Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Honza pracuje u sedláka, který má hodnou a pracovitou nevlastní dceru Markýtku a vlastní panovačnou a línou Doru. Ta se o Honzu uchází, ale on dává přednost Markýtce. Dora, aby se pomstila, podplatí verbíře a ti vezmou Honzu na vojnu. Markýtku vyžene z domu. Zatímco Honza verbířům uteče a spřátelí se s čerty, kteří mu darují kouzelný plášť neviditelnosti, plátýnko prostírající všemožné dobroty a brašnu, která ukrývá oddíl husarů, Markýtka odejde do města, ke kmotřičce sloužící v zámecké kuchyni. Stane se svědkem toho, jak zlý král Brambas, ucházející se o ruku princezny Eufrozíny, v hrůze prchne před drakem Bucifalem, který žije v podzemí zámku. Protože ují masa, což je v království zakázáno, je odsouzena k smrti na popravišti... (TV Nova)

(více)

Recenze (372)

peetriss odpad!

všechny recenze uživatele

Současné 41% hodnocení je přes svou relativní nízkost stále nadsazené. Z pekla štěstí je prázdný a neuvěřitelně hloupý recyklát Trošky samotného a pseudopopulárních prvků z jiných pohádek. Hrůzný scénář, režie, dramaturgie, kamera a špatné herecké obsazení dělají z tohoto filmu utrpení, což zcela jistě není posláním pohádek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nelíbilo se mně to. Potíž vidím už v tom, že na pohádky moc nejsem, ale o to ani tak nejde. Především chtěl Troška natočit pohádku inovativním stylem. O tom svědčí fakt, že děj zahltil přehršlí postav, které postupem nepříjemně splývají v chaoticky neuspořádanou směsku, ve které si divák není schopen oblíbit nějakou postavu, a osudy postav jsou mu hodně odcizené. Nevyšlo to ovšem ani nijak oslavně po trikové stránce, ale tady bych viděl pozitivum, protože Troška chtěl opět v rámci atraktivního pojetí nabídnout digitálního draka, ale dost dobře neodhadl, že na něm pohádka nestojí a zakomponování do děje působí i mírně rušivě, ale současně nesourodý děj oživuje. Troškovi ne úplně vychází herecké obsazení. Měl se vykašlat na Daniela Hůlku, měl pominout stárnoucí Kuklovou a některé postavy úplně vyškrtnout, protože to byla síla se v nich orientovat. Nejsem schopný prominout u pohádky to nejpodstatnější, a to je absence kouzla, poetiky a určité pohrávání si s divákovými emocemi. Tady se na mě nepřeneslo z Troškova rádoby novátorského pojetí absolutně nic. Místo toho převládá nuda a chaotičnost a taková pohádka se nedá dvakrát vidět. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co si budeme povídat, hodně kouzla má pro mě tahle pohádka proto, že se její část natáčela v Českém Krumlově, mém krásném rodném městě. A samozřejmě na spoustě dalších krásných míst. Příběh je taky celkem fajn, ale nějak už to není ono a je to celé takové utahané. Měl bych si dát raději "Princeznu ze mlejna". ()

C0r0ner odpad!

všechny recenze uživatele

Zdeněk Troska ode mě moc dobrých známek nenachytal (a to jsem neviděl ani jedny Babovřesky) a ani Z prdele klika na tom nic nezmění. Klasická trapná ubohost, které se po Slunce, seno, erotika už nezbavil je tady vidět o to víc, že tahle pohádka přece jenom měla vyšší ambice, než třeba taková Princezna ze mlejna, která ale dopadla o prsa korejské ženy lépe. 5% ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli tím chtěl režisér navázat na úspěch Princezny ze mlejna, ale každopádně se mu to moc nepodařilo. Průměrná pohádka ve všech ohledech, žádné výrazné herecké výkony (snad trochu výraznější byl Vydra nejmladší), téměř bez humoru a hlavně bez pohádkového kouzla (a bez toho není pohádka pohádkou). Myslím si, že si měl Troška uvědomit, že tenhle projekt prostě nevyšel a už se k němu neměl vracet druhým dílem. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Film navštívilo v kinech 358 963 diváků a vydělal 15 900 139 Kč. (Pumiiix)
  • V říjnu 1999 obdržel režisér Troška Cenu města Telče z rukou starosty Miloše Vystrčila za propagaci města. (hippyman)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

Filmový workshop Telč 11. - 13. 6. 2015

26.05.2015

Chcete se zúčastnit natáčení filmu? Poznat osobnosti z oblasti filmového průmyslu ? Chcete strávit tři dny ve „filmovém městě"? Filmový workshop v Telči je tu právě pro vás. Už za pár dní! Máme zde… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno