Reklama

Reklama

Což takhle dát si špenát

  • angličtina How About a Plate of Spinach? (více)
Z natáčení
Československo, 1977, 86 min

Scénář:

Miloš Macourek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Iva Janžurová, Michal Kocourek, Ondřej Hach, František Filipovský, Ivana Maříková, Petr Přívozník, Stella Zázvorková (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Hrdiny bláznivé komedie plné krkolomných absurdních zápletek, záměn, zmatků a rozuzlení jsou meloucháři Jarda Zemánek a Franta Liška, kterým nic není svaté. Sotva se dostanou z vězení, kde se ocitli kvůli nepodařené krádeži lihu, už jedou v další levotě. Oba výtečníky si totiž najme majitel kosmetického salónu Netušil, spolčený s docentem Mlejnkem z výzkumného ústavu, kde právě vynalezli přístroj k regeneraci starých dojnic. Netušil chce získat přesnou kopii přístroje, která má bohatým paničkám vracet ztracené mládí. Má to ale háček. Kdo chce léčebnou kúru podstoupit, nesmí v kritické době jíst špenát, který účinky přístroje znásobuje… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (357)

nascendi 

všechny recenze uživatele

V tvorbe Václava Vorlíčka sa nájde niekoľko skvelých a originálnych komédií hneď v susedstve nevýrazných a nudných. Je to úplne prirodzené. Nikto nemá potenciál na nakrúcanie samých filmových hitov. Jeho špenátovú komédiu radím medzi menej podarené diela, i keď má medzi tunajšími užívateľmi mnoho priaznivcov a sám uznávam, že časť nápadov je naozaj originálnych. Len sú utopené v záplave opakovane prevarenej kaše, ktorú neochutia ani známi herci. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Podobně jako většinu starších českých komedií, které jsou velmi oblíbené, jsem doteď přehlížel. Nevyhledával jsem je a tak tu mojí oblíbenost si budují velmi pomalu. Až vlastně nyní přesně vím o co tam šlo a ona je to opravdu vydařená komedie. Chuť na špenát ale ve mě stejně nevyvolá. :-) Slabší čtyři. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nechapu, proc ma tenhle film tak nizky hodnoceni. Pribeh je naprosto perfektni, neni nouze o spoustu vtipnejch situaci, omylu, zamen a podobne, navic Sovak s Mensikem jsou perfektni dvojka a povedli se i jejich mladsi verze. No a tresnicka na dortu je pak role Ivy Janzurovy. Ja se u tyhle komedie vzdy pobavim. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Duo Menšík - Sovák v plné síle a ve filmu, kde se jejich cit pro komedii a bláznivé situace může naplno rozvinout. K těmto dvěma HERCŮM snad mohu jen dodat, že smekám před jejich uměním. K tomu skvělá Iva Janžurová, která umí zahrát i dítě! Tleskám i tomu, co předvedl v malé, ale bezvadné roli Petr Nárožný. Geniální scénář, geniální herci. Je až neuvěřitelné, co dokázali v sedmdesátých letech tvůrci natočit. Proč to dnes, v období svobody nejde, v čem je chyba? ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vcelku vtipná a místy velmi bláznivá komedie, která si utahuje z nešvaru komunistické doby: krádeží. A jak mohou skončit nenapravitelní zloději František Liška (výborný Jiří Sovák, v malém vydání Ondřej Hach) a Jaroslav Zemánek (skvělý Vladimír Menšík, v malém podání Michal Kocourek), než tak, že jsou nakonec ukradeni a sežráni psem zlodějem? Další dva velmi kvalitní herecké výkony předvedli v rolích paní Liškové a přerostlé Marcelky Iva Janžurová a v roli všeho schopného Jihoameričana Carlose, který lační po majetku, vynikající Petr Kostka. Další zajímavé role: velkostatkářka Lopezová (Stella Zázvorková), její snoubenec a správce Pereira (Josef Somr), její služka Mária (Eva Trejtnarová), Zemánkova slečna Vilma (Jaroslava Obermajerová), prohnaný vědec Mlejnek (Čestmír Řanda) a ještě prohnanější majitel salonu krásy Netušil (Juraj Herz). Zkrátka v socialistickém Československu se krást nevyplácí, zvláště, když významnou úlohu hraje špenát, který způsobuje nejednu komplikaci. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (27)

  • ČT vysílá tento film s nově přidanou scénou. Ve staré verzi jsou v cca 55:02 přivedeni chlapci do laboratoře a docent prohlásí: "Liška, Zemánek, to je ostuda". Načež hned následuje střih na Mlejnka (Čestmír Řanda). V nové verzi stihnou malí Zemánek a Liška ještě říct: "Chtěli jsme si trochu přivydělat. Kdo nekrade, vokrádá rodinu." A policista (Josef Větrovec) dodá: "No vidíte, a teď jste okradli svoje rodiny o živitele," načež odchází a až pak je střih na Mlejnka. (Grundlik)
  • Režisér Vorlíček mal strach, aby úloha Ivy Janžurovej (Marcelka) nepohoršovala, keď bola ako malé dieťa v tele dospelej ženy a mala na sebe len kombiné (a bola veľmi pekná ženská). (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel režisér Václav Vorlíček

Zemřel režisér Václav Vorlíček

06.02.2019

Legendární český režisér Václav Vorlíček zemřel ve věku 88 let. Tvůrce řady známých českých klasik jako Tři oříšky pro Popelku, Arabela nebo Dívka na koštěti zemřel v pražské nemocnici, informaci… (více)

Reklama

Reklama