Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to neměl rád, hlavně ta titulní píseň Michala Davida budila prepubertální rebelství. Když jsem to zkouknul teď, po 40 letech, vidím to celé mnohem mírněji. Nejvíc mě překvapilo, jak snesitelná a celkově OK je hlavní trojice dětských herců. Taky dneska ostřeji vidím, že svět dospělých na pozadí dětského příběhu je docela temný, plný oportunistů, úzkosti a stresu. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Vracet se k seriálům ze socialistického období je vždycky zajímavé, protože se do každého jednoho z nich, ať už vědomě, nebo nevědomě, ideologie autorů a vliv režimu promítá. A je těžké říct, jak to vlastně bylo. Ano, je tu propaganda vidiny nádherného kolektivizačního světa, kde jsou na sebe všichni hodní, všichni jsou chytří, všichni jsou zdraví. Ale zároveň je tu vždycky minimálně jeden vůl, který ten svět chce rozkrást a nechat si ho pro sebe, kvůli čemuž podobný svět nikdy zákonitě nevznikne a vždycky selže. Je to tedy skutečná propaganda, nebo jen konstatování všeobecné pravdy, která je dnes již generacemi potvrzená? Chtěli se autoři nenápadně režimu vysmát, nebo režim naopak chtěl, aby jejich diváci právě toho vola proklínali, a o to ochotněji budovali? Záleží vlastně už jen na tom, co my jako diváci vidět chceme. Hlavně je to hodně zábavný seriál se skvělými postavami, nádherně koncipovaným světem, hořkosladkým koncem a báječně zahrnutými sci-fantasy prvky. Tak, jak to Vorlíček s Macourkem uměli. ()

Reklama

J R C Pecuchet 

všechny recenze uživatele

V pořadí druhý seriál z dílny autorské dvojice Macourek - Vorlíček. Zde je jasně vidět, že pokud autorům nechybí nápady a fantazie, jsou schopni vyprodukovat na svou dobu vynikající seriál pro celou rodinu, který je navíc nadčasový a zaujme i dnes. S veškerou úctou k panu Zdeňkovi Troškovi, co je mu platné, že jeho pohádky mají vynikající výpravu, nádherné kostýmy a špičkovou digitální postprodukci, když příběh samotný nemá spád a nestojí za nic. Pan Macourek byl prostě PAN AUTOR !!! Navíc se autoři Létajícího Čestmíra obklopili tzv. "osvědčenými lidmi" z předešlých projektů, jak ve filmovém štábu, tak hereckých osobností, takže záruka kvality byla nastavena velmi vysoko.Za všechny jmenuji Karla Svobodu jako autora hudby. Vynikající počin ! ()

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Mám rád Létajícího Čestmíra. Petr Nárožný a Iva Janžurová vytvořili úžasný a navzájem se doplňující manželský pár. Vyzdvihl bych i komediální výkon Vladimíra Menšíka. Jeho dvojrole v tomto seriálu byla velice zábavná, ty přeměny Čestmíra ve svého otce alias Menšíka jsou k popukání. Václav Vorlíček zkrátka uměl natočit napínavý seriál pro děti ( i dospělé ), kde se kříží realita s pohádkovými motivy. Vzpomínám na to rád. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Další mistrovské dílo z hlav pánů Macourka a Vorlíčka. Miloš Macourek dokázal implementovat kouzla do jím napsaných příběhů naprosto elegantně, takže vám nějaké létání vůbec nepřijde divné a nepřirozené. Skvělé vtípky, např. zaměstnání paní Janžurové s jejím supersluchem v místních novinách. Vladimír Menšík si tradičně střihnul hlavu rodiny, je vlastně zajímavé, že ač tento herec nikdy nehrál v podobně laděných seriálech hlavní roli, stal se u každého z těchto seriálů takřka jejich zosobněním. Ovšem doslova mistrovská role tady byla určena Petrovi Nárožnému, který si střihl jednu z životních rolí. Stejně jako Křeček v noční košili, i Čestmír je seriál napínavý, u kterého se nemůžete dočkat dalšího dílu, ale zároveň pohodový a vtipný. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Keď Oskar Blecha (Antonín Kala) vyhadzoval von oknom Čestmírovho otca (Vladimír Menšík), herca zastúpil kaskadér a scéna bola natočená tak, že od momentu, keď skočil z postele na zem, bola pod kobercom trampolína, on sa od nej odrazil a v tej chvíli ho len Oskar chytal a vyhadzoval z okna von. Bolo to natáčané trikovou kamerou a skoordinovať skok bolo dosť náročné. (Raccoon.city)
  • Městečko v seriálu se jmenovalo Motýlkovice. (M.B)

Reklama

Reklama