem i nad rámec záběrů známých z trailerů, kterému by paradoxně prospěla tak čtvrthodinka navíc. Je znát, že střihač občas vyhazoval víc, než za co ho platili. I navzdory velkolepé výpravě mám každopádně pocit, že Mike Newell z toho vyšel se ctí a s hlavou hrdě vztyčenou, dokázal totiž tuhle látku pojmout DECENTNĚ a VKUSNĚ. Čekal sem velkohubý průser a dostal jsem solidní nářez. Damn the Titans.... ()

Galerie (146)

Zajímavosti (47)

  • Název pevnosti Alamút v perštině a arabštině znamená "Hrad smrti“ nebo také "Orlí hnízdo“. (TwoFace)
  • Podle jednoho z dílů videoherní série, konkrétně „Prince of Persia: The Forgotten sands“, má Princ (Jake Gyllenhaal) jen jednoho bratra, jménem Malik. (Zackk)
  • Niektorí komparzisti (Maročania), ktorí na pštrosovi nikdy nesedeli, podstúpili dvojtýždňový tréning jazdy na pštrosoch. Kvôli tomu boli pozvaní na natáčanie aj pštrosí odborníci. (Greenpeacak)

Související novinky

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

Spider-Man vs. Jake Gyllenhaal?

22.05.2018

Po Princi z Persie se Jake Gyllenhaal vzdal blockbusterových ambicí a začal hrát v menších filmech. Díky Patrole, Zmizení nebo Slídilovi se z něj však znovu stalo žhavé zboží, po němž touží i drahé… (více)

Jake Gyllenhaal jako nový Batman?

Jake Gyllenhaal jako nový Batman?

16.11.2017

Možná jste zaznamenali, že si Ben Affleck není úplně jistý svým pokračováním v roli Batmana. V červenci sice na Comic-Conu tvrdil, jak je všechno super, všichni ale předpokládali, že chce jen… (více)

The Division verbuje Jakea Gyllenhaala

The Division verbuje Jakea Gyllenhaala

05.06.2016

Herní firma Ubisoft si po vzoru Marvelu založila vlastní filmovou pobočku, v níž hodlá převádět svoje největší značky do celovečerní podoby. Rozjezdem bude letošní Assassin's Creed, jemuž se upsal… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama