Reklama

Reklama

Stříbrná pila

(seriál)
Československo, 1978, 5 h 23 min (Minutáž: 48–55 min)

Scénář:

Viktor Dusil

Hudba:

Karel Mareš

Hrají:

Vlastimil Brodský, Pavla Maršálková, Luděk Munzar, Jana Hlaváčová, Ladislav Mrkvička, Jaroslava Obermaierová, Karel Heřmánek, Eliška Balzerová, Ivan Luťanský, Vítězslav Jandák, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Komediální seriál z prostředí beskydských dřevařů přináší příběhy o životních osudech lidí z beskydských hor z konce 70. let 20. století... Nejmladší syn Stáňa Dubiňák pošle telegram, že se vrací z vojny. V rozvětvené rodině Dubiňáků to vyvolá velké nadšení a všichni se připravují na jeho návrat. Jsou to dřevaři a celý život se u nich točí kolem lesa. Všichni předpokládají, že i Stáňa se vrátí k práci dřevorubce. Jeho kamarád mu však nabízí výnosnější místo číšníka ve své hospodě. Stáňa, který je na rozpacích, zda ho poslechnout, se nakonec do rodných Beskyd vrací. Důvodem je Věrka, dcera hajného Švejdy. Ten však jejich vztahu nepřeje a dělá vše pro to, aby hoch nechal dívku být. Stáňa po rozhovoru s ním z lesa uteče a stává se číšníkem. Blíží se dřevařská soutěž. (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Všežrout 

všechny recenze uživatele

Další pozapomenutost z normalizačních dob, kdy i dřevaři byli "pány" a točili se o nich seriály. Po pozvolnějším rozjezdu prvních dvou dílů naberou osudy klanu Dubiňáků na dramatičnosti a zavedou nás z Beskyd do Prahy, Brna i Prachatic. Není nouze o antická rodinná dramata, generační vzpoury a neshody, útěky z domova a probublávající třídní nenávist mezi hajnými a lesními dělníky (inteligencí a nádeníkama). Vše směřuje, i formou road movie, k velkolepému finále na lesnickém dnu. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Obdivuju statečnost místních komentátorů, hanit seriál, který napsal Viktor Dusil. Předpokládám, že je to jednovaječné dvojče, které vždy navštíví oběť jako první, druhý pak přichází jeho bratr - Viktor Čistič. Já o návštěvu ani jednoho z pánů fakt nestojím, tak budu zdrženlivý. Ano, je pravda, že již po deseti minutách prvního dílu jsem blaženě usnul, což vzhledem k tomu, že na filmy koukám při jízdě na rotopedu, mělo celkem dalekosáhlé následky. Vypíchl jsem si oko o jeden roh řídítek, ale nestěžuju si, to se při sledování tohohle veledíla hodí, člověk vidí jenom polovinu, což se dá zvládnout bez trvalých následků na duševním zdraví. Těžko vybrat, co bylo na seriálu nejhorší, za mě kromě prvního vítacího dílu asi ty poslední, ta ukřičená tlupa dětí (fakt nevím, kde to scénáristi viděli, že děti při sebemenší příležitosti řvou organizovaně hurá), při který si člověk pomyslí, že Herodes byl vcelku sympaťák. Což se nedá říct o Balzerové, kterou skutečně nemusím, ta ženská by se hodila na roli svazácké funkcionářky, ten její snaživý, dychtivý výkon... ()

Reklama

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Opětovně se mi potvrdila zkušenost, že pokud má nějaký starší český seriál (či film) špatné nebo průměrné hodnocení, je ve skutečnosti buď nadprůměrný, anebo dokonce výborný. Stříbrná pila k nim patří a všem, kteří umějí ocenit skvěle zahraný pohodový příběh o životech běžných lidí, vřele doporučuji. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

"K vlastní soutěži budete, soudruzi, nastupovat v pořadí podle čísel, jak jste si je vylosovali. To znamená, že kdo má číslo jedna, bude v lese, v terénu, zpracovávat skupinu stromů s číslem jedna..." Ukázka jednoho z mnoha neuvěřitelně propracovaných dialogů, kterých je tento seriál plný. Já jsem zvyklá na leccos, konkrétně co se socialistické tvorby týká, ale u tohohle díla jsem měla po většinu času hlavu v dlaních, nevěřícný výraz v očích a mé rty stále opakovaly dokola tři písmenka W.T.F.... Jednu hvězdu uděluji sama sobě za statečnost, že jsem zvládla všechny díly. ()

J.Mayen 

všechny recenze uživatele

Ale jo jsem velmi rad, ze jsou takove seiraly k videni a k mani jako odstrasujici priklady pro budouci generace. Za me jasny odpad,ale zase se chvalim, ze jsem vydzel do posledniho dilu. Obdivuju myho oblibenyho Karla Hermanka, ze se necemu takovemu byl schopnej upsat, u ostatnich znamych hercu me to neprekvapuje. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • V prvním díle si roličku znuděného barového pianisty zahrál hudební skladatel seriálu Karel Mareš. (Ganglion)
  • Scéna z 1. dílu odehrávající se na nádraží a okolí byla natáčena v Benešově u Prahy. (ČSFD)
  • Přestože se v díle s názvem „Prázdniny“ rozdává závěrečné vysvědčení, mají některé děti aktovky i s učebnicemi a žákovskou knížkou. (pávek)

Reklama

Reklama