Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Dost času jsem strávil snahou nějak zjistit, kdy se to má odehrávat. Kapitán verbířů a jeho lidé odpovídají první půlce 17. století, ale vykouzlení husaři odpovídají době o sto a víc let později, taky Honza mluví o tom, že nechce "na sedm let do bílého kabátu". Stejný problém je i s kostýmy u dvora. Ale to je v kontextu marginálie. Největší problém téhle pohádky je příliš mnoho motivů a postav, které spolu nijak nesouvisí a jejich osudy na sebe nenavazují. Objeví se kapitán a zmizí. Stejně tak zlá sestra, drak, princ Hůlka, čerti, Honzovi druhové... Nemají v té pohádce vlastně co podstatného udělat. Když se do toho přidá několik neherců, jako je Šimůnek a Hůlka, smrtící koktejl je tu. Je to zvláštní, ale Sabina Laurinová tu působí jako poměrně dobrá herečka. Celkově jsou Troškovy doby už asi pryč a nového létajícího ševce čekat spíše nelze. ()

Isherwood odpad!

všechny recenze uživatele

V době základní školy mi to přišlo docela neškodné, ale po letech se situace poněkud změnila. Nevadí mi blbě usazené postsynchrony, zní to jenom jako blbě nadabované. Nevadí mi ani to, že v záběrech davových scén to kameře utíká a vypadá to potom jak divně oříznutá fotka. Co mi ale vadí, je to, že Troška nutí své hrdiny, aby se chovali jako absolutní idioti, kterýchžto králem bude ten, kdo všechny převříská a bude víc běhat po place a strkat do ostatních. Výsledkem je přehrávání herců, neživotné postavy a neskutečný kýč. Uřvaný, nesympatický a… trapný. ()

Reklama

Véronique 

všechny recenze uživatele

Ne, tady to nešlo. Párkrát jsem se pokoušela se na pohádku podívat opravdu "pořádně", ale nevydržela jsem. Ačkoli je výprava bohatá a je na co se dívat, děj je slabý, stejně jako představitelé hlavního páru. Duo Šimůnek-Kuklová je tak nesourodé, až to bije do očí. A není to jen věkovým rozdílem. Podobně to je i s Lukášem Vaculíkem. Tito herci se do mladých pohádkových rolí už nehodí a jejich angažování tak vyvolává spíše nostalgii... Tak nízké hodnocení mě u pohádky Zdeňka Trošky mrzí, protože on to "pravé pohádkové" umí stvořit. Tady se to ale nepovedlo. A nezachránila to ani "exkluzivní" přítomnost muzikálového herce Daniela Hůlky. Ten to spíše potupil. Hudba Petra Maláska se však povedla. 40%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nebreč. Budeš to mít slaný.“ Zdeněk Troška má rozprávky rád a vie ich rozprávať (PRINCEZNÁ Z MLYNA 1 – 2). Tentokrát si ako predlohu vybral dielo Jana Drdy. Je to príbeh odvahy, lásky, cti, Zle a zbabelosti, zasadený do vizuálne podmanivých kulís (do tmy blikajúcimi sviecami vysvietená voňavá chalúpka na samote v lese, po nociach obývaná dvoma dobrými čertmi). Množstvo postavičiek obsadil začiatočníkmi, profesionálmi (najviac sa mi páčil dôveryhodne mužný kamarát do dažďa Vaculík, najmenej afektovaná Sabina Laurinová) i ľudmi, ktorých by ste tu nečakali (Hůlka). No, čo sa trikov týka (drak!), JURSKÝ PARK to práve nie je a len čo dôjde na masové scény či nebodaj akciu, je to stále bohužiaľ sto rokov za opicami. Bohatá výprava, vtipné hlášky („Co tě vede!“, „Od čertů? Zaplať pánbu.“) a príjemný scenár sa ale v mojich očiach postarali o 80% ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Střílela bych, když vidím zdejší stádo ovcí ("bééé, Troška nééé"), ale co se dá dělat, blbec zůstane blbcem.;-) Pravdou však je, že pan Troška má na svém kontě jak pohádku s nejlepší výpravou od roku nebreč ("Z pekla štěstí"), tak film s nejlepší výpravou od roku nebreč ("Andělská tvář"). Jen kdyby ta Kuklová trošičku ubrala ze svého nepříjemného ječení.;-) ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Kůže draka byla vytvořena z obarveného palačinkového těsta. (cmenda)
  • Sabina Laurinová se velmi těšila na scénu, ve které políbí draka. K jejímu velkému zklamání však herečka líbala jen zelenou krabici od bot, která byla pověšena na tyči. Drak byl poté dopracován na počítači. (fiLLthe3DD)
  • Natáčelo se v létě roku 1998 na mnoha místech po České republice. Nejvíce se filmovalo na náměstí a zámku v Telči nebo ve skanzenu v Přerově nad Labem. Pár záběrů pochází i z hradu Roštejn či ze zámků Třeboň a Jindřichův Hradec. Scéna, kde král Brambas (Daniel Hůlka) nocuje se svým vojskem, se natáčela na nádvoří hradu Roštejn. Pod hradem Roštejn pak byla postavena a vzápětí zbourána chaloupka, do které Honza (Miroslav Šimůnek) utekl před vojáky. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno