Reklama

Reklama

The Orville

(seriál)
  • USA The Orville (více)
Trailer 2
USA, (2017–2022), 31 h 43 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Seth MacFarlane

Hrají:

Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson Jerald, Scott Grimes, Peter Macon, J. Lee, Mark Jackson, Jessica Szohr, Halston Sage, Anne Winters (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(36)

Seriál se odehrává 400 let v budoucnosti a sleduje dobrodružství průzkumné vesmírné lodi Orville střední úrovně. Její posádka, lidská i mimozemská, čelí zázrakům a nebezpečím vesmíru. (Disney+)

Zajímavosti (68)

  • V roce 2019 vznikly pod Dark Horse Comics dvě dvoudílné komiksové minisérie. Ty se odehrávají mezi první a druhou sérií The Orville. Pojmenované jsou „The Orville: Season 1.5“. Obě minisérie napsal výkonný producent televizních seriálů a spisovatel David A. Goodman. První dějová linie „Nové začátky“ se zabývá kapitánem Mercerem (Seth MacFarlane) a poručíkem Gordonem (Scott Grimes), kteří reagují na tísňové volání ze ztracené lodi Unie, zatímco velitel Grayson (Adrianne Palicki) se musí potýkat s domácím sporem mezi Bortusem (Peter Macon) a jeho manželkou o vzdělání jejich syna. Druhá dějová linie „The Word of Avis“ pojednává o Orville která vyšetřuje loď Unie mířící do vesmíru Krill. V roce 2020 Dark Horse Comics vydal druhou dvojdílnou minisérii s názvem „The Orville: Season 2.5“. Opět byla vytvořena stejným týmem, tzn. spisovatelem Davidem A. Goodmanem a sešity opět ilustroval David Cabeza a koloroval Michael Atiyeh. (Martrix)
  • V každé epizodě zazní hudba, kterou hraje 75členný orchestr. Podíleli se na ní různí skladatelé, jako jsou John Debney, Joel McNeely, Andrew Cottee, Bruce Broughton a další. Seth MacFarlane se nechal slyšet, že se hudebnímu podkladu věnovali stejně, jako hudbě pro film, takže do ní investovali podobně jako do vizuálních efektů. Album soundtracku k 1. sérii vydal La-La Land Records 22. ledna 2019. Album k 2. sérii vyšlo 19. ledna 2021. (Martrix)
  • Loď je pojmenována podle Orvillea Wrighta, jednoho z bratří Wrightových. Bratři úspěšně absolvovali první bezplatný, kontrolovaný let strojově poháněného letadla dne 17. prosince 1903. Lze si všimnout modelu tohoto letadla na stole kapitána Mercera (Seth MacFarlane). (JimNorton)
  • V traileru je použitá píseň „Space Truckin'“ od Deep Purple, z jejich alba Machine Head (1972). (kalysta)
  • Podobně jako v původní trilogii Star Wars, seriál Orville spoléhá na modely vesmírných lodí, než na techniky CGI. (tessincolor)

The Orville - Season 1 (2017) (série) (S01)

The Orville - Elektrická ovce (2022) (epizoda) (S03E01)

  • První epizoda třetí série nám představí novou postavu, navigátorku Ensign Charly Burke (Anne Winters). Orville neměl navigátorku od té doby, co byl nadporučík LaMarr (J. Lee) povýšen na pozici hlavního inženýra. (HellFire)

The Orville - Elektrická ovce (2022) (epizoda) (S03E01)

  • Počínaje třetí sérií se seriál dočkal přepracování v podobě nových uniforem a vylepšeného exteriéru lodi, která byla poškozena v boji proti Kaylonům. (HellFire)

The Orville - Staré rány (2017) (epizoda) (S01E01)

  • Mercer (Seth MacFarlane) v jedné scéně požádá dr. Aronova (Brian George), aby se postavil za Alaru (Halston Sage). Na to Aronov odvětí, že neví, kdo je Alara, protože posádku Orvillu zná pouhých pár minut. Jedná se o narážku na fakt, že lidé mají problém zapamatovat si jméno někoho, s kým se právě seznámili a zároveň tím tvůrci dávají divákovi najevo, že sleduje první epizodu a nemusí si nutně pamatovat jména všech postav. (HellFire)

The Orville - Staré rány (2017) (epizoda) (S01E01)

  • Bezpečnostní pásy v raketoplánu jsou vtipnou narážkou na seriál Star Trek (od r. 1966), kde docházelo ke zranění posádky při srážce nebo během nebezpečného manévru, protože sedadla nebyla opatřena žádným zádržným systémem. Seth MacFarlane je znám tím, že často poukazuje na nepřesnosti ve slavné sci-fi sérii. (HellFire)

The Orville - Staré rány (2017) (epizoda) (S01E01)

  • Halston Sage si kvůli roli Alary Kitan oholila obočí, ale původní záměr tvůrců tvrdě narazil na testovacích projekcích. Herečka tak po zbytek první série nosí falešné obočí. (HellFire)

The Orville - Výkon rozkazu (2017) (epizoda) (S01E02)

  • Celá epizoda se odehrává na ploše tří týdnů, protože na začátku se Bortus (Peter Macon) zavře ve své kajutě, aby vyseděl vajíčko, které se na konci epizody vyklube. (HellFire)

The Orville - Výkon rozkazu (2017) (epizoda) (S01E02)

  • Holografická loď, kterou se vydá posádka Orvillu zachránit, se jmenuje Bleriot, což je narážka na Louise Blériota, francouzského vynálezce a leteckého konstruktéra, který v roce 1909 uskutečnil první let přes kanál La Manche v letadle těžším než vzduch. (HellFire)

The Orville - O dívce (2017) (epizoda) (S01E03)

  • Při ztvárnění rodné planety komandéra-poručíka Bortuse (Peter Macon) se tvůrci nechali inspirovat sibiřským městem Norilsk, které je považováno za jedno z nejznečištěnějších měst světa. (HellFire)

The Orville - O dívce (2017) (epizoda) (S01E03)

  • V 6. minutě, když se členové posádky nacházejí ve westernové simulaci, můžeme v pozadí slyšet píseň „Girls Just Want to Have Fun“ od americké zpěvačky Cyndi Lauper, která vyšla v roce 1983 na jejím debutovém albu nazvaném „She's So Unusual“. (Trajektt)

Reklama

Reklama