Reklama

Reklama

Uvěříte neuvěřitelnému! Představte si, že vaše realita je jen iluzí a vaše nejtemnější noční můry jsou ve skutečnosti pravdivé. Představte si, že vaše současnost je vlastně minulostí a to budoucí se děje právě teď. Když si to dokážete představit, potom se budete cítit jako hrdina snímku Matrix Thomas Anderson (Keanu Reeves). A věřte, že to nebude příjemný pocit. Anderson je normální mladý muž, který se jen snaží přežít v každodenním shonu moderního velkoměsta. A má všechny předpoklady aby se mu to povedlo: dobré přátele, milující rodinu a perspektivní práci v multinárodní počítačové společnosti Meta Cortech. Jednoho dne, nebo lépe řečeno noci, se však do jeho spokojeného mozku zakousne strašlivá noční můra. Zdá se mu, že byl proti své vůli vložen v podobě dat do počítače a všechno to, co až dosud považoval za svůj osud, je jen vírem dat okolo několika tištěných spojů. Má pocit, že mu byla jeho mysl ukradena a uvězněna v obřím Matrix počítače budoucnosti. Začíná vážně pochybovat o své každodenní skutečnosti. Byl skutečně vhozen do stroje? Kdo je za to zodpovědný? Je tam s ním zavřeno i těch několik stovek lidí, které zná? Nebo jsou to jen projekce, které mají udržet zdání reality? A pak je tu otázka nejdůležitější: pokud je to všechno pravda, co se stane, až jeho věznitelé přijdou na to, že ji zná? (Warner Bros. CZ)

(více)

Diskuze

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Bezva, na místo toho, aby se tu diskutovalo o možné podobě a vůbec smysluplnosti rebootu Matrixu tady bude Apachovo okénko, protože kmeti mají problém s vývojem jazyka a užívání nových technologií. Slova se běžně přebírají z cizích jazyků, jak zde bylo poukázáno (a ví to i maturanti a maturantky). Při zadání do Googlu vypadne nejenom "franšízing" (jeden z prvních odkazů vedoucích přímo na Wiki, kde si lze dohledat i slovo franšíza v různých textech), ale i franšíza - v textech z roku 2016, 2015, 2014, 2013, dokonce i 2008, a to vše na první stránce vyhledávání. Slova se navíc používají, protože mají význam. Například "filmová série" fakt není ekvivalentem "franšízy", protože je rozdíl mezi sérií Matrix (trilogií) a franšízou Matrix (trilogie plus přidružená, mnou níže několikrát zmiňovaná díla - hry, komiksy, knihy; plus hraje roli samotná značka, což u filmové série nemusí nutně platit). Chápu ale, že pozérovi, který má potřebu dávat najevo svou nelibost k některým přejatým pojmům navzdory faktům (Google slovo franšíza fakt nachází, i tak Wikina), významu slov (franšíza není ekvivalentní k filmové sérii a pouze o filmech zde není řeč), tématu diskuze (reboot Matrixu... ooo, reboot, cizí to slovíčko) atd., na tom nesejde.  

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Mukade

To je pěkné, akorát se obávám, že to slovo v češtině oficiálně jaksi neexistuje. Teď jsem ho zkusil zkoumat zadáním do Googlu a vypadá to, že se používá jen jakýsi "franšízing", což má být "...systém marketingu produktů, služeb a technologií, spočívající v těsné a stálé..." atd.

Mám dojem, že někteří lidé prostě jen chtějí vypadat, že jsou in a světoví, a tak se snaží to slovo protlačit. Přitom by stačilo použít výraz "filmová série" nebo třeba jen "série" (když je jasné, že je řeč o filmech).

Legrační na tom je, že tihle světáčci sami přiznávají, že jim to slovo nevoní. Ale raději s ním budou plevelit češtinu (potažmo slovenštinu), než aby zůstali sví.

Nevidím v tom nic než ubohé pozerství.

na příspěvěk reagoval Mukade

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

nemá zmysel sa nad tým rozčuľovať lebo:

 

http://www.oskole.sk/?id_cat=52&clanok=22369

PREBERANIE SLOV Z CUDZÍCH JAZYKOV:

Preberanie slov z cudzích jazykov patrí odjakživa k bežným spôsobom obohacovania a rozširovania slovnej zásoby všetkých jazykov.
Nejde teda o negatívny jav v danom jazyku, práve naopak.
Cudzie slová, prevzaté slová výrazným spôsobom obohacujú náš jazyk, zlepšujú komunikáciu, vyjadrovanie,...
Uvedený jav sa spája s rozvojom vedy a techniky, prírodných vied a iných vedných odborov, ale spája sa aj s výraznou migráciou ľudí v súčasnosti.

 

-----------------

pre frančízu a postapo neni (?) ekvivalent v cz/sk takže...

na příspěvěk reagoval Mr.Apache

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Ty osobní útoky mě opravdu dojímají. Termín franšíza, užívaný v angloamerickém prostředí ve velké míře od 90. let 20. století a u nás za poslední cca dekádu, samozřejmě používají pseudointelektuálové. Vůbec, ale opravdu vůbec, jakože fakt že ne, to není slovo, s kterým se u nás člověk setká na mainstreamových filmových webech, v textech PRistů/Pristek atd. A hlavně člověk, který ho používá na netu, kde si lze snadno dohledat jeho význam, je pseudointelektuál, protože přece machruje znalostí známého a docela rozšířeného slova.  

 

Chjo, kdyby do mě ze směšných důvodů aspoň prudili lidé, kterým nedělá problém gramatika a elementární logika. :-( 

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Chytroprd Bluntman znovu zasahuje. Hezky na něj sedí termín pseudointelektuál.
Frančíza je ten nejdebilnější termín co znám a postapo jsem donedávna ani neznal :)

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

Mr.Apache

Hele, že máš problém s nějakým slovem (mně se ta počeštělá varianta taky moc nezamlouvá, wtz) a že nejsi schopen přiznat vlastní chybu ani při vyvedení z omylu (slovíčkaření, že "donedávna" znamená víc než "bezmála dekádu"), neznamená, že musíš zaplevelovat jednu z mála diskuzí, kde jsou příspěvky k tématu. Ohledně fóbie ze slova "franšíza" či zkráceninou "postapo" se poraď se svým lingvistou, potažmo terapeutem. Máš něco k Matrixu? 

 

H34D: Marketingový rozměr ale v případě provázaných výrobků (trilogie, jedna paralelní videohra, jedna hra navazující, jedna jakožto "adaptace" celé trilogie, série komiksů včetně jejich svázání do několika knih, série animovaných krátkých filmů) oddělit nemůžeš, ne? Záleží na Tobě, jestli to bereš jako vytěžení značky, nebo naopak rozvíjení vyprávění, případně obojí (značka se posiluje, když je v různých médiích, přitom se ale rozvíjí vyprávění: Matrix Online navazující na Revolutions, Enter the Matrix paralelní k Reloaded atd.).

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Bluntman

Takže jsi vygooglil, že se používá "bezmála dekádu". Tzn. méně než deset let. Takže jak říkám, donedávna se nepoužívalo.

Donedávna jsi ho totiž nepoužíval ani ty, papouškující rozumbrado.

na příspěvěk reagoval Bluntman

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Merovingiana som už spomenul, takže áno, napríklad z jeho pohľadu by to mohlo byť mimoriadne zaujímavé. Ciest je nespočetne.

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

mm13 , Mr.Apache

Mr. Apache: Ne, není. Neexistuje jednoslovný ekvivalent, který by odpovídal tomu pojmu, a tak se používá jeho počeštěná varianta. A jak už je u Tebe zvykem, "jistota" znamená ignoranství. Krátké lekce googlování dokazuje, že slovo franšíza se v českém prostředí používá bezmála dekádu. A odborná angloamerická literatura, například Media Franchising, uvádí, že slovo franšíza se v angloamerickém prostředí v souvislosti s filmem hojně užívalo od 90. let 20. století dál.

 

mm13: Tak zrovna argumentaci "je to pravda, ale nemusela by být" je něco, co mě z diváckého hlediska na Matrixu vážně nezajímá. Svět příběhu je to rozsáhlý, nabízí možné uchopení, a to i žánrové, jak dokazují animované kraťasy či komiksy, na které se odkazoval i scenárista ve svém tweetu. Sledovat příběh předchozích Vyvolených, u nichž je jaksi předem dané, jak musí skončit (tak, jak řekl Architekt), je mnohem méně zajímavé, než prozkoumávání světa příběhu v různých žánrových uchopeních a se zcela novými postavami a nějakým tím cameem. Nabízí se neonoir (viz animatrixácký Detektivní příběh jakožto prequel Matrixu), kyberpunkové hrané anime (viz poslední díl Animatrixu, plus GITS může být komerčně úspěšné a podnítit vznik tohohle typu děl) ad. Pokud příběh Vyvoleného, tak leda z perspektivy Merovingiana, o kterém se spekulovalo jako o jednom z předchozích Vyvolených.  

na příspěvěk reagoval mm13, H34D, Mr.Apache

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Mukade

Čo povedal Architekt Neovi môže byť pokojne zhruba pravda. Zhruba. Opakujem, že nech sa v Matrix-e vyberieš akýmkoľvek smerom, vždy to môže dopadnúť zaujímavo. (čím netvrdím, že to tak dopadne, len konkrétne obavy ohľadne toho či onoho smeru alebo tej či inej voľby ako sa do tohto sveta vrátiť, tie nezdieľam, možné je všetko, sme predsa v Matrix-e)

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

mm13

keby to takto chceli podať, tak veľká kontroverzia je na svete dávno pred premiérou a už tak otázna rentabilnosť by bola ešte viac otázna. (ináč keď sa nerozhodol minulý Neo pre "reštart", tak akože sa reštartovalo? Dalo by sa to iste vymyslieť, ale to by bola riadna motanica xD  )

na příspěvěk reagoval mm13

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

Bluntman

Franšíza. Bože! To v češtině neexistuje lepší slovo? Jsem si naprosto jist, že tohle debilní hovno donedávna ještě nikdo nepoužíval. (Další moje "oblíbené" slovo je postapo, které mi vždy, okamžitě a spolehlivě evokuje gestapo. Ale franšíza (!!!) je absolutní vrchol.)

na příspěvěk reagoval Bluntman, Mukade, berg.12

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Nemyslím si, že by sme v rámci Matrix-u o niečo "dobre vedeli". Matrix je klam, nástroj ovládania a je sa tam kam pohnúť akýmkoľvek smerom, predchádzajúci "vyvolení" nemusia byť výnimkou. (A keby aj malo byť všetko jasné, stále môžme napríklad sledovať iný príbeh, na pozadí ktorého sa bude odohrávať osud predchádzajúceho "vyvoleného".) Zároveň je to svet, ktorý ponúka nekonečný priestor na jeho pohodlné vypĺňanie doplnkovými príbehmi ako je Rogue One a budú ďalšie v rámci Star Wars univerza. Uvidíme, čo príde.

na příspěvěk reagoval Mukade, Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

mm13 , erased

Jasně, že reboot je něco jiného než remake. Jenom se obávám toho, že studia vědoma si názoru fanoušků používají na místo remake (předělávka) pojem reboot (znovunastartování franšízy), protože to má lepší zvuk, ale fakticky se výsledné dílo bude vice blížit oné předělávce. Zrovna příběh o předchozím Vyvoleném (či Vyvolených) bych považoval za zcela zbytečnou výplň, protože moc dobře víme, jak to dopadlo (jak si Vyvolený vybral, když se setkal s Architektem, jak padl Zion atd.). Pořád tomu ale chci dávat benefit of doubt, protože Rogue One vyplňuje mezeru mezi třetí a čtvrtou epizodou, aniž by to bylo potřeba (leda náprava některých nesrovnalostí z EIV - např. snadná destrukce Hvězdy smrti), ale je to vážně výborný film i příspěvek do ságy. 

na příspěvěk reagoval mm13, Mr.Apache

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

erased

A to mi ani nenapadlo! A to neznie zle. Dohadov a náznakov okolo "vyvolených" (Merovingian čo-to naznačil) je dosť, dalo by sa ísť aj touto cestou. Cestou dopĺňania celého obrazu a vynorenia sa nových otázok zároveň. Iný Matrix toto! :-)

erased

erased (hodnocení, recenze)

Bluntman , mm13

Tak zrovna u Matrixu se pod rebootem klidně může nabízet předchozí příběh vyvoleného, takže jak rozšíření univerza, tak "znova to samé". Ale jestli jsem mimo, rád se nechám opravit, ostatně nemám nakoukáno nic než samotnou trilogii.

na příspěvěk reagoval mm13, Bluntman

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Fanda filmu Anarvin túto našu debatu nateraz uzavrel, len mi ešte prosím vysvetli rozdiel medzi rebootom a remakeom, pretože remake Matrix by bol iste nezmysel, ale tak reboot je predsa len niečo iné... alebo nemám jasno v pojmoch?

na příspěvěk reagoval erased, Bluntman

Hawaj

Hawaj (hodnocení, recenze)

Psychor

Ségry Wachovský už jsou v hajzlu. Jejich tvůrčí přetlak čepající ze souboje pohlaví je fuč. Teď když dosáhli vnitřní i veřejný svobody budou muset najít druhou mízu, která dokáže znovu nadchnout lidi. Magie tvořivosti je prevít a nedá si nasadit obojek. Oni jsou možná nadšený z toho co dělaj, ale lezou z toho akorát průsery jako Jupiter. Pořád jim fandim, ale slepej nejsem.

Mukade

Mukade (hodnocení, recenze)

neverím že bude už teraz reboot lebo niečo iné je rebootovať batmana či spidermana a niečo iné matrix.. , neviem si predstaviť že ako by to mohlo byť komerčne úspešné, čo tam dajú, nových agentov a nea a zato mám ísť na to do kina? Lebo meniť príbeh ktovieako nemôžu, nie je to také flexibilné ako batman, spiderman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

mm13

Pokud jsem z netových zkazek pochytil správně, mělo by se jednat o reboot, nikoliv rozšíření původní franšízy, která nabídla komplexní a soudržný svět příběhu. S tím druhým bych neměl problém (rozšíření - přece jenom komiksy, animované kraťasy, hry apod. nabízí dostatek podnětů), první vnímám jako parazitování na značce. Má obava plyne z toho, že nepůjde o ono prozkoumání a rozšíření světa příběhu, ale o méně zdařilou předělávku, pro jejíž existenci nenacházím smysl (krom komerčního). Jinak jsem netvrdil, že s rebootem se musí pojit vyprávění napříč médii, což popularizoval právě původní Matrix. Ani bych po rebootu nepožadoval, aby byl zlomovým dílem, naopak si uvědomuji, jak to jakékoliv znovunastartování bude mít z tohoto hlediska těžké (při nejmenším pro moji generaci 25+/a nejspíš i 30+). 

 

Pokud ale bude "nový Matrix" aspoň podobně kreativní jako nových Sedm statečných (oproti šedesátkovým, nikoliv Kurosawovým Samurajům), asi budu spokojený.

na příspěvěk reagoval mm13, erased

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Bluntman

Stále nerozumiem, aký by mal byť problém s novým filmom alebo celou novou sériou zo sveta Matrix-u. Prečo by s jeho opätovným naštartovaním malo byť nutne spojené rozprávanie naprieč médiami a iné momenty, ktoré natáčanie pôvodných filmov sprevádzali? A prečo by sa malo jednať o zlomové dielo, prečo by mal pokus rozšíriť toto univerzum postrádať zmysel? A vlastne v akom zmysle zlomové? (Kto si dnes s niečim takým v Hollywoode problém? Kto si s tým ostatne dnes robí problém v hudbe či literatúre či inde...?) Naopak. Nech noví tvorcovia hľadajú vlastné cesty, ako nové príbehy z Matrix-u rozprávať. Ale pokojne nech nám naservírujú "iba" nový príbeh či príbehy a mne osobne nezáleží na ničom, len nakoľko bude ten príbeh sám či jeho pokračovania zaujímavý, kvalitný.

Druhá vec sú autorské práva, neviem ako je to s nimi, či ich vlastnia Wachowski či Silver či štúdio a či budú uvoľnené a tak ďalej a tak podobne. Myšlienka na pokračovania sa mi ale nijako neprieči (nie po tom všetkom, čo v rámci filmovej veľkoprodukcie zažívame posledné roky... vlastne by som bol prekvapený, keby s týmto nápadom nikto neprišiel... od premiéry pôvodných filmov ubehlo rokov dosť).

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

H34D

Řeč je o rebootu, takže "ty" je naprosto v pořádku. Tvé hledisko ve svých příspěvcích ale nerespektuji, to máš pravdu, Vojtíšku. 

H34D

H34D (hodnocení, recenze)

Bluntman

Domnívám se, že správně je "nebudou za ním stát ti, kteří to universum vymysleli", odkazuješ se totiž na tvůrce univerza Matrixu v minulosti, a těmi tvůrci byli muži. Takže jen dodávám, že si velice urazil mé výsostné libtardské smýšlení, protože dostatečně nerespektuješ genderové hledisko!

na příspěvěk reagoval Bluntman

Bluntman

Bluntman (hodnocení, recenze)

mm13

Jasně, jenže George Lucas za kanonické považoval filmy, ostatní rozšíření šla více méně mimo něj. U Wachowských, dohlížejících na soudržnost a provázanost universa, je to o něčem jiném. Navíc Matrix byl ve své době výlučný právě proto, že popularizoval určitý typ vyprávění (napříč médii a platformami), zatímco načerpal inspiraci z různých v té době oblíbených žánrů (anime, cyberpunk...), a tak se stal divácky oblíbeným. Rebootovat Matrix pozbývá v současnosti smysl, těžko to bude zlomové dílo - při nejlepším přijatelné, povedenější než řada jím inspirovaných (viz i Doctor Strange, na kterého je zde ta invazivní reklama).  

na příspěvěk reagoval mm13

Související novinky

Pátý Matrix je v přípravách

Pátý Matrix je v přípravách

03.04.2024

Bylo to takřka nevyhnutelné. Velké filmové značky jen tak nekončí a s Matrixem tomu u Warner Bros. nebude jinak. Hollywoodské studio totiž nově oznámilo, že v přípravách je aktuálně pátý díl. Zatím… (více)

Robert De Niro opět jako mafián

Robert De Niro opět jako mafián

17.08.2022

Studio Warner Bros. Discovery oznámilo svůj první původní film schválený po převzetí ředitelem Davidem Zaslavem, a nebude jím nic menšího než další gangsterský opus s Robertem De Nirem (Taxikář,… (více)

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

Studio chtělo oživit Matrix i bez Wachowských

28.12.2021

Hollywood miluje jednu věc nade vše ostatní – peníze. Pro studio Warner Bros. tak bylo oživování značky Matrix v podstatě jenom otázkou času. Nyní producenti nového snímku The Matrix Resurrections… (více)

Wachowski nemá plány na další Matrix

Wachowski nemá plány na další Matrix

23.12.2021

Matrix Resurrections čerstvě dorazil do kin i na streamovací službu HBO Max a reakce kritiků i diváků jsou zatím značně rozdělené. Podobně jako tomu ovšem bylo na konci devadesátých let při premiéře… (více)

Reklama

Reklama