Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

outsider 

všechny recenze uživatele

V dětství mně nezaujal, v podstatě jediné co se mi na něm líbilo,byla úvodní píseň - tu jsem poslouchala na desce. Dnes už se na to dívám jinýmy očima a doceňuji kvality seriálu a to hlavně podání "padouchů". Nárožný s Janžurovou prostě nezklamou. Když k tomu připočítám pana Menšíka-mám záruku kvalitních hereckých výkonu. A humor scénáristů Vorlíčka a Macourka je zase zárukou zábavy. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

U mě to maličko i trumflo podobně parádní Návštěvníky a to jednoduchým faktem, kterým byl souboj komediálních supermanů Menšík vs Nárožný. Veškeré scény s králem českého humoru, který se neměl dožít 58let nýbrž dvojnásobku, jsou roztomilé. "Maminko, přišli k nám velbloudi! Ten starej má sebou mláďátko!" "Květina a kámen? Nejste Vy básník?....Ano." Kdepak, nechoďte na mě s levnou prvoplánovitostí komiky tělesně dospělého člověka s dětskou mentalitou, ne když to ztělesňuje Vladimír Menšík. Také jeho počáteční údiv přecházející postupně v rezignaci nad tím, co všechno jeho schizofrenní alter ego zase vyvedlo, byl prostě kouzelný. Jinak Jiřina Bohdalová zase bezchybná a Zdena Hadrbolcová stabilně dokonalá maminka. Tohle byla skutečně zlatá éra české televizní komediální tvorby pro celou rodinu, kdy Češi přišli se scénáristickými nápady a hereckým kumštem, Německo s penězi. Od Čestmíra, přes Návštěvníky až po Lucii, postrach ulice se jedná o projekty, kterým dnešní tvůrci nemohou konkurovat, už ta myšlenka srovnání je k smíchu. Tohle není staromilectví, to je fakt zřejmý komukoliv, kdo aspoň trochu přemýšlí a nebere ve své omezenosti chronologický vývoj automaticky za kvalitativní. 90% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Planeta květin? Zázračná semínka? Co takhle pro děti obzvláště nebezpečná propagace psychotropních látek? Vždyť takové objemné těleso jako je Čestmír by mohlo "plachtit" leda po inhalaci toluenu.. Klasický případ vděčnosti za cokoliv, co se v dětství hýbalo na TV obrazovce (v tomto případě lítalo), což ovšem neznamená, že by se z podobného seriálového soudku točilo v současnosti něco srovnatelného, či snad dokonce lepšího. ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Když se po letech dívám jinýma očima, hrozně by mě zajímalo, jak by tento seriál přijali např. v USA, nebo prostě v úplně odlišném kulturním prostředí. Místy zajímavé spíše jako sociologická sonda. EDIT: Je stupňující se totalita vyvolaná Blechovic rodinou nenápadnou paralelou k době vzniku? (Ovládnutí novin, špiclování, protislužbičky, nucený vyhazov Čestmírovy rodiny z práce i bytu... ?) Pokud ano, pak poselstvím seriálu je, že totalitní společnosti zničí všechno, co je pro lidstvo užitečné :) (Teda až na létací kytku, která jako jediná přežila.) ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jeden z nejlepších počinů našich mistrů dětské a následně dospělácké fantasie. Úžasné, na koleně vyráběné, filmové triky, klasicky zamotaný čs. fantasy příběh ústící do geniálně absurdních situací a scénář, který je plný myšlenky čistého kamarádství a morálního poselství konat správnou věc. Také silná nostalgie, no jo, ta vzpomínka na mladí, to vše dokáže velké divy. Také Menšík a jeho proměny, dvojice Nárožný - Janžurová, je to naprosto skvělá komedie. Na Čestmíra se určitě podívám rád v důchodovém i postdůchodovém věku...těším se :) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Petr Nárožný a Iva Janžurová si později zahráli manželský pár Kostečkových v seriálu Cirkus Humberto (od r. 1988). (Ganglion)
  • Pro německou televizi byl Čestmír přejmenován na Ferdinanda. (M.B)
  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama