Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

ondrula 

všechny recenze uživatele

Těžká nostalgie. Der Fliegende Ferdinand se mi bohužel zahryznul do mozku na prvním místě díky uječené znělce Michala Davida a pak teprve skrz podivné ramplování s kytkama. Vyžraný Čestmírek mě většinu seriálu rozčiloval svou zvyjebaností a Ivan Vyskočil zas svým normalizačním štramáctvím, na druhou stranu tu excelují Nárožný, Menšík, Sovák, Somr, Filipovský a další a ti to bohatě vynahrazují. Za vrcholné scény považuju okamžiky, kdy se Menšík a spol. chovají jako děti (zvlášť scéna z baru ve 3. díle). ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Seriál nesoucí se v duchu: pojďme si udělat prdel z vážné sci-fi a udělejme to pro děti. Tam sci-fi a fantasy patří! Nakonec ale přeci jen vzniklo komediální dílko, které se o svou nesmrtelnost postaralo a to právě díky, komunisty zatracovanému, sci-fi prvku. Bylo to takové světlo na konci tunelu komunistické éry v Československu. Bohužel to ale ještě stihli sprznit pesničkou od Michala Davida. Nárožný a jeho idiotská seriálová famílije byli opravdu skvělí a uličnický Čestmír vlastně také. ()

Reklama

kajas 

všechny recenze uživatele

Jak už od raného dětství miluju Arabelu, další známý seriál z dílny Vorlíčka a Macourka mi dlouho unikal. Titulní písnička je velmi chytlavá, kouzelné květiny by chtěl asi každý z nás (stejně jako prsten nebo cestovní plášť), ale ústřední hrdina mi bohužel moc sympatický nebyl (Lukáš Bech mi v jiných filmech a seriálech vyhovuje jako vedlejší, nikoli hlavní postava). ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Zřejmě zábavný seriál pro děti, možná i dospělý by si v tom něco našel, ale mně byl ten fracek bohužel odjakživa hrozně nesympatický:-/. Písnička Michala Davida mi okamžitě naskočila v hlavě a doufám, že se v ní nebude točit moc dlouho, z toho bych mohla definitivně zblbnout. Solidní vorlíčkovský nadprůměr. 65% ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nabízí se srovnání s dalšími dětskými seriálovými peckami osmdesátých let Arabelou, Návštěvníky a Křečkem v noční košili. Bohužel ani s jedním z nich neobstojí, i když má skvělé nápady a občas dobré hlášky. Většina dětských hrdinů mi doslova leze krkem, o učitelského sboru v čele se super slizákem Filipem Janou alias Ivanem Vyskočilem ani nemluvě. KOmediálně seriál táhnou Menšík s Nárožným a dost dobré jsou i vedlejší role Františka Filipovského a Josefa Somra. Baví mě i hravá Svobodova hudba, kterou mám doma na vinyl u jako LP Die Besucher / Fliegende Ferdinand. Zvlášť motiv Františka Filipovského je doslova geniální. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Lietanie hercov bolo vytvorené pomocou oceľových drôtov uchytených v strope, na ktoré boli následne herci prichytení a museli tam zostať aj počas porúch techniky, nakoľko uchycovanie lán bolo časovo zdĺhavé. (Raccoon.city)
  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)
  • Antonín Kala (Oskar Blecha) prišiel na konkurz vďaka hercovi Ottovi Šimánkovi, ktorý naňho upozornil aj režiséra Vorlíčka. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama