Reklama

Reklama

Nedodržený slib

Trailer
Drama / Válečný / Sportovní / Životopisný
Slovensko / Česko / USA, 2009, 129 min

Scénář:

Jan Novák

Kamera:

Ján Ďuriš

Hrají:

Samuel Spišák, Peter Oszlík, Ondřej Vetchý, Ina Gogálová, Ľubomír Bukový, Norman Šáro, Daniel Fischer, Dávid Hartl, Jakub Spišák, Zuzana Porubjaková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Drama skutečného osudu slovenského Žida Martina Friedmanna za druhé světové války. Talentovaný fotbalista z rozvětvené rodiny si zpočátku neuvědomuje blížící se nacistické nebezpečí a dobrovolně se vydává do pracovního tábora v Seredi, kde mu kamarád Fred zařídil místo ve fotbalovém týmu. Další cesta zavede Martina také do plicního sanatoria, do kláštera i k partyzánům, své židovství na mnoha z těchto míst musí zapírat. Snímek předkládá příběh mladého muže, který unikl smrti ne díky svému hrdinství, ale díky štěstí a fotbalovému talentu. Epizodická struktura filmu zachycuje všechny významné mezníky Martinova válečného období a soustředí se zejména na základní linii jeho touhy po přežití. (MFF KV) (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (210)

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Slovensky film s tak silnym pribehom som veru velmi davno nevidel. Na moje velmi mile prekvapenie jeho spracovanie vobec nie je zle, skor naopak, film sa vobec nenatahuje, je svizny, dialogy su napisane tak, ze ma nevytacali ako to byva obvykle pri nasich pocinoch zvykom, herci su v pohode, nikto zbytocne netlaci na pilu a neostava mi tak nic ine ako s potesenim konstatovat, ze po Legende o lietajucom Cyprianovi sa mi aj tento slovensky film pacil. 3,5/5* ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Hlava vždy krváca najviac.“ Snímka inšpirovaná skutočnými udalosťami. Nie je to prehra, ale ani žiadne veľkolepé víťazstvo. Je to "len" dobrý film, u ktorého budete mať síce stále pocit, že všetko (akcia, výprava, herci) mohlo byť lepšie, ale nudiť sa nebudete. Potešilo ma, že tvorcovia sa neboja nadávok, krvi, ani erotiky. Bohužiaľ, väčšinu času kĺžu po povrchu a časté menenie miesta (pracovný tábor, nemocnica, kláštor, partizánsky tábor) diváka vyhadzuje zo sedla, hoci v pôvodných predstavách tvorcov mal asi budiť dojem veľkoleposti a štedrého rozpočtu. Pozitívne hodnotím sympatický, prirodzený výkon Sama Spišáka. ()

Reklama

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...přes svou velkou ambici, film vyznívá zvláštně... ...závery, ke kterým tvůrci docházejí, rozdělují na černé a bílé... základní záměr skrze reálný příběh konkrétní postavy ukázat válku a problém židovské otázky nebyl naplněn. Nesmyslnost ano, emocionální vývoj postavy ano, krize lidství ano... a přesto to byl film v mnoha místech mrtvý a prázdný... za snahu a herecký výkon Samuela Spišáka... ...naděje, které se člověk odevzdá, je jako záchranný kruh... ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Není to špatný pohled na Slovensko v době druhé světové války a po ní, jsou zde rozhodně dobré scény, které jsou emotivně nesmírně silné, ale jak film pokračoval, nějak se mi stávalo, že mi vlastně bylo jedno, co se s hlavními postavami stane. Jednoznačně je lepší první a prostřední část, než ta poslední. ()

made1 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu mě přivedla touha vidět hrát Lukáše Latináka jinde než v Partičce. Je ale těžké napsat komentář k filmu, který je natočený podle pravdy a navíc je poutavý. Souhlasím s ENŠPÍGLEM, že slovenský film nějak upozadily jiné filmy, možná české možná jen hloupější. Je ale veliká chyba, že slovenské filmy se vyhýbají český tv stanicím, protože možná bychom viděli i něco zajímavějšího než jen pár přihlouplých teenagerských rádobykomedií. JEDINÁ VÝTKA: Proboha kdy už přestaneme obě postčeskoslovenské země dabovat do druhého jazyka? Copak by se herec jako Ondra Vetchý nenaučil věrohodně slovensky?!? No, to mi nepovídejte. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu účinkuje 94 herců (slovenských, českých, polských, ruských, anglických) a více než 1 000 komparsistů. (Taninaca)
  • Nápad natočit film o životě Martina Petráška dostal režisér po vzájemném setkání, které se uskutečnilo na žádost režiséra poté, co přečetl útlou knížku Petráškových pamětí. (HellFire)
  • Keď Martin spí spolu s povstalcami na Zvolenskom zámku a sníva sa mu o sľube, ktorý si dali, a o popravených nemeckých civilistoch, je prikrytý československou maskovacou celtou, ktorá sa však vyrábala až po vojne. Má ju na sebe aj v stajni pri koňovi. (abraxas)

Reklama

Reklama