Reklama

Reklama

„Pane, vy jste vdova!“

  • angličtina You Are a Widow, Sir
TV spot
Československo, 1970, 97 min

Kamera:

Václav Hanuš

Hrají:

Iva Janžurová, Olga Schoberová, Eduard Cupák, Jiří Sovák, František Filipovský, Čestmír Řanda st., Jan Libíček, Otto Šimánek, Luděk Kopřiva, Vladimír Menšík (více)
(další profese)

Panovník sousedního státu přijíždí na státní návštěvu. Incident, který má za následek vážné poranění vzácného hosta, přiměje druhého krále zrušit neschopnou armádu. Generálové se ovšem okamžitě spiknou a chystají se vladaře odstranit... Bláznivá česká komedie (TV Prima)

Videa (1)

TV spot

Recenze (428)

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Použiju zprofanované slovo, které ovšem používám rád - ultimativní záležitost - film, který můžu vidět kdykoliv a nenechá mě chladným. Miloval jsem ho už v době, kdy mému teprve se rozvíjejícímu rozumu nepřišlo divné, že pán může být vdova...Díky DVD vydání (a širokoúhlému obrazu, pochopitelně) získává ještě více na nezapomenutelnosti. Co se herců týče, lze jen těžko nechválit (nerad bych na někoho zapomněl a všechny sem narvat nemůžu), ale skutečnou perlou je král v podání Jiřího Sováka (mimochodem, král se jmenuje ROSEBUD IV.). A když jsem u těch jmen - Stuart Hampl(e) bylo jméno člověka, který pracoval na scénáři americké verze Kdo chce zabít Jessi?, která ovšem nikdy nevznikla díky "návštěvě" vojsk spřátelených armád... ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Klasik československé crazy komedie Václav Vorlíček se začal věnovat tomuto ,,svému" žánru už dávno před normalizací, nedá se tedy říci, že by k němu po roce 1969 utíkal od vážných projektů, které neprošly schvalovací mašinérií. A právě to je možná důvod, proč jsou jeho crazy komedie tak dobré, divácky vděčné a v pravdě nadčasové. Pane, vy jste vdova! je situována do nejmenovaného západního království a stylizace je dokonalá (trhlinu dostává snad pouze jednou, když před vilu přijíždí sanitní vůz, kterým je naše, tak typicky česká, ,,dvanácettrojka"), scénář opravdu skvostný, plný dokonalých gagů a skutečně originálních peripetií. Dalším nesporným kladem snímku je obsazení, mohl bych dlouho jmenovat a vyjmenoval bych prakticky celý casting, herecká generace těch let byla skutečně silná. Snad tedy především Iva Janžurová v několikaroli si zaslouží jmenovitě vypíchnout, její komický talent je obdivuhodný. Není divu, že se tahle ztřeštěná komedie objevuje na televizních obrazovkách pravidelně, dokonce v exkluzivních vysílacích časech. Dílo Václava Vorlíčka si to právem zaslouží... ,,Jenom čtyři vraždy...ale sadistický!" ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tenhle film miluje asi většina Čechů, ale řekl bych, že jen málokdo si doopravdy uvědomuje, jak geniální perla to je. Zatímco spousta jiných českých superoblíbených komedií jako Vesnička, Mareček apod. připomínají poctivé a výživné vepřo-knedlo-zelo, tohle je vyložená lahůdka pro opravdové gurmány, rozkoš pro všechny filmové smysly. I v kontextu celosvětové kinematografie se jen zřídkakdy vidí tak vypilovaná kombinace skvěle zamotané zápletky, absurdního, černého, suchého i mnohého jiného humoru, dokonalých hereckých výkonů (Iva Janžurová mohla konečně naplno rozvinout svůj bezbřehý komediální talent), neskutečně originálních režisérských vychytávek, legendárních hlášek a vůbec celkové "světovosti" celého filmu - kdyby jej natočili Američani nebo Francouzi, je z toho legenda. Opět si nezbývá než obligátně povzdechnout - tohle už dneska nikdo nevymyslí, a i kdyby vymyslel, nikdo to nezaplatí. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Miloš Macourek, Václav Vorlíček .. Když pominu všechny ty skvělé pohádky, je tohle nejlepší film z dílny Václava Vorlíčka a Miloše Macourka. Prapodivný mix komediálního žánru se sci-fi nápady byl silnou stránkou mnoha českých děl a tohle je jedna z nejsvětlejších ukázek skloubení těchto žánrů. S přispěním výtečného hereckého obsazení mne napadají jen samá slova chvály. Absurdita dotažená do krajnosti, dokonale skloubená s unikátním černým humorem .. vražedná kombinace! 100%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Milostivá paní... tfuj, tfuj, tfuj! - Co na mě pliváš, ty prase?! Geniální sci-fi komedie slavného tvůrčího dua Vorlíček - Macourek, z dob zlaté éry českého filmu, kdy jsme ještě uměli točit zábavu a bavit diváky. A to herecké obsazení, v čele s dokonalou Ivou Janžurovou, to je hvězda vedle hvězdy! Nadčasový skvost. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (47)

  • V jednom zábere pri vítaní delegácie na letisku vidieť v pozadí Boeing 707 vo farbách spoločnosti Pan American. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama